Nyhed
Læsetid: 3 min.

Mere åbenhed om lobby-gaver? Regeringens EU-kandidater tøver ...

I Danmark vil regeringen pålægge ministre af egen drift at oplyse om modtagne gaver fra lobbyister. Men når det gælder EU-kandidater, er holdningen straks mere tøvende
Indland
19. maj 2009

Får medlemmer af EuropaParlamentet gratis jagtrejser, golfture eller billetter til sportsarrangementer?

De to regeringspartiers spidskandidater til Europaparlamentsvalget den 7. juni, Jens Rohde (V) og Bendt Bendtsen (K), vil ikke af sig selv indføre samme åbenhed om gaver, som snart kommer til at gælde for danske ministre. Regeringen vil med lovforslag 212 pålægge danske ministre af egen drift at offentliggøre alle oplysninger om modtagne gaver og udgifter til repræsentation: "Borgerne har et krav på at vide, hvordan vi administrerer vores embeder, hvilke aktiviteter vi deltager i, hvad for et omkostningsniveau vi har i forhold til repræsentation, til rejser og andet," som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sagde om lovforslaget på sit pressemøde den 5. maj. Men så langt vil hverken Jens Rohde eller Bendt Bendtsen af sig selv gå:

"Regler for ministre i Danmark gælder alene for ministre i Danmark. Jeg agter at følge Europa-Parlamentets regler til punkt og prikke, ligesom danske folketingsmedlemmer følger Folketingets regler," som Jens Rohde siger.

Bendt Bendtsen indtager et lignende standpunkt: "Jeg vil selvfølgelig overholde alle gældende regler," oplyser den tidligere konservative vicestatsminister og tilføjer: "... også hvis der kommer krav om større åbenhed i Europa Parlamentet, og reglerne for Europa-Parlamentet derved kommer til at ligne de danske regler for ministre."

Information har stillet alle spidskandidater og de MEP'ere, der søger genvalg, følgende spørgsmål: "Vil du som kandidat til EU-valget - såfremt du bliver valgt som medlem af EU-Parlamentet - af egen drift offentliggøre oplysninger om gaver og repræsentative udgifter på samme måde, som danske ministre i fremtiden skal gøre?"

I bund og grund burde det være let at svare bekræftende, for der gælder allerede regler for gavebidrag til MEP'erne. Alle de valgte Europaparlamentarikere skal således én gang årligt afgive en erklæring med "nøjagtige oplysninger om (a) deres erhvervsarbejde og alle andre funktioner og aktiviteter, som de udfører mod vederlag, (b) fordele, enten økonomiske eller i form af personale eller materiale, som medlemmerne ud over midlerne fra Parlamentet modtager i forbindelse med deres politiske aktiviteter af en tredjepart, med angivelse af dennes identitet." Endelig fremgår det af et bilag til EuropaParlamentets forretningsordens punkt ni, at: "medlemmerne afskærer sig fra at modtage enhver anden gave eller fordel under udøvelsen af deres mandat."

Ingen gaver

Ikke et eneste af de nuværende 16 medlemmer af Europaparlamentet har modtaget gaver i 2008, fremgår det af deres offentliggjorte erklæringer på Europa-Parlamentets hjemmeside.

Ifølge Anne E. Jensen (V) er det ikke sådan, at parlamentarikere "oversvømmes med gaver endsige tilbud om golf- og jagtture, men det er måske, fordi jeg er kvinde", som hun siger.

Én gave har Anne E. Jensen dog modtaget, hun har nemlig fået "et lille maleri foræret af Baltic Ports Organisation", som hun har hjulpet med at "åbne dørene til Parlamentet, så de kom i kontakt med parlamentarikere og Kommissionen." Det, er dog ikke et dyrt maleri, og ifølge Anne E. Jensen er det vigtigste, at "mine venner i BPO har signeret bagsiden".

Den radikale Johannes Lebech har "fået tilbudt middage i min tid som MEP", men oftest siger han nej tak. Bortset fra en lille modelvindmølle fra Dansk Vindmølleforening og en stofbabysæl fra en naturorganisation har Johannes Lebech kun modtaget "souvenirgaver", og som han tilføjer: "Mange af de gaver giver større problemer end glæde. Man vil ikke være bekendt at smide dem væk, men de har en karakter, så de kun hører hjemme i et skab dybt inde."

Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti, der vil afløse Mogens Camre, gør i sit svar opmærksom på, at han vil følge partiets egne regler for MEP'ere om offentlighed. Flere forsøg på at få uddybet, hvad der menes med dette, er foreløbig endt resultatløst.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Karsten Aaen

Nu tror jeg næppe, at danske medlemmer af Europa-parlamentet får golfture eller jagtture eller noget sådant. Hvis der er nogle EU-parlamen-tarike, der får diverse tilbud vil jeg næsten tro, at det måske snarere er formændene for udvalgene.

Mere generelt vil jeg sige, at det dog er utroligt, at
journalisterne kan blive ved med at forlange at politikerne skal stå skoleret for jer, og oplyse om de har fået en kop kaffe, en flaske vin eller måske en barnestol til cyklen eller en flot kjole fra nogle af deres veninder til en fest...

Det er KUN i Danmark, i det her land, hvor alle synes at gå i små sko, når det kommer til økonomi, og ikke synes at have forstået, at det for en tidligere erhvervsminister som Bendt Bendtsen er en del af hans arbejde at mødes, også uformelt, med direktørerne for danske virksomheder. Og der er ikke tale om en gave, når han får dette betalt. Arrangørerne betaler...det er da normalt...

Må jeg foreslå, at journalisterne i det her land i stedet for graver i skatteministers vildledning af Folketinget, og sundhedsministers Axel Jacob-Nielsen samme vildledning af Folketinget. Men det tør I jo nok ikke; det skulle lige have været i USA eller England eller Tyskland eller Frankrig, måske. Så skulle I have set pressen kaste sig over ministrene med krav om at de skulle svare på hvofor de havde brudt grundloven eller hvorfor de mon forledt Folketinget ved at skjule tal, som viste, at private sygehuse fik en mia. kr. for meget....

Og se, 1 mia. kr er mange mange penge; og det er vigtigere at finde ud af hvordan private sygehuse kunne tjene 1 mia. kr. for meget ved at tage over-priser end på at rende rundt og spørge diverse politikere om de vil offentliggøre de gaver og udgifter til repræsentation mm som de får og har.

Per Thomsen

"Får medlemmer af EuropaParlamentet gratis jagtrejser, golfture eller billetter til sportsarrangementer?"

Tjah, der må vel være en grund til at Bendt Bendtsen er begyndt at søge mod nye jagtmarker...