Nyhed
Læsetid: 4 min.

Lokalpolitikere: Carina Christensen lyttede ikke til os

Det er i modstrid med sandheden, når kulturministeren hævder, at de politikere og kulturpersonligheder, hun har mødt på sin Danmarksturné, ikke efterspørger flere penge til kulturen
Indland
29. maj 2009

I regionerne efterspørger de ikke flere penge til kulturen. De er tilfredse med de midler, de får. Det hævdede kulturminister Carina Christensen (K) i gårsdagens Information. Hun har nemlig påbegyndt sin Danmarksturné, og ude i landet er beskeden klar. På spørgsmålet om, hvorvidt hun vil tildele kulturlivet i provinsen flere penge, når nu det er hendes store vision at styrke kulturen uden for København, svarede hun:

"Jamen altså, det er ikke det, der er dagsordenen, og det er ikke det, jeg hører, de efterspørger derude. Folk er glade for den pulje, som staten har med. De er glade for kulturaftalerne. De synes, det er fint, at vi snakker igennem, hvordan man kan bruge de her kulturaftalepenge på en bedre måde."

Men det er ikke rigtigt. Da Information talte med Carina Christensen, havde hendes Danmarksturné kun ført hende på en dagsudflugt til Region Midt- og Vestjylland, og spørger man de lokale politikere og kulturpersonligheder, der deltog i arrangementet, lyder svaret enstemmigt, at de netop efterspurgte midler fra Kulturministeriet.

"Der er ingen tvivl om, at der blev efterlyst flere penge til blandt andet egnsteatre, talentudvikling og til videreførelse af nogle af de initiativer, der indgår i kulturaftalerne, når disse udløber med udgangen af 2010. På samme måde var der på mødet tydelige ønsker om penge til nye initiativer samt en voldsom bekymring for, hvad der sker, når overgangsordningen ophører næste år," siger formand for Kulturregion Midt- og Vestjylland og medlem af Folketinget for De Radikale, Johs Poulsen, der deltog i arrangementet i anledning af kulturministerens besøg.

Mere, mere, mere

Den opfattelse deler alle de otte deltagere i arrangementet, som Information har talt med. De understreger alle, at de ikke alene spurgte ind til overgangsordningen, der går ud på, at staten indtil næste år dækker de lokale kulturinitiativer, som de nedlagte amter finansierede før. De påpegede også, at Kulturministeriet generelt bør tilføre provinsen flere penge.

Som kulturudvalgsformand i Holstebro Kommune, H.C. Østerby (S), siger:

"Vi gjorde opmærksom på, at vi har nogle kultur-tilbud herude, som burde komme på finansloven, lige så vel som de har i København. For vi synes, det er vigtigt at have et Kulturdanmark i balance. Og lige nu bliver der altså flyttet for mange penge fra Vest til Øst. Des-uden kæmper vi med en overgangsordning, der betyder, at vi alene i Holstebro kommer til at miste godt seks millioner kr. Og i forvejen er der blevet skåret ned på tilskuddet til egnsteatrene."

Da Information konfronterer Carina Christensen med udsagnene fra deltagerne i arrangementet i Region Midt- og Vestjylland, er hun netop på vej hjem fra Nordjylland, hvor hun har været på Danmarksturnéens besøg nummer to.

Kulturministeren forklarer nu, at det, hun mente med sin udtalelse om, at de ikke efterspørger flere midler ude i landet, var, at mødet handlede om noget andet. Det handlede om, hvordan kommunerne skal forvalte de penge, der nu engang er til rådighed. For det er jo klart, at de altid efterspørger flere penge ude i landet.

"Det hører vi sådan set overalt," siger Carina Christensen. "Du kan næsten ikke finde en minister for et område, hvor folk ikke ønsker flere penge, og sådan er det selvfølgelig også for kulturen."

- Men hvordan stemmer det så overens med, at du siger, at de ikke efterspørger flere midler ude i landet?

"Jamen det kan jeg heller ikke mindes, at jeg har sagt. For det ville da være besynderligt."

En anden dagsorden

- Men du siger, at "det er ikke det, jeg hører, de efterspørger derude" på spørgsmålet om, hvorvidt de får nogle flere penge ude i provinsen.

"Jamen, det er ikke det, der er dagsordenen for de her møder. På disse møder snakker vi om kulturaftalerne og samarbejde mellem stat og kommune, og vi snakker om de penge, som hvert år bliver brugt. Hvordan kan man bruge dem mest hensigtsmæssigt i dagligdagen?"

- Jeg forstod, at dagsordenen også var spørgsmålet om, hvordan I kan gøre kulturtilbuddene bedre ude i provinsen.

"Det var det også. Og i dag har vi haft en rigtig god dag her i Nordjylland, hvor vi også har lyttet til, hvad ønskerne og behovene er derude, og så lytter vi selvfølgelig også til, når nogen siger, at 'vi kunne tænke os flere midler. Så kunne vi lave mere, mere, mere'. Og vi noterer selvfølgelig alt sammen ned."

- Så ude i regionerne efterspørger de faktisk flere midler, men det får de så bare ikke?

"Du konkluderer lidt tidligt, synes jeg."

- Men sidst vi talte sammen, sagde du, at der ikke vil blive ført flere midler ud i provinsen.

"Altså, jeg har sagt, at det, vi var ude og snakke om, er de kulturaftaler og den pulje, der ligger. Det er det, folk taler ud fra, når vi er derude. Og så lytter vi i øvrigt til, hvad de har af ønsker. Og det kan være alle mulige forskellige ønsker."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Erik Jensen

Hvordan i alverden er hun blevet minister. Hun er jo dum som et bræt!

Karsten Aaen

Møderne handler om hvordan man kan bruge de eksisterende midler (penge) bedre, ikke hvordan f.eks. Nordjylland kan presse flere penge ud af staten. Det er jo klart, at man altid kan bruge flere penge...

Søren Kristensen

Ja lad os endelig tale om pengene. Penge og kunst er jo to sider af samme sag.

Søren Kristensen

Undskyld, min hjerne er vist gået på pinseferie. Der skulle selvfølgelig have stået: Penge og KULTUR er to sider af samme sag. Altså det der med at jo flere penge amterne får jo mere kultur har de råd til og at det derfor er godt at ministeren bliver holdt op på at skaffe flere penge til kulturen, selv om det kan være svært ikke mindst under den aktuelle økonomiske tilbagegang, hvor vi alle må stå sammen og vende hver krone for at få råd til holde skruen i vandet, hvis ikke vi skal dreje nøglen om og gå nedenom og hjem.

Nanna Gersov

Ja, at der altid vil være et pres på en minister om flere penge benægter ingen, heller ikke ministeren, selv om artiklen her prøver at skyde hende noget andet i skoene.

Hun blev spurgt om hun ville give flere penge og kom i den forbindelse med en udtalelse, som kunne misforstås. Da hun konfronteres med udtalelsen gør hun klart, at hun selvfølgelig bliver mødt med økonomiske krav, som hun lytter til, selv om det ikke aktuelt er på dagsordenen.

Hun har i en enkelt sætning udtalt sig på en måde, som kunne opfattes som om hun ikke ville stå ved, at dele af kulturlivet i provinsen kræver flere penge. Men når hun konfronteres med udsagnet og forklarer, at det slet ikke var det, som lå i udtalelsen og klart udtrykker det modsatte, så bør det tages til efterretning.

Det synes jeg ikke sker i denne artikel, når der i indledningen står:

Det er i modstrid med sandheden, når kulturministeren hævder, at de politikere og kulturpersonligheder, hun har mødt på sin Danmarksturné, ikke efterspørger flere penge til kulturen

Når man beskylder en person for at sige noget der "er i modstrid med sandheden", så beskylder man reelt personen for at lyve. Dette finder jeg ikke, at der er grundlag for at gøre.

Jeg tror gerne at der er mange i kulturlivet rundt omkring, som gerne vil have flere midler fra staten. Men jeg tror også der er mange, som synes at decentralisering og lokale projekter kan være rigtig gode. Disse kræver ikke nødvendigvis kulturministeriets medvirken. Sommetider er det ligefrem en fordel, at det foregår lokalt.

Karsten Aaen

Jeg har et andet steds (vist nok i en kommentar om samme emne på berlingske.dk) spurgt, halvt i spøg, men særdeles da også i alvor, om man ikke skulle spørge miljøministeren hvilke visioner han har for miljøet i det her land. Og ladet det skinne gennem, at det gør man(d) jo netop ikke, da denne minister jo er en --

mand...

Inger Sundsvald

Kunst og kultur kræver penge til lønninger af mennesker som er uddannet og ved hvad de laver, hvis vi ikke skal oversvømmes af amatører.

Hvem gider i længden se amatører optræde som skuespillere, sangere m.v. i tv? Det er jo en billig udnyttelse af sendefladen og også en form for kultur – men ….?

Dilettanter er udmærkede i lokalsamfundene, hvor man kan hygge sig med vikingespil m.v., men hvad har det med kunst at gøre? Og hvad har Carina Christensen med seriøs kulturpolitik at gøre?

Carina Christensen er ikke fredet i klasse 1, bare fordi hun er en kvinde. Hun udfylder en, for en kvinde, nedværdigende plads som administrator af V, K og O’s politik. Vist nok mest O’s.

Stig Larsen

@Erik Jensen, pensionist

- Derfor!

Inger Sundsvald

Det er under bæltestedet med anklager om manglende intelligens. Jeg kan gå med til beskyldninger om en rygrad som en overkogt spaghetti og evt. for at hæve sin løn uberettiget. Det er en anklage som man kan hæfte på resten af regeringen og folketingsmedlemmerne fra V og K.