Note
Læsetid: 1 min.

Geologi

Nanoforskning løser gåden om at få det sidste Nordsøolie op
Indland
13. maj 2009

Hvorfor der er så meget råolie i Nordsøen, der ikke kan hentes op? Det har nanoforskere fra Københavns Universitet fundet forklaringen på: Mange oliefelter kan kun suges halvtomme, fordi en stor del af olien er fanget som oliedråber i små hulrum i bjergarterne eller klistrer til hulrummenes vægge i undergrunden. De olieholdige bjergarter i den danske del af Nordsøen er primært kridt. Kridtpartikler burde sky olie, som en gås skyer vand, men de nye undersøgelser viser, at overfladerne af hulrummene i kridtet er delvist dækket af et materiale, som olie kan klistre på. Det gør den resterende olie umulig af få op med de nuværende produktionsteknikker.

Men nanoforskernes nye opdagelse kan blive det første trin på vejen til at forbedre produktionsteknikken af olie og øge produktionen fra de danske felter. Forskningsresultatet er offentliggjort i det internationale tidsskrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her