Interview
Læsetid: 7 min.

Bankmanden med de usynlige knive

Skatteminister Kristian Jensen blev i sidste weekend valgt til næstformand i Venstre og er dermed kørt i stilling som landets kommende statsminister. Med målrettet arbejde og et næsten pletfrit renommé har den tilknappede bankmand fra Lemvig løsnet skjorten og kæmpet sig op gennem partiet. Han står stadig uden åbenlyse alliancer, uden erklærede fjender, men med et af regeringens mest liberale hjerter og mest uhåndgribelige personligheder. Så normal, at han næsten bliver unormal
Kantet stil. Han er ikke noget, der minder om en folkelig profil, og det er mit indtryk, at folk anser ham for nørdet og en smule reserveret, siger Hans Engell om skatteministeren.

Kantet stil. Han er ikke noget, der minder om en folkelig profil, og det er mit indtryk, at folk anser ham for nørdet og en smule reserveret, siger Hans Engell om skatteministeren.

Brian Berg

Indland
23. maj 2009

VU'erne fra København kaldte ham Kristian Kedelig. Det var dem, der var stået på yuppie-toget midt i 80'erne og nu brølede af sted med neoliberalismen, Café Victor, minimalstat, Thatcher, Uffe og strømper med Europa-stjerner. Men Kristian var kedelig. Han havde hvide sokker i lidt for store sko, bar stumpede bukser, for brede jakker, grå slips og små runde briller. Lidt kantet, kejtet, fornuftig og arbejdsom. Han var bankmand i en Unibank-filial i Brande og helt uden ridser i lakken. Det synes de andre altså, var lidt kedeligt.

"Jeg har altid forsøgt at være så meget mig selv som muligt, uanset hvem jeg var sammen med," siger han selv.

"Og jeg har svært ved at se det som andet end positivt, at det slemmeste folk kan sige om mig, er at jeg kan være lidt kedelig."

Der er ikke længere nogen, der kalder ham Kristian Kedelig. Sidste weekend blev Kristian Jensen valgt som Venstres næstformand, og dermed er han i en alder af 38 blevet partiets kronprins og næstbedste bud på landets statsminister. For selv om Kristian Jensen dybest set stadig minder om en helt almindelig bankmand fra Jylland, når han forlader parcelhuskvarteret i udkanten af Herning, har hans dedikation til de liberale mærkesager og hans målrettede og benhårde arbejde givet respekt indadtil og sendt ham hele vejen op gennem systemet. Fra formand i VU til folketingsmedlem, skatteminister og medlem af regeringens magtfulde koordinationsudvalg i 2007 - til uden modkandidater at blive valgt som Venstres næstformand. Hele vejen næsten uden andre skrammer end de, der tørres af med et svip i håndleddet. Det er så målrettet og ambitiøst, som vi kun kender det fra cv'et for hans ubetinget største og vigtigste støtte, Anders Fogh Rasmussen.

En bankmands verden

Allerede som 16-årig vidste Kristian Jensen, hvad han skulle. Efter et år på idrætshøjskole sad han på forreste rækker på Lemvig Handelsskole og proklamerede, at han ville være statsminister.

"Og det er altså ikke så normalt i Lemvig," siger Arne Kristensen, der var Kristian Jensen lærer i samfundsøkonomi og skattepolitik.

"Der var nok en del af hans klassekammerater, der syntes det var lidt noget underligt noget at sige."

Kristian Jensen var vellidt og allerede dybt engageret i politisk arbejde. Sammen med SFU'erne i Lemvig havde han som VU'er fået et lokalpolitisk ungdomsmiljø op at stå, og efter at have arbejdet sig ind i det politiske ungdomsmiljø i Vestjylland i en periode blev han valgt som landsformand i Venstres Ungdom i 1995.

På det tidspunkt havde han som den første VU-formand et fuldtidsarbejde, og det var usædvanligt, at en formand ikke havde en baggrund fra universitetet.

"Det har givet mig en utrolig ballast at jeg har været bankmand," mener Kristian Jensen.

"Der er ikke noget i vejen med at være uddannet fra universiteterne, men meget tidligt i min karriere har jeg haft en hel unik kontakt til normale mennesker. Jeg har skullet sætte dem ind i komplicerede låneregler eller økonomiske modeller på en meget let forståelig måde, og det kan jeg bruge i dag."

Men det var ikke alle, der brød sig om den ambitiøse jyde. Selv om han var klog nok til ikke åbenlyst at skabe sig hverken venner eller fjender, gav magten i sig selv - og hans lidt kantede facon - modstandere. Blandt andet forsøgte Martin Geertsen, der senere skulle blive kultur- og fritidsborgmester i København, at vælte Kristian Jensen som formand, men med den senere regionsrådsformand i Syddanmark Carl Holsts stærke støtte lykkedes det ham at beholde posten.

I slutningen af sit formandskab begik han dog sin karrieres eneste klare fejltagelse. I et par aviser stod han citeret for, at Uffe Ellemann fyldte for meget, og at partiet var blevet "for meget showbiz og for lidt politik".

"Den gang var Uffe tæt på Gud," forklarer den liberale kommentator Jarl Cordua.

"Og at han tillod sig noget så bespottende at kritisere ham, var en kæmpe fejltagelse. Men han prøvede tidligt at få tæsk, og set i bakspejlet gav det ham måske politiske hår på brystet og aftvang en hvis respekt."

Respekt

Ifølge Jarl Cordua er det grundlæggende ideologiske tankegods hos Kristian Jensen vokset ud af det samme træ som de fleste af hans generations venstremænd. Trods de store forskelle på land og by, var 90'erne en tid, hvor Venstre var meget ideologisk over hele linjen.

"Vi ville afskaffe alle disse overflødige velfærdsordninger og privatisere det hele, og det var vi en hel generation, der abonnerede på - herunder også Kristian Jensen," siger han.

En række andre liberale kilder roser Kristian Jensen for stadig at være i kontakt med de meget liberale ideer, og roser ham for den balancegang, han har præsteret som skatteminister.

"Han har ikke ødelagt nogen liberal diskussion med ubegavede tilbagevisninger, som andre venstreministre - samtidig været loyal over for sin regering," som en kilde i Venstre udtrykker det.

Også den liberale debattør Christopher Azrouni har fået stor respekt for Kristian Jensen som skatteminister, selv om han allerede øjnede hans store potentiale ved udgivelsen af Kristian Jensens debatbog fra 2003 Hurra for globaliseringen.

"Bogen er egentlig affødt af en kronik, som Jyllands-Posten havde afvist. Men i stedet for bare at lade det ligge satte Kristian sig for at udgive det i bogform, og da jeg læste det første udkast til bogen, var jeg virkelig imponeret over den viden og det liberale tankegods, der ligger i den bog."

Selv finder Kristian Jensen det lidt underligt at tale om fløje i et parti som Venstre.

"Det er en mærkelig konstrueret opdeling at tale om 'højskolevenstre' og 'handelshøjskole-venstre' - jeg synes ikke, det hører vores parti til. Vi har altid haft en åben og fri diskussion," siger Kristian Jensen.

Det er tydeligt for enhver, der har fulgt Kristian Jensen, at han med årene som skatteminister har undergået et voldsomt karakterskift udadtil. Der var således langt ind til bankmanden fra Brande, da han forrige fredag gæstede Clement Kjærsgaards talkshow 'Fredag til Fredag' komplet klædt i sort, med de øverste knapper i skjorten løsnet - og brillerne skiftet ud med kontaktlinser. Men alt det ser de mange kilder, Information har talt med både inden for og uden for det liberale miljø, som en tvingende nødvendighed og endnu et kløgtigt træk af Kristian Jensen: "Han er en kantet type, og hans akilleshæl har været hans grå fremtoning, så hvis han kan få det krænget af sig, er der næppe grænser for, hvor højt han kan nå," siger en kilde i Venstre.

Kig over skulderen

Og politisk kommentator og tidligere forsvars- og justitsminister Hans Engell giver vedkommende ret.

"Han er ikke noget, der minder om en folkelig profil, og det er mit indtryk, at folk anser ham for nørdet og en smule reserveret," siger Hans Engell.

"Han har fortalt at, når han går igennem jyske provinsbyer, lader han sin kone gå fem meter bag ved for at høre, hvad andre siger om ham - og det er mig bekendt ikke normalt. Da jeg var politiker, ville jeg helst være fri for at høre, hvad folk sagde."

Men Hans Engell medgiver dog, at Kristian Jensen er en stor politisk begavelse.

"Han er uden tvivl en meget begavet politiker, og han var jo også Foghs darling. Der er ingen tvivl om, at Fogh så Kristian Jensen som partiets fremtid, og det er hans fortjeneste, at han er blevet næstformand. Men fra der, hvor han er nu, til at kunne blive en stor bred folkelig forankret Venstreleder - der er meget langt."

Kristian Jensen er selv godt klar over det skifte, han har foretaget, men for ham at se er det næsten et uundgåeligt træk ikke at blive påvirket af den post, man besidder.

"Jeg ville lyve hvis jeg påstod, jeg ikke har ændret personlighed undervejs i min karriere. Hver gang jeg har fået en ny post, har folk omkring mig ændret sig over for mig - de lytter mere og mere andægtigt, der bliver talt mere om én, og man kan ikke selv sige helt så meget - det ændrer også én som menneske."

Flere kommentatorer peger dog på, at næstformandsposten slet ikke er en garanti for formandsposten i Venstre. I Kristian Jensens tilfælde er der yderligere grund til at være opmærksom på det, da luften mellem Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen ikke er den varmeste. Den direkte årsag er Kristian Jensens udtalelser om Lars Løkkes billagssag til for nyligt Ekstra Bladet:

"Grundlæggende skal man stille sig to spørgsmål. Hvis det var dine egne penge, ville du så betale for det? Og kan det her holde til at komme på forsiden af Ekstra Bladet? Så er man på den sikre side. Eksempelvis rejser vi på økonomiklasse i Skatteministeriet. Uanset, hvor vi rejser hen. Det er praktisk. Og igen, hvis det var mine egne penge, ville jeg så have brugt pengene på at sidde oppe foran på business? Nej, det ville jeg ikke."

Det blev af kommentatorerne udlagt som en syngende lussing til den kommende formand, og ifølge kommentatorernes anonyme kilder blev det også udlagt sådan i Finansministeriet. En anden Venstre-kilde udlægger det sådan her:

"Lars Løkke er blevet en anelse paranoid over bilagssagen, og i politik er der god grund til at kigge sig over skulderen. Så det skulle Kristian Jensen måske også begynde med."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her