Baggrund
Læsetid: 2 min.

Mobbe-stop, pop & flop

Dansk Folkeparti profilerer sig hårdt på mobning
Dansk Folkepartis chefideolog, Søren Espersen, indrømmer, at han hellere går efter manden end efter bolden. Det er vist det, som man kalder mobning.

Dansk Folkepartis chefideolog, Søren Espersen, indrømmer, at han hellere går efter manden end efter bolden. Det er vist det, som man kalder mobning.

Claus Fisker

Indland
22. maj 2009

DF, Dansk Folkeparti, udspyr pressemeddelelser i hidsig hast. Inden for den seneste uge hele 11 styks. Her er et par overskrifter: "DF ønsker Ungdomshuset lukket." "DF: Nej til arabisk i folkeskolen." "DF: Politiet skal bruge vandkanon under klimatopmødet."

Det kan give indtryk af, at DF er på nakken af visse typer, ja, faktisk ønsker at mobbe dem. Men nej, uha. Den slags byder partiet imod. I hvert fald ifølge overskriften på det senest udsendte budskab. Den lyder: "DF: Anti-mobbestrategi skal også målrettes lærere."

Teksten tager udgangspunkt i en undersøgelse, der viser, at mindst to til tre elever i hver skoleklasse inden for det sidste år har været udsat for lærermobning.

Dernæst citeres DF's uddannelsesordfører, Marlene Harpsøe, for følgende:

"Det er klart, at lærerne skal tænkes med i en folkeskole, der er fri for mobning."

Hun tilføjer dog straks:

"Men en strategi for mobning må ikke få lærerne til at føle sig forfulgte."

Faktisk kan Harpsøe indleve sig i, at lærerne mobber børnene:

"Jeg forstår udmærket den frustration og magtesløshed, som mange lærere føler på grund af den udbredte mangel på disciplin i folkeskolen."

Hvorpå Harpsøe giver sig til at mobbe nogle bestemte lærertyper:

"Den pædagogiske rundkreds-skole har spillet fallit."

Rul tiden tilbage

Derpå røber Harpsøe sit partis 'antimobbe-strategi'. Den skal "tage højde for at afbøde det tab af autoritet, som lærere har været udsat for gennem de seneste årtier".

Hvordan skal vi rulle tiden mange årtier tilbage? Skal lærerne igen have lov til at slå børnene, som de flittigt gjorde førhen? Skal de have fri adgang til at ydmyge eleverne foran kammeraterne, sådan som ældre iblandt os med sorg vil erindre?

Hvis vi skal have gamle dages frygtindgydende lærere tilbage, er det vanskeligt at forestille sig det som del af en ægte 'anti-mobningsstrategi'. Det fordums lærervælde byggede faktisk på uindskrænket mobning af børn. Hvis vore dages skolesøgende unge ikke tror på det, kan de spørge deres bedsteforældre.

Tænkeligt har Dansk Folkeparti det med mobning som med ytringsfrihed: Nogle må, andre må ikke.

For nylig forklarede Dansk Folkepartis chefideolog, Søren Espersen, her i avisen, hvorfor han i sin kamp mod Danmarks Radio altid udhænger navngivne personer. Det ligger i instinktet, påpegede Espersen:

"Lige som da jeg spillede fodbold, gik jeg altid efter manden, aldrig efter bolden."

Måske skulle Espersen tilmelde sig et kursus i 'antimobnings-strategi'. Dog ikke et, som hans partifælle Harpsøe arrangerer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Per Diepgen

Måske bragte Søren Espersen sig under Durban II alligevel ikke i overensstemmelse med slutdokumentet, at kritiserer sagen frem for manden. At lade eleverne rette skytses mod lærerne er i overensstemmelse med en flere år gammel kampagne (Sørens lille Røde), hvor skoleeleverne opfordredes til at indberette deres lærere til Dansk Folkeparti. Forstå det ret, Søren Espersen bruger blot, ligesom redaktør Roses liberalisme, sin grundlovssikrede ret, der også er én pligt til at anmelde, i dag blot på en mistanke eller formodning om bagmænd i det danske samfund.