Baggrund
Læsetid: 1 min.

Det nye Europa-Parlaments udfordringer

Klima, terror og finanskrise. EU og det kommende Europa-Parlament står over for en lang række problemer som skal løses
Indland
27. maj 2009

Hvis Lissabon-traktaten - eller EU-forfatningen, som den oprindelig hed - ratificeres af alle medlemslande, vil Europa-Parlamentet få mere indflydelse på områder som indre anliggender, landbrugspolitik og EU's budget.

Finanskrisen

Oven på finanskrisen er der behov for at forbedre EU's regulering af finansmarkederne. Der vil formentlig også blive behov for at afbøde følgevirkningerne af krisen, arbejdsløshed samt faldende forbrug og investeringer.

Klima og energi

EU skal føre forhandlinger om en international klimaaftale for tiden efter Kyoto-aftalen, som skal vedtages i København ved udgangen af 2009.

Udenrigspolitik

Der skal bl.a. forhandles en ny partnerskabs- og samarbejdsaftale med Rusland. Målet er bl.a. at forhindre, at gasforsyningen fra Rusland afbrydes. Samhandlen med Kina, en løsning på konflikten mellem Israel og Palæstina og en associeringsaftale med Latinamerika er andre presserende emner.

Nye udvidelser mod øst

Kroatien, Tyrkiet og Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien er officielle kandidater. Andre lande som f.eks. Serbien, Montenegro, Kosovo og Island står også på spring.

Indvandring

En afbalanceret indvandringspolitik.

Terror

Fortsatte foranstaltninger, der skal forhindre terrorhandlinger, kommer givet på dagsordenen, og her skal Europa-Parlamentet tage stilling til balancen mellem sikkerhed og hensynet til borgernes grundlæggende rettigheder.

Landbrug

I 2013 skal den fælles landbrugspolitik revideres. Hvis Lissabon-traktaten bliver ratificeret, kan Europa-Parlamentet træffe beslutninger sammen med landbrugsministrene på dette område.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Rasmus Nørlem Sørensen

EU-magasinet NOTAT har skrevet et temanummer om hver af de ovenstående udfordringer for det kommende parlament - og den nye kommission, der følger umiddelbart efter.

Temanumrene kan læses på www.notat.dk