Baggrund
Læsetid: 3 min.

Minister afviser reformkaos

Det nye beskæftigelsessystem, som træder i kraft 1. august, bliver mødt med bred kritik. Alligevel er Inger Støjberg (V) ikke bekymret for konsekvenserne - det har været ren skræmmekampagne, siger hun, men erkender samtidig, at nogle kommuner risikerer at tabe på lovændringen
Det kommer til at betyde mindre bureaukrati, og så bliver jobcentrene simpelthen bedre rustet til fremtiden, siger beskæftigelsesminister Inger Støjberg om det nye beskæftigelsessystem, der træder i kraft 1. august, og som har mødt bred kritik.

Det kommer til at betyde mindre bureaukrati, og så bliver jobcentrene simpelthen bedre rustet til fremtiden, siger beskæftigelsesminister Inger Støjberg om det nye beskæftigelsessystem, der træder i kraft 1. august, og som har mødt bred kritik.

Jens Nørgaard Larsen

Indland
22. maj 2009

Efter sommerferien får kommunerne ansvaret for dagpengemodtagerne - en reform, der har fået mange på området til at råbe op. Den nye beskæftigelsesminister, Inger Støjberg (V), mener at have sat rekord i at blive indkaldt i samråd allerede:

"Så mange har ladet sig påvirke af den her diskussion, og det har også betydet, at vi har fået mulighed for at forklare os. Jeg tror, jeg har rekorden i at være i samråd allerede nu," siger Inger Støjberg..

Kritikken er dog ikke forstummet. Socialrådgiverne forudser kaos i jobcentrene, AE Rådet (tidligere Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, red.) peger på, at lovændringen vil gå ud over velfærdsniveauet i kommunerne, og arbejdsmarkedsforskere kritiserer den finansieringsmodel, der skal kompensere kommunerne for den nye opgave.

- Både LO, DA, Det Økonomiske Råd og en samlet opposition har frarådt kommunaliseringen. Hvad får dig til at gennemtvinge loven alligevel?

"Det er efter min mening rigtigt at samle indsatsen nu, så der er én indgang, uanset hvilken baggrund man har som ledig."

- Hvordan gør det en positiv forskel for den arbejdsløse?

"Det kommer til at betyde mindre bureaukrati, og så bliver jobcentrene simpelthen bedre rustet til fremtiden."

Ren skræmmekampagne

- Socialrådgiverne har ellers beklaget jeres timing. Der er 'run' på jobcentrene lige nu, og med reformen oveni vil det gå ud over de ledige?

"Det er jeg helt uenig i. Socialrådgiverne skal lave præcis det samme som før, og mange af dem skal ikke engang skifte skrivebord. Tiden er godt nok en anden, end da vi satte det her i søen, men jeg er ikke i tvivl om, at opgaven kan løftes."

- De siger ellers, at det kræver ressourcer at sætte sig ind i nye regler og lovgivning?

"Arh, der er nu ikke så meget ny lovgivning at sætte sig ind i. Altså jeg må sige, at jeg deler ikke den skepsis."

- Finansieringsmodellen rammer kommunerne meget forskelligt og kan i sidste ende koste velfærd. Hvordan har du det med det?

"Hvis det var rigtigt, ville jeg være træt af det. Men da det ikke er rigtigt, har jeg det godt med det. Her i overgangsfasen er der fuld kompensation til kommunerne, og der er taget højde for, hvis ledigheden stiger. Så den skræmmekampagne, oppositionen rejser rundt med, har simpelthen ikke noget på sig."

- Men når modellen er indfaset, dækker staten kun de første fire ugers ledighed, og så hænger kommunen jo på resten?

"Ja, men så er der indbygget en forsikringsmodel, som gør, at det ikke kommer til at gå galt i kommunerne."

- Men den dækker kun i tilskudsåret. Hvis ledigheden bider sig fast, er der jo ingen kompensation?

"Det er rigtigt nok, at nogle kommuner i værste fald vil komme til at tabe lidt på det. Men der er jo indbygget en incitamentsstruktur, der gør, at risikoen for at tabe på det ikke er ret stor."

- Det er den incitamentsstruktur, som arbejdsmarkedsforskere har kaldt ubrugelig?

"Jeg er bare ikke enig i den kritik, og jeg mener, vi har lagt os det rigtige sted." Alle har kritiseret modellen men med vidt forskellige argumenter, tilføjer hun: "Og vi har lagt os midt i mellem, og det er efter min mening ikke helt tosset."

"Oppositionen skulle tage at tørre øjnene og så tænke på de ledige i stedet for."

Der har også været kritik af, at loven svækker fagbevægelsen, og at der bliver privatiseret uden grund. Også de synspunkter afviser ministeren, der glæder sig til loven træder i kraft 1. august:

"Nu bliver det gennemført, og det ser jeg frem til," siger Inger Støjberg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Stig Larsen

""Så mange har ladet sig påvirke af den her diskussion, og det har også betydet, at vi har fået mulighed for at forklare os. Jeg tror, jeg har rekorden i at være i samråd allerede nu," siger Inger Støjberg.." Oversættelse: Det er så synd for mig, jeg er et misforstået geni.

""Det kommer til at betyde mindre bureaukrati, og så bliver jobcentrene simpelthen bedre rustet til fremtiden."" Oversættelse: Vi øger bureaukratien, fralægger og ansvaret men beholder den økonomiske magt. De ledige er underordnet i denne forbindelse.

""Arh, der er nu ikke så meget ny lovgivning at sætte sig ind i. Altså jeg må sige, at jeg deler ikke den skepsis."" Oversættelse: Jeg kender ikke den gamle lov, og jeg har heller ikke læst den nye.

""Jeg er bare ikke enig i den kritik, og jeg mener, vi har lagt os det rigtige sted." Alle har kritiseret modellen men med vidt forskellige argumenter, tilføjer hun: "Og vi har lagt os midt i mellem, og det er efter min mening ikke helt tosset." " Oversættelse: Hvis det er fakta, så benægter jeg fakta.

""Oppositionen skulle tage at tørre øjnene og så tænke på de ledige i stedet for."" Oversættelse: Der er ikke noget at komme efter.

Hold da kæft, hvor er jeg træt af den regering!

Mads Kjærgård

Ja det ligger jo lidt ligesom i teksten at, "hold da kæft hvor er jeg ligeglad" bare vi får noget privatisering. Og så er det da godt for regeringen, for nu kan man altid tørre det af på kommunerne, hvis det ikke virker ordentligt. Men for de arbejdsløse bliver det nok noget l...

Martin Kaarup

Hvis det var rigtigt, ville jeg være træt af det. Men da det ikke er rigtigt, har jeg det godt med det.

Tänk hvis vi alle fik lov til at argumentere som den söde Inger Stöjberg.

Journalisten til den söde klasselärerinde: Dine elever klarer ikke den nye eksamenstest. Det kommer til at ramme samfundet forskelligt.

Lärerinden til journalisten:
Hvis det var rigtigt, ville jeg være træt af det. Men da det ikke er rigtigt, har jeg det godt med det.

Hvor länge tror I lärerinden beholder sit job med den attityde?

Man skulle tro det var oppositionen som havde valgt Inger Stöjberg til embedet i stedte for inkompentent partikammerateri.

Hugo Barlach

Jamen hov, I tre! Denne fortrolige samtale imellem journalisten og fru Skrap er vel egentlig nok en ny øvelse i at afvise uden at begrunde. Efter model og forbillede af den forrige Beskæftigelsesminister. Når man nu stadig kan stave til 90 mandater. Mon ikke Fru Støjberg er ved at køre sig selv i stilling til en ordentlig gang begrundet yderligere kritik, når valgdatoen nærmer sig?...

Med venlig hilsen