Interview
Læsetid: 4 min.

Genindfør grænsekontrol

Der skal grænsekontrol til for at bekæmpe både forbryderbander og underbetalte håndværkere fra Østeuropa, mener Morten Messerschmidt (DF). Han vil rulle EU-samarbejdet tilbage, men erkender, at hans indflydelse ikke bliver stor
Morten Messerschmidt er spidskandidat for Dansk Folkeparti til valget til Europa-Parlamentet den 7. juni.

Morten Messerschmidt er spidskandidat for Dansk Folkeparti til valget til Europa-Parlamentet den 7. juni.

Keld Navntoft

Indland
29. maj 2009

De rødhvide grænsebomme skal ned i Kruså, Padborg og alle de andre gamle grænseovergange, hvis det står til Dansk Folkepartis spidskandidat til Europa-Parlamentet, Morten Messerschmidt.

For lukkede grænser er det eneste værn mod narkosmuglere, tyvebander, underbetalte håndværkere og andre onder, som efter hans mening især flyder hertil fra Østeuropa.

"Det er en helt katastrofal kobling, at man først vælger at nedlægge grænserne - og dernæst tager nogle lande ind i EU, som slet ikke kan styre kriminaliteten. Det har betydet en voldsom opblomstring i indbrud, overfald, røverier og tiggerier, hvor gerningsmændene kommer fra den del af Østeuropa, som er med i EU"

- Hvordan ville en grænsekontrol i Kruså forhindre det? Som EU-borgere ville de vel stadig have lov til at køre over grænsen?

"Dét, at man kan stoppe biler og bede om at få åbnet bagagerummet, har for det første en præventiv effekt - og for det andet har det jo den praktiske foranstaltning, at man simpelthen fanger noget."

Polske håndværkere

- Men politiet siger selv, at ressourcerne bruges meget mere effektivt til baglandspatruljering og opklaringsarbejde, end når man har en betjent siddende ved en grænseovergang?

"Jeg forestiller mig ikke, at det vil være en uoverkommelig udgift for politiet. Og i øvrigt synes jeg ikke, at det er et spørgsmål om enten eller. Det er et spørgsmål om, at vi både patruljerer i baglandet, samarbejder over grænserne og genindfører grænsekontrollen."

For Morten Messer-schmidt vil lukkede grænser også betyde en bedre kontrol med den arbejdskraft, der kommer til Danmark. Alt for mange østeuropæere arbejder i Danmark til langt under mindsteløn - og dermed er de med til at udkonkurrere danske håndværkere, mener han.

- Er det ikke at rette bager for smed, når du vil blokere for polske arbejdere, der bliver udnyttet? Hvorfor ikke i stedet rette fokus mod de danske arbejdsgivere, der udnytter dem?

"Nu har vi ikke fagforeningstvang her i landet - og det skal vi heller ikke have. Men det er katastrofalt, at man ikke længere kræver arbejdstilladelse for, at EU-borgere kan komme ind. Det gav i det mindste fagbevægelsen et overblik over, hvor folk var, så de kunne komme ud og kontrollere deres ansættelsesforhold."

- Men samtidig er du f.eks. imod et arbejdstidsdirektiv. Burde man ikke arbejde for regler, der sikrer alle i hele EU?

"Problemet er, at det danske arbejdsmarkedet fungerer rigtigt godt også uden et arbejdstidsdirektiv. Det er en total uskik i forhold til den danske tradition, at man vil til at lovgive på de her områder."

- Så på den ene side vil du overlade det hele til arbejdsmarkedets parter og på den anden side vil du alligevel blande dig ved at sætte grænsebomme op for arbejdskraften?

"Nej - en arbejdstilladelse handler jo ikke om arbejdets udførelse, men alene om, om man kan komme ind ad døren."

- De fleste er enige om, at det Indre Marked og arbejdskraftens frie bevægelighed har været med til at skabe en kæmpe velstandsstigning i Danmark. Vil du være med til at smadre den?

"Danmark har oplevet historiens største vækst i løbet af de seneste otte-ti år. Det er den tid, vi har haft østaftalen. Dét tyder da på, at det ikke ville skade den økonomiske vækst at beholde arbejdstilladelser for østeuropæere."

Fik Morten Messerschmidt det, som han ville have det, skulle en meget stor del af EU-samarbejdet rulles tilbage. Kun regler for handel over grænser, politisamarbejde og miljøsamarbejde er noget, som EU skal blande sig i, mener han.

"Men det skal være minimumregler. Det er ærgerligt, at man totalt harmoniserer, så de enkelte lande ikke kan lave endnu bedre regler for dem selv og gå foran."

Uvist hvilken gruppe

Ni dage inden parlamentsvalget er det uvist, hvilken gruppe Morten Messer-schmidt kommer til at sidde i. Hans forgænger, Mogens Camre, sidder i den nationalkonservative 'Union for Nationernes Europa' - men den er under opløsning, efter at en stribe parlamentarikere fra en række lande har forladt den.

Lige nu holder han mulighederne åbne, siger han - og nævner de især britiske parlamentarikere, der er brudt ud af den konservative gruppe for at danne en ny gruppe af borgerlige EU-skeptikere.

- Hvad forestiller du dig, at du skal lave i parlamentet - udover at være skeptiker med stort S?

"Vi må jo erkende, at parlamentet er der - og her er der noget indflydelse, som Dansk Folkepartis vælgere skal have."

- Men den indflydelse vil næppe blive særlig stor, hvis du sidder i en lille gruppe?

"Det kan godt være, at jeg kommer til at sidde i en mindre gruppe. Men så hellere være i en gruppe, hvor man kommer til at kæmpe for det rigtige - i stedet for som Bendt Bendtsen (K) at sidde i en kæmpegruppe, hvor han knap nok kan blive hørt."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her