Nyhed
Læsetid: 2 min.

EP-kandidater i strid om ny EU-asylpakke

Det nuværende EuropaParlament har vedtaget en asylpakke, der vil forpligte Danmark på at tage imod flere flygtninge. Venstre håber sammen med DF, at forslaget vil falde på et kommende ministermøde
Indland
13. maj 2009

Det tjener menneskesmuglernes sag og åbner for asylshopping. Sådan lyder det fra tre af de danske spidskandidater til det kommende EP-valg om den asylpakke, som i øjeblikket afventer behandling i EU's ministerråd.

Pakken er allerede vedtaget i parlamentet, men Venstres spidskandidat Jens Rohde håber, at EU's ministerråd vil forkaste den på det kommende møde den 4-5. juni. Danmark har en særlig aftale, der gør, at vi er omfattet af pakken, selv om vores retsforbehold betyder, at vi ikke har stemmeret til rådsmødet. Men:

"Jeg forventer, at den danske regering på mødet vil forholde sig kritisk. Når man på denne måde åbner for at eliminere Dublin-systemet (der giver medlemslandene ret til at sende flygtninge tilbage til det EU-land, de kom fra, red.), åbner man også for menneskesmugling uden sidestykke," siger han.

Venstres kandidat lægger sig dermed på linje med DF's Morten Messerschmidt. Han anser pakken for at være et godt eksempel på, at Danmark bør holde fast i retsforbeholdet.

"For som vi kan se nu, kan vi slet ikke påvirke udlændingepolitikken i vores retning," siger han og håber ligesom Jens Rohde, at integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) vil stritte imod.

SF: Venstre svigter

Forslaget har til hensigt at fordele byrderne fra de mange flygtninge, som kommer over grænserne til de sydlige EU-lande.

Ifølge Jens Rohde er tanken om solidaritet 'sympatisk', men det er ikke vejen frem:

"Vi skal selvfølgelig hjælpe mennesker i nød og tage vores del af kvoteflygtninge. Men vi må stå fast på, at man må søge asyl i det land, man kommer ind. De lande må vi så hjælpe på mellemstatsligt niveau ved at styrke grænsebevogtningen og opruste på asylkontorerne," siger han.

Ifølge Morten Messerschmidt bør EU gøre som Australien: sende flygtningene tilbage. På spørgsmålet om, hvorvidt Danmarks afvisende holdning ikke er usolidarisk, lyder det fra DF'eren:

"Det kommer an på definitionen af solidaritet. Jeg troede, den gik begge veje, men de sydeuropæiske lande vil ikke være med til at begrænse indvandringen, så kravet om solidaritet gælder åbenbart kun den ene vej," siger han.

SF's spidskandidat Margrete Auken kalder Rohdes afvisning for 'rystende':

"Et er DF's holdning, men Venstre? Det kan han ikke være bekendt. Selvfølgelig skal Danmark være solidarisk med de her lande, det er simpelthen forudsætningen for, at Danmark kan vedblive at være med i Dublin-aftalen," siger hun og pointerer, at aftalen intet siger om, hvordan vi skal behandle asylansøgerne, blot at vi skal være solidarisk med andre EU-lande.

"Så det er ikke et spørgsmål om, at vi giver bedre vilkår for asylansøgere," siger Margrete Auken.

Socialdemokraternes spidskandidat Dan Jørgensen kender efter eget udsagn ikke forslaget eller den overordnede debat tilstrækkeligt til, at han vil kommentere. Han henviser i stedet til partiets anden kandidat, Britta Thomsen, der som siddende parlamentariker har arbejdet med forslaget.

Det lykkedes i går eftermiddag ikke at få en kommentar fra Socialdemokraterne, men ifølge Informations oplysninger har de stemt for asylpakken i parlamentet.

Hvis asylpakken skal vedtages, kræver det et såkaldt kvalificeret flertal i ministerrådet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her