Nyhed
Læsetid: 2 min.

Novo lagde sig fladt ned for amerikanernes pres

På det vigtigste af sine markeder med en omsætning på 15 milliarder kroner var det danske medicinalflagskib Novo langt mere medgørlig med oplysninger om sin egen rolle i bestikkelsesaffæren i det irakiske 'oil-for-food'-program end herhjemme
Indland
14. maj 2009

Højtprofilerede, etiske Novo har tilsyneladende haft langt mere travlt med at være etisk korrekt i USA end i Danmark. Hvad de amerikanske myndigheder har fået af oplysninger fra Novo om koncernens rolle i 'oil-for-food'-skandalen, herunder fra en intern advokatundersøgelse i Novo, ligger lysår foran, hvad Novo har ønsket at fortælle bagmandspolitiet i København.

Vicestatsadvokat Hans Jakob Folker arbejder allerede med 13 andre danske selskaber, som leverede varer til Saddam Husseins styre i starten af dette årti mod at betale skjult returkommission til styret, men nu er Novo også med på listen som nummer 14.

"Vi har tidligere henlagt sagen, men overvejer nu at tage den op igen. Det, der nu er kommet frem, er nye oplysninger for os," siger vicestatsadvokat Hans Jakob Folker kort. Han har for nærværende ikke flere kommentarer, da man netop er i færd med at overveje, hvad der skal ske.

Novo indgik forlig

Ifølge Informations oplysninger var repræsentanter fra de amerikanske myndigheder på besøg hos bagmandspolitiet torsdag i sidste uge for at vise sine resultater frem.

Novo har indgået forlig med de amerikanske børsmyndigheder og med det amerikanske Justitsministerium om at betale erstatning på knap 100 millioner kroner for tilbage i perioden 2000 til 2003 at have betalt 1,4 mio. dollar i returkommission i 11 handler og givet tilsagn om yderligere 1,3 i to handler.

En kilde i politiet siger, at det er svært ikke at skele til, om Novos medgørlighed på den anden siden af Atlanten hænger nøje sammen med, hvor vigtigt det amerikanske marked er for Novo. Ifølge årsregnskabet for 2008 havde Novo en omsætning på 45 milliarder kroner, hvoraf to tredjedele er salg af insulin.

Omsætningen i Nordamerika var på 15 milliarder. Det er langt det største marked uden for Europa, hvor der samlet blev solgt medicin for 17 milliarder.

Novos ledelse fremhæver i seneste regnskab, at:

"omsætningen i 2008 steg i alle regioner opgjort i lokale valutaer. Nordamerika og International Operations bidrog mest til væksten og tegnede sig for henholdsvis 48 procent og 29 procent af den samlede salgsvækst. ..." og at:

"Novo Nordisk er fortsat førende på det amerikanske insulinmarked med 41 procent af det samlede insulinmarked og 32 procent af markedet for moderne insuliner, begge dele opgjort i volumen."

"Det er nok ikke lige der, at man ønsker at komme i 'bad standing', når det kommer til tilladelser og godkendelser med mere," siger politikilden syrligt.

I Novos pressemeddelelse om sagen bliver det da også understreget, at "Novo Nordisk cooperated fully with (Novo Nordisk samarbejdede uden forbehold med, red.)" ... de amerikanske myndigheder.

Reducerede prisen

Som omtalt i Information i går har de amerikanske myndigheder i et processkrift indgående beskrevet, hvordan priserne på medicinen blev kunstigt forhøjet med 10 procent.

Penge, der skulle betales forud eller stilles sikkerhed for, før eksempelvis Novo fik ok for, at dets varer kunne passere den irakiske grænse. Novo forsøgte sig med at reducere prisen med 10 procent, formentlig for at undgå at begå ulovligheder, men det fik vrede irakiske embedsmænd forpurret, og fristelsen til at være med i bestikkelsesaffæren sammen med ikke mindre end 2.000 andre virksomheder var tilsyneladende for stor.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Novo.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her