Nyhed
Læsetid: 2 min.

DF er regeringens bolværk i privathospitalssag

Sagen om overbetalingen af de private hospitaler vil ikke få voldsomme politiske konsekvenser for regeringen, fordi DF igen vil gå meget langt for at redde magten. Det vurderer ekspert, der pointerer, at oppositionens eneste håb er, at sagen skaber mistillid til regeringen. Oppositionen er i fuld gang med at dreje kanonerne i denne retning
Indland
19. maj 2009

Selvom dele af oppositionen var hurtige til at kræve statsministerens afgang, får overbetalingen af privathospitalerne ikke foreløbigt nogen voldsomme politiske konsekvenser.

Dansk Folkeparti er afhængige af regeringen og er derfor villige til at acceptere mange bortforklaringer i denne sag.

Det vurderer lektor i økonomi, politik og forvaltning Johannes Andersen fra Aalborg Universitet.

"Der skal være et politisk flertal, før der kan gøres noget rigtigt ved sagen. Og det flertal vil DF stå i vejen for, da det jo vil betyde, at de mister magt. Derfor vil de også bøje sig meget langt i denne sag," siger Johannes Andersen.

Ikke kun Lars Løkke kan takke DF for støtte.

Også vicestatsminister Lene Espersen (K) kan få brug for politisk opbakning, efter at hun i går blev inddraget i sagen ved at blive beskyldt for at lyve over for Folketinget.

Lene Espersen foreslog tidligere på foråret, at man sænkede privathospitalernes betaling med 25 procent og har over for Folketinget afvist, at denne beregning kommer fra hendes eget ministerium, "eller andre steder," inklusive Sundhedsministeriet.

Derfor strider oplysningerne mod hinanden, når nuværende sundhedsminister, Jacob Axel Nielsen (K), oplyser til Folketingets Sundhedudvalg, at Lene Espersen netop brugte tal fra Sundhedsministeriets analyse af de overbetalinger, der skete, mens Lars Løkke var sundhedsminister. Og det er grunden til, at dele af oppositionen beskylder Lene Espersen for at dække over statsministeren.

Skarp kritik

Alligevel forudser Henrik Sass Larsen (S), der har været en af de skarpeste kritikere i sagen, at hele affæren, der handler om en merbetaling til de private sygehuse på et trecifret millionbeløb, ender uden konsekvenser for regeringens to fremmeste politikere.

"DF går som sædvanligt ind og dækker regeringen af, selvom regeringen har påført skatteyderne en kæmpe ekstraregning," siger Henrik Sass Larsen, der støttes af Jonas Dahl fra SF.

"Jeg er før blevet overrasket over, hvor langt DF vil gå for at beskytte regeringen. De må jo også selv vurdere, at det her åbenbart er så ømtåleligt, at det kan koste regeringen livet, hvis de ikke holder hånden over det her nummer," siger Jonas Dahl, der med reference til Poul Schlüters udtalelse under Tamilsagen, kalder sagen for en ny "gulvtæppesag" og et "svindelnummer."

DF's sundhedsordfører, Liselott Blixt, afviser alle beskyldninger.

"Jeg synes, det er noget pjat, at de beskylder os for at holde hånden over regeringen. Den eneste grund til, at de siger det, er, at de ikke kan komme til at se de papirer med priserne, som de gerne vil se," siger Liselott Blixt med henvisning til oppositionens krav om at få fremvist beregningerne på overbetalingen af privathospitalerne.

Vælgernes valg

På grund af DF's magtposition kan oppositionen ikke gøre sig håb om, at regeringen vælter foreløbigt, siger lektor Johannes Andersen, der til gengæld pointerer, at der er gevinst at hente ved at spille på befolkningens tillid til regeringen.

"Specielt hos de konservative vælgere, hvor partiet jo hylder lov, orden og sandhed, kan det være gavnligt for oppositionen at blive ved med at fastholde, at sandheden er blevet bøjet vel rigeligt," understreger han.

Og netop dette er oppositionen i fuld gang med.

"Jeg håber, at vælgerne vil mene, at det er urimeligt, at regeringen på denne måde har misbrugt skatteborgernes penge," siger Henrik Sass Larsen (S).

Jonas Dahl (SF) pointerer, at han håber, at "vælgerne vælger at rydde op i det her ved næste folketingsvalg."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Det kan godt være at DF ikke vil stå så stejlt mere i sit forsvar for regeringen.
Fx fortalte radioavisen på P1 i morges, at DF nu forlangte at det var staten , der skulle betale de øgede udgifter for beskæftigelsesindsatsen efter overflytningen til de kommunale jobcentre. Det er hel nye toner fra DF, der tidligere hel hjertet har bakket regeringen og i sær Hjort Frederiksen op om at kommunerne skulle have det økonomiske ansvar for at få sendt flere i arbejde. Men nu siger Thulesen Dahl til Berlingske, at staten skal dække udgifterne så kommunerne minimum kan bibeholde deres service kommunerne har i dag.
Et andet eksempel fra Folketinget i går, hvor Folketinget behandlede 2 Beslutningsforslag om kamphunde dels fra S og dels fra DF. Her mente DFs ordfører ikke at regeringen gjorde nok og var villige til måske at stemme for Ss forslag. Hun brugte endda oppositionens argumentation mod DF og regeringen med, at de selv om de godt kan se det gode og fornuftige i forslaget vil stemme imod alene fordi det ikke er deres eget forslag. Denne bemærkning udløse lidt fnisen i salen.

Per Thomsen

"Sagen om overbetalingen af de private hospitaler vil ikke få voldsomme politiske konsekvenser for regeringen, fordi DF igen vil gå meget langt for at redde magten."

VKOs motto er som bekendt, at der ikke er noget at komme efter...

Morten Dreyer

Hvem skulle ikke have været behandlet ?

Statsminister Lars Løkke Rasmussen skal stilles til ansvar i sagen om private hospitaler, der er blevet forgyldt med lukrative aftaler. Det mener oppositionspartierne, som kalder sagen "helt absurd" og "svindel med skattekroner".

Lad os se sandheden i øjene.

Regeringen arvede alenlange ventelister, hvor borgere stod halve og hele år på ventelister, for at få et anstændigt liv uden smerter.

Det valgte regeringen VOK at forholde sig til.

Da det offentlige sygehusvæsen ikke magtede opgaven, blev der åbnet for en hastebehandling også på private klinikker.

Skulle borgerne have den nødvendige behandling, kunne man ikke med spilde mere tid, imens patienter døde på ventelisterne.

Der skulle handling til – og det magtede VOK.

Robert Kroll

Selvfølgelig er sagen spøjs, men faktisk har sundhedssektoren og dens ventelister været et mareridt også for tidligere socialdemokratisk ledede regeringer. (Navnlig socialdemokraters hukommelse er ultra kort i denne sag.)

Mit gæt er, at uanset hvem , der vinder næste valg til Folketinget, så vil hospitaler, ventelister o s v fortsat i mange år være "politiske minefælder".

At kick-starte privathospitaler i en situation med et monopolagtigt og ufleksibelt offentligt behandlingssystem med en uheldig virksomhedskultur var nok en god ide.

Om kick-starten så var for dyr, er et rent politisk vurderingsspørgsmål, hvis besvarelse selvfølgelig afhænger af hvilket parti man hører til.

Idag er det offentlige system blevet meget mere serviceorienteret, så nu kan vi godt fjerne "special-støtten" til privathospitalerne - f eks stryge den kunstige og ikke helt rimelige støtte til private sygeforikringer.

Martin Kaarup

Hvis DF skal bevare nogen som helst form for trovärdighed ved näste valg, må de hellere begynde at tage afstand fra den nuvärende inkompent regering. De ender med at miste stemmer på regeringens bekostning.

Det bliver spändende at se om de danske skatteydere belönner den skjulte dagsordens tid - med leflen for erhvervslivet, statstöttet bankvirksomhed og Bengtsens påtalte kammerateri.

Det er efterhånden er lang liste de har pådraget sig selv. Oppositionen må väre ellevilde med Venstre og de Konservative.

Stig Larsen

Et bolværk er en konstruktion som bryder bølgerne så der bliver læ bag ved bolværker.

Hos DF er der altid storm og høj bølgegang på begge sider.

Til gengæld har DF også overset, at EU triller ind af bagdøren til november når vi får EU-nummerplader i DK.

Nej der er ikke meget bolværk der.

VOK er der for magtens skyld, de er ligeglade med DK.