Nyhed
Læsetid: 3 min.

Flygtninges krigstraumer gør deres børn kriminelle

Bandekrig, vold og indbrud. Unge med flygtningebaggrund er voldsomt overrepræsenteret i kriminalitetsstatistikkerne. De har arvet forældrenes psykiske traumer
Indland
2. maj 2009
Nabil Jabir Husseins far kom til Danmark som flygtning fra Irak. Da Nabil var syv år, stak faren hans mor ihjel med en brødkniv. Som 12-årig startede Nabil sin kriminelle løbebane.

Nabil Jabir Husseins far kom til Danmark som flygtning fra Irak. Da Nabil var syv år, stak faren hans mor ihjel med en brødkniv. Som 12-årig startede Nabil sin kriminelle løbebane.

Nicolai Lorenzen

Mange af de bandemedlemmer, der tager aktiv del i den verserende konflikt i København, kommer fra flygtningefamilier. For dem er vold en naturlig måde at løse konflikter på. Det fortæller Khaled Mustapha, der er opsøgende gadearbejder i Brønshøj.

"Man har oplevet vold og måske selv ydet vold mod andre og deltaget i krige. Mange irakiske flygtninge har fået familiemedlemmer slået ihjel og måske slået andre ihjel. Selve volden er en del af det at være flygtning, og på den måde kommer man også til at yde vold på andre," siger han.

Bandemedlemmerne er blot en del af en stor gruppe unge mænd med flygtningebaggrund, som dømmes og løslades om og om igen i en sløjfe af kriminalitet.

Ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik er kriminaliteten blandt flygtninge og deres efterkommere 73 pct. højere end for den mandlige befolkning som helhed, selv når der er taget højde for deres socioøkonomiske baggrund.

En væsentlig forklaring på det mønster er, at de unge lider af personlighedsforstyrrelser, som stammer fra enten deres egne eller forældrenes krigstraumer. Traumerne giver hjerneskader, som disponerer de unge for vold og ekstremisme, forklarer psykolog Jens Hardy Sørensen, der er forskningsleder på Center for Traume- og Torturoverlevere i Vejle.

"De tyer til kampstrategier som reaktion på deres traumer. Det betyder, at de kan angribe pludseligt, planlægge angreb og i det hele taget går i konflikt med sociale normer og værdier", siger han.

De nyeste tal fra centret viser, at op mod 73 pct. af Danmarks flygtninge lider af krigstraumer.

Vold på tv

Selv om de unge kriminelle ofte er født i Danmark og aldrig har oplevet den krig, som forældrene lider under, kan de stadig følge med i fjernsynet.

"Det at se vold og opleve vold er en del af de unges liv, for de kan se levende billeder fra Bagdad på de arabiske tv-kanaler. I flygtningefamilier er det mere almindeligt, at børnene skal følge med og lære, hvad der foregår," siger Khaled Mustapha.

Desuden kan den nye generation arve forældrenes traumer, siger psykolog Jens Hardy Sørensen.

"Forældrene er ikke nærværende og kan ikke aflæse deres børns følelser. For eksempel reagerer moderen aggressivt, hvis barnet græder. Det er reaktioner, som gør, at barnet selv lukker ned eller får skæve følelser som mani eller aggression," siger han.

Skaderne grundlægges i de første vigtige leveår og kan give nedsat aktivitet i det område af hjernen, der blandt andet styrer evnen til at fortryde. Derfor risikerer børnene at udvikle en personlighed, der er endnu mere afstumpet end deres forældres.

"En del af de tidligt skadede er helt iskolde, følelsesfjerne og uden samvittighed. De mangler empati og kan hverken se eller forstå, når andre lider og er kede af det," siger Jens Hardy Sørensen.

Fyldte ungdomsfængsler

Den korte vej fra en flygtningefamilie over psykisk sygdom til kriminalitet fremgår tydeligt af en rapport fra Teori- og Metodecentret fra 2006. Den fastslår, at syv ud af ti anbragte unge på de sikrede ungdomsinstitutioner i Danmark er indvandrere, og 40 procent af dem er flygtninge. Samtidig er én ud af fire registreret i det psykiatriske behandlingssystem, inden de fylder 23 år. Hver sjette har psykisk syge forældre, og blandt flygtningene mangler "en meget stor del" deres far eller mor, dokumenterer rapporten.

For at bekæmpe kriminaliteten skal man blive bedre til at opdage og behandle traumerne, gerne medicinsk. Det fastslår Christian Frederiksen, leder af Ungeafsnittet i Odense Kommune, der blandt andet kortlægger alle unge kriminelle i den fynske hovedstad.

"Hvis vi ikke får koblet psykiatrien på, vil de her børn og unge fare ind og ud af de lukkede afdelinger og fængslerne for altid".

Kuren er ifølge Christian Frederiksen flere behandlingscentre. Hver region skal tilknyttes en specialiseret enhed, hvor socialpædagogik og lægefaglig viden følges ad. På samme måde kalder psykolog Jens Hardy Sørensen på hurtig opsporing og tidlig intervention gennem tværfagligt samarbejde. Han efterlyser en national handleplan til at koordinere indsatsen.

Özlem Cekic, social- og psykiatriordfører for SF, er enig i, at de syge unge svigtes. Hun angriber lærere og pædagoger for at bruge kulturen som forklaring, når de møder nydanskere med en svær adfærd. På den måde vokser problemerne, indtil de unge måske samles op i retspsykiatrien.

"Der er en række fagpersoner, som svigter disse børn. De skal oplæres i at adskille sygdom fra kultur", fastslår Özlem Cekic.

Peter Skaarup (DF) ønsker også øget viden:

"Vi mangler forskning og statistik på området, og det vil jeg gerne arbejde for, at vi får mere af", siger integrationsordføreren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen Schlein Nielsen

Det tog tyskerne 20 år, at stable et wirtsschaftwunder på benene, krigstraumerne blandt millionvis af børn må unægteligt have været til stede, heldigvis udmøntede det sig ikke i vold, drab eller anden kriminalitet, sjovt ikke? Her var der ovenikøbet tale om børn, der selv havde oplevet krigens gru og rædsler, ikke noget man havde set på parabolen eller nedarvet fra forældrene!

Sikke en gang pis, mon ikke vi temmelig hurtigt kan få kureret disse "nedarvet krigstraumer" i form af løsnet: "Three Strikes and You're Out",lur mig, traumerne vil forsvinde som dug for solen!

Henrik Jensen

Nogle gange undrer jeg mig over, hvor hurtigt fokl når deres konklusioner:

"Store AB", der vist er en af de mest kriminelle fra Blågårds Plads - det er ham, der lige nu står for retten pga. sagen med de polske lejemordere - kommer fra Marokko. De to fætre, der stak Antonio Curra ned på Nørrebro, kom fra Tyrkiet. Det samme gjorde den unge mand, som i sidste uge blev dømt til syv års fængsel for drabet i en skolegård i Brønshøj.

Hmm....Du er mere end velkommen til at remse de kriminelle handlinger der er begået af pæredanskere, så blir det lidt sjovere:)
Det er endda gratis, men det kræver måske din tid og energi, som folk ikke har tid til...

Rita Jacobsen

Hinna Rana uden i øvrigt at tage stilling, så tror jeg ikke, at pointen i Henrik Jensens kommentar var, at der var tale om udlændinge, men blot at i de pågældende sager var det mennesker med oprindelse i forholdsvist fredelige lande, hvorfor krigstraumer måske ikke lød som den mest sandsynlige forklaring.

Niels Christensen

Og så er der jo også en del tamiler, der har oplevet lidt af hver, og stadigvæk må se deres familie blive myrdet.
Özlem Cekic er jo altid hurtig til en kommentar, der ikke indeholder vildt meget fordybelse. Der kunne jo også være noget i kulturen, der er med til at fastholde og dyrke lidelsen.

Aiman Abaza

Kriminaliteten har ikke kun noget med krigstraumer at gøre men også i høj grad socioøkonomiske baggrunde.

Danmark er da også et fredeligt land, men hvordan forklarer du kriminalitet begået af etnisk danskere?

Er det den voldelige danske kultur der skyldes f.eks rockerkriminalitet og finansbedrag?

Mariam Mellouli

Det her gør sig jo ikke kun gældende for de børn/unge der ser deres familie blive myrdet, eller hvis forældre har oplevet krig.
Som psykolog Jens H. Sørensen fortæller, så handler det også generelt om forældre der ikke kan være nærværende og aflæse deres børns behov. Der er masser af børn i dagens danmark, hvis opvækst dagligt er præget af lignende vilkår - bl.a. børn der lever under misbrug og vold. Er disse børn ikke også påvirket af traumer?

Jeg er såmænd enig i at kriminalitet kan være et "traumesymptom". Men der er vist brug for at åbne op for en bredere definition af hvad traumatiske oplevelser for børn er.

Jørgen Nielsen

Denne artikel nærmer sig jo næsten det manifestoriske og paradigmatiske, idet den gør op med en masse pædagogiske luftkasteller og en politisk (bort)forklaringsmodel som i årtier har kvalt enhver reel løsning af disse problemer i fødslen. Befriende, på en tragisk baggrund.

Jeg har nu altid haft mere end en kraftig mistanke om at mennesker der tæver deres børn og ægtefæller samt udøver umotiveret voldskriminalitet imod deres medborgere, er psykisk syge.

Nu dukker erkendelsen så endelig ud af de marxistiske, socialkonstruktivistiske tåger på pædagogseminariet og i socialpsykiatrien. Imponerende.

Artiklen konkluderer jo rent faktisk at disse personer for en stor dels vedkommende er rendyrkede sociopater, uden det store håb for helbredelse.

Den triste konklusion for de fleste af disse sociopater må vel blive, at de spærres inde resten af livet og/eller medicineres i et ganske betragteligt, og livsvarigt omfang..

Dette vil sikkert støde mange sensible venstreorienterede, men de må jo forsøge at afveje befolkningens krav på sikkerhed overfor sociopaternes livskvalitet.

Forøvrigt en cost/benefit-analyse der alt for ofte er faldet ud til sidstnævntes fordel, akkompagneret af skinger socio-økonomisk muzak.

Der er dog stadig nogle ubesvarede spørgsmål: hvorfor rammer den psykiske sygdom stort set kun mænd, og hvorfor er der ganske mange flygtninge/indvandrere, med samme baggrund, der klarer sig fint?

Jørgen Nielsen

Hassan:

"Hvorfor er der en masse etniske danskere, som klare sig fint, mens andre falder igennem og ender som alkoholiker, i misbrug og/eller kriminalitet?"

Det er der jo ingen der benægter, og havde du læst mit indlæg, ville du også vide at det ovenciterede ikke var essensen af det.

Årsagen til at artiklen er interessant, er jo at den bla. påpeger en massiv overrepræsentation i kriminalitetsstatistikkerne blandt især flygtninge og deres børn, og en generel sammenhæng mellem forældrenes strategier til at tackle konflikter, og børnenes adfærd og mentale tilstand.

Og for en gangs skyld belyses problemet ikke fra en socio-økonomisk eller kulturel vinkel, men derimod en psykiatrisk vinkel. Det finder jeg interessant og banebrydende, og forhåbentlig lægger denne erkendelse kimen til en radikal ændring af vores kriminalforsorg - også for etniske danskere.

Endnu mere interessant er naturligvis hvorvidt floskel-maskinerne på Christiansborg vil drage konsekvensen af denne viden.

Så klap hesten, og spar mig venligst for dine klichéer om kompleksitet og nuancering, disse har du til overmål bevist ikke er en del af dit verdensbillede.

jens peter hansen

Özlem Cekiz' kommentar er desværre så typisk når forklaringerne skal gives uden at se på de der overtræder almindelige normer: "Pædagoger og lærere svigter de unge." Jamen så ved vi jo hvorfor det står så galt til. Hvis bare de der lærere og pædagoger tog sig sammen, så...Man må håbe at folketingsmedlemmet er ligeså grundig i alle andre forhold. Skulle dette være tilfældet går vi lysende tider i møde. At få et barn sendt til psykiater er desværre ikke så let som folketingsmedlemmet gør det til. Især ikke i familier der fungerer dårligt.

Henrik Jensen

Det fortvivlende ved debatter som denne, er at vi kører i ring - allesammen.

Nogle siger - krigstraumer. Og vi ved så allesammen, at så skulle flygtningene fra Vietnam i 70erne have været forbandet kriminelle. Det var de bare ikke.

Nogle siger - religion. Så skulle de kristne assyrerere ikke været noget problem - men prøv bare at spørge svenskerne, hvordan det lige er, det går med dem.

Nogle siger socio-økonomiske faktorer. Men så skulle alle flygtningegrupper klare sig lige godt/eller dårligt.....sådan er det jo heller ikke.

Jørgen Nielsen

Jeg må nok tilstå at jeg i sin tid var tilhænger af at give asyl til palæstinensere og somaliere - ikke fanatiker - men dog tilhænger. Havde jeg vidst, hvad jeg ved i dag, var svaret blevet et blankt nej.

Lejre i nær-området havde været en bedre løsning - for begge parter. Og hvilke lejre det kunne være blevet, for de penge der er blevet brugt på sociale ydelser og eksperimenter. Skønne spildte kræfter på mennesker, der for en stor dels vedkommende, tydeligvis ikke er kompatible med de vestlige normer og samfund.

Men nu står vi så her, og hvad gør vi så?

Tja, regeringen har forsøgt at stoppe kædeindvandringen og familiesammenføringerne blandt ovennævnte grupper via diverse tiltag. Disse er blevet udhulet/undrkendt af EU/EF, og det må man jo tage til efterretning.

Det vigtigste er ihvertfald at fjerne skyklapperne, berøringsangsten og fordommene, som der i et vist omfang lægges op til i denne artikel.

Dernæst må der sættes massivt ind via socialpsykiatrien og en nyfortolket kriminalforsorg.

Borgernes sikkerhed er statens vigtigste anliggende, og derfor må politikerne på begge fløje gøre op med deres hhv. socioøkonomiske og kulturelle forklaringsmodeller, og være klar til at tænke i socialpsykiatri.

Dette kan indebære, at en ganske betragtelig del af de kriminelle får tidsubestemte behandlingsdomme, men mon ikke det også er bedst for alle parter, hvis man tager projektet seriøst?

Hans Hansen

Der er intet uforståeligt i at børn der er opgraget af sindslidende har dårlige rollemodeller og derfor er i en risikogruppe.

Tværtimod er det overordentligt nemt at forstå.

Hans Hansen

Anne Marie Buch

Du har naturligvis ret i at ikke alle indvandrere er sindslidende, men det kan ikke være nogen overraskelse at at dem af de aktuelle krigstraumatiserede har svære psykiske problemer, og derfor har personlige problemer der tager overskudet fra en hensigtsmæssig opdragelse.

Disse problemer behøver ikke at medføre traditionel sindssygdom, men kan lige så godt manifistere sig i dysfunktionalitet, en følelsesmæssig afstumpethed som reaktion i selvforsvar mod at genopleve disse forfærdeligheder.

Henrik Jensen

Kom til at tænke på en ting: Har nogen af jer nogensinde hørt om at de danske frihedskæmperes børn skulle være mere kriminelle end deres jævnaldrende???

Eller for den sags skyld om øget kriminalitet blandt de deporterede jøders og politibetjentes børn???

Lea Thomsen

Jens Peter Hansen

"Özlem Cekiz' kommentar er desværre så typisk når forklaringerne skal gives uden at se på de der overtræder almindelige normer: "Pædagoger og lærere svigter de unge." Jamen så ved vi jo hvorfor det står så galt til. Hvis bare de der lærere og pædagoger tog sig sammen, så...Man må håbe at folketingsmedlemmet er ligeså grundig i alle andre forhold. Skulle dette være tilfældet går vi lysende tider i møde. At få et barn sendt til psykiater er desværre ikke så let som folketingsmedlemmet gør det til. Især ikke i familier der fungerer dårligt."
Skriver du....

Lige netop på dette felt har özlem cekic en større indsigt og viden en somså. Özlem har en baggrund som sygeplejerske i børne og ungdomspsykiatrien.
I øvrigt er jeg fuldstændig enig i hendes holdninger til problemstillingen.

Lea Thomsen

Anne Marie,

Vil anbefale dig at læse artiklen engang til om ikke andet forholde dig til Özlems nedenstående pointe, som jeg har kopieret:

"Özlem Cekic, social- og psykiatriordfører for SF, er enig i, at de syge unge svigtes. Hun angriber lærere og pædagoger for at bruge kulturen som forklaring, når de møder nydanskere med en svær adfærd. På den måde vokser problemerne, indtil de unge måske samles op i retspsykiatrien.

"Der er en række fagpersoner, som svigter disse børn. De skal oplæres i at adskille sygdom fra kultur", fastslår Özlem Cekic."
"
Jeg syntes jo at det er helt oplagt at vi øger islams indflydelse på vores samfund og kultur (iøvrigt understøttet af ønsket om integration frem for assimilation) - en udviking jeg syntes er meget uheldig."

Har også tabt meningen med oventående citat fra dig.

Med hensyn til yderligere indvandring til landet, er den jo mig bekendt stoppet for længst....men det er vel en anden diskussion.

Lea Thomsen

Anne Marie

Du har hæftet dig ved et enkelt citat men det er for mig at se ikke artiklens budskab....
Jeg har også et andet citat fra artiklen:

En væsentlig forklaring på det mønster er, at de unge lider af personlighedsforstyrrelser, som stammer fra enten deres egne eller forældrenes krigstraumer. Traumerne giver hjerneskader, som disponerer de unge for vold og ekstremisme, forklarer psykolog Jens Hardy Sørensen, der er forskningsleder på Center for Traume- og Torturoverlevere i Vejle.

For mig af se har problematikken intet med kultur eller religion at gøre men psykiske traumer arvet fra traumatiseret forældre.

Egentlig er det helt enkelt en form for social arv:

Er du vokset op i en familie hvor vold høre til hverdagen er chancen for du selv øger vold temmelig forøget
Drikker dine forældre er der større chance for at du selv bliver alkoholiker osv.

Krigstraumer=syg kultur ??
Jeg kan ikke rigtig følge dig

Lea Thomsen

Anne Marie,

Jeg vil lige tilføje, at jeg selvfølgelig er klar over at ikke alle kriminelle med indvandre baggrund er psykisk syge...men at give Islam skylden for kriminelle handlinger som udgangspunkt må være at skyde i blinde...

Jeg mener det er generelt en alvorlig sag, at der går så mange psykisk syge rundt i vores samfund uden et tilbud og sufficient behandling.
Der mangler psykiatriske sengepladser i den grad til de sindslidende.

Jeg tror også man skal passe på med at blande begreberne sammen man er ikke nødvendigvis psykisk syg fordi man er traumatiseret...

Inger Sundsvald

Anne Marie Buch skriver:
”Som jeg tidligere har skrevet så burde Europa i 1950'ne have været et voldshelvede fyldt med kriminelle børn af traumatiserede forældre hvis artiklens teori stod til troende. Det var det som bekendt ikke.”

”Som bekendt”? Det tror jeg faktisk det var. Der var bare ikke nogen som tog sig af det. Hustruvold, børnemishandling, voldtægt m.v. var ikke noget man talte om. Revselsesretten bestod, og kvinder var selv ude om det og lagde selv op til det.

I dag ser det lidt bedre ud hvad dét angår. Men overgreb foregår også i dag i dansk/danske familier. Og som det er nævnt, mangler der psykiatriske sengepladser. Børn bliver traumatiserede, og nogle går sultne i seng.
Nu som dengang er der meget som bliver overset.

Espen Fyhrie

Angående "censur" af debatten

Adskillige indlæg i denne tråd er blevet fjernet, da de omhandlede eller svarede indlæg der omhandlede et eller flere af følgende emner:

Hjemmesidedesign
Islam
Indvandring
Burmeser- og andre katte
Debatredigeringsprincipper på Information.dk

Dette er utvivlsomt nogle rasende interessante emner, men de har ikke nogen specifik relevans til denne artikels emne, som er flygtninges krigstraumer og konsekvenserne for disses efterkommere.

Debatvært
Espen Fyhrie

Heinrich R. Jørgensen

Hvis ens kommentar er et svar på en anden kommentar, der falder i unåde, forsvinder ens kommentar typisk også.

Den politik gør at tråden fortsat er meningsfuld at læse. Men det er selvfølgeligt ærgerligt, når læse- og bevaringsværdige tekster forsvinder ud i det blå som en konsekvens deraf.

Espen Fyhrie

Angående fjernede svar

Heinrich R. Jørgensens forklaring stemmer.

Debatvært
Espen Fyhrie

Ole Falstoft

Det er vel ellers ikke nogen hemmelighed at foældrer med psykiske problemer og traumer ikke er de bedste til at tage sig af deres børn. Deres evt. voldige adfærdsmønster kan også meget vel stamme fra traumatiserende oplevelser og denne voldighed kan præge børnene på en uheldig måde.
Det gælder også for etniske danskere Så på den måde kan børn arve deres forældres dårligdomme.
Men som en undersøgelse for nyligt har afsløret er der færre muslimske forældre der mener det er ok at slå deres børn end danske forældre hvordan stemmer det med myten om en specielt voldelig muslimsk kultur?