Nyhed
Læsetid: 3 min.

Oppositionen finder fodslag: Danmark fossilfrit i 2050

Utro forligspartnere, siger de konservative. Regeringen melder først ud om dato for afskeden med kul, olie og gas i 2010-11. Men atomkraften afskrives på forhånd
Indland
12. maj 2009

Danmark kan gøre sig fri af fossile brændsler i 2050. Det dokumenteres i en ny klimaplan, udarbejdet af hjemlige fagfolk for Ingeniørforeningen (IDA) og fremlagt i København i går.

"Vindmøller og biomasse udgør rygraden i IDA's Klimaplan 2050, der alene er baseret på vedvarende energi," hedder det i planen, der ved omstillingen opnår at mindske udledningerne af drivhusgasser med 90 procent. Samtidig vil der med planen kunne høstes årlige besparelser på op mod 13 mia. kr., fordi indkøbet af stadigt dyrere fossile brændsler falder.

Samtidig med ingeniørplanen debatterede Folketinget i går vejen ud af den fossile æra. Og stod det til de aktuelle meningsmålinger, ville der i dag være politisk flertal for at sætte 2050 som deadline for afskeden. Trods det gældende energiforlig mellem regeringen og S, R og SF har den samlede opposition - Enhedslisten inklusive - nu fundet fodslag om 2050 som datoen for ophør af olie-, kul- og gasfyringen.

I det nuværende folketing har oppositionen imidlertid ikke flertal, så i dag vil tingets flertal som resultat af gårsdagens debat nedstemme oppositionens dagsordensforslag om, at al ny energiproduktion skal baseres på vedvarende energi, at 50 procent af elforbruget i 2020 skal dækkes af vindkraft, samt at Danmark senest i 2050 skal have afviklet brugen af fossil energi.

De Konservatives ordfører Per Ørum Jørgensen kaldte S, SF og R for "utro forligspartnere", fordi de har fundet sammen med Enhedslisten om 2050-fristen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen bekræftede dog samtidig regeringens egen ambition om at afvikle brugen af fossile brændstoffer.

"Men vi har også behov for at få fagfolk til at give nogle klare og meget præcise bud på, hvordan vi kan nå de mål," sagde statsministeren.

"Derfor vil regeringen bl.a. lytte opmærksomt til Klimakommissionen, når den kommer med sine anbefalinger," tilføjede han.

Klima- og energiminister Connie Hedegaard konkretiserede, at regeringen vil melde sin fossile deadline ud senest i begyndelsen af 2011.

Henvisningen til Klimakommissionens rapport, der skal afleveres næste år, fik Margrethe Vestager fra de radikale til at erindre om den bedrøvelige skæbne i form af afvisning eller syltning, som regeringen har givet tidligere rapporter fra struktur-, skatte-, arbejdsmarkeds- og forebyggelseskommissionerne.

SF's Anne Grete Holmsgaard mindede om, at 83 pct. af Danmarks energiforbrug stadig baseres på kul, olie og gas. Med afsæt i regeringens ny grønne vision spurgte hun derfor Connie Hedegaard, om det sidste kulkraftværk er bygget i Danmark.

"Jeg eller regeringen har i hvert fald ikke planer om at bygge nogen," svarede ministeren.

"Men hverken Anne Grete Holmsgaard eller jeg kan jo ét tusind procent sikkert sige, at vi aldrig nogensinde, en eller anden gang i 2020'erne f.eks., kunne komme i en situation, hvor det var nødvendigt," sagde ministeren.

Regeringens varslede farvel til kul, olie og gas fik Liberal Alliances Villum Christensen til at tale sig varm for dansk atomkraft. Men den dør lukkede regeringen effektivt.

Statsministeren talte om "atomkraften, som vi af en lang række grunde ikke vil skibe os ind i".

Og Connie Hedegaard fastslog, at Danmark "har haft rigtig meget glæde af" at prioritere andre energiløsninger de seneste næsten 25 år.

"Derfor har jeg svært ved at få øje på de rigtig gode grunde til, at vi igen skulle tage fat på atomkraftdebatten i Danmark. Skulle vi ikke hellere koncentrere kræfterne om at være verdensmestre - også i fremtidens nye teknologier - frem for at bruge oceaner af tid på at genopføre fortidens sange. Når jeg tænker på, hvor meget bøvl det giver bare at få opstillet et par landmøller i landskabet, så tør man næsten ikke tænke på, hvor umuligt lang tid det ville tage at få opført et atomkraftanlæg i vores lille, tætbefolkede land," sagde Hedegaard.

jsn@information

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Tak for den artikel.
Det var en skam at Ingeniørforeningen ikke havde fremlagt deres rapport i sidste uge så den kunne ha´ været inddraget i Folketingsdebatten i går. Men det skyldes måske at Folketinget igen helt ekstraordinær for anden gang i træk tog mandagen med som Folketingsdebatdag. Sidste mandag var det afskaffelsen af fattigdomsydelser, der var til debat og helt uden DR2 i Folketinget selv om kanalen havde tom skærm det meste af dagen. Men i går bragte DR2 transmissionen til midte på eftermiddagen.
Men det var ikke så meget det jeg ville skrive om.

Det der harmede mig i Folketingsdebatten var regeringens fremføring af sig selv som klimaets redningsmand og dem der nærmest har gjort Danmark til foregangsland, når de første år af Fogh Rasmussens regeringstid stoppede udviklingen og forskningen af vedvarende energi og sagde at dette skulle udvikles ALENE ved markedet. Løkke Rasmussen havde været fremme med markedstanken i sin tale på Venstres seneste energikonference og han fik mange bekymrede spørgsmål om regeringen nu ville gå fra energiforliget, der netop havde aftalt en vis statsstøtte til udvikling og opstilling af alternativenergi.

Erik Karlsen

"Danmark fossilfrit i 2050"
Vil det sige, at Fur og Møns Klint m.fl. vil være tildækket til den tid?
(Undskyld, jeg kunne ikke lade være - det mindede mig bare om, når man tidligere talte om et atomfrit Danmark....)

Danni Madsen

Erik Karlsen: "Undskyld, jeg kunne ikke lade være - det mindede mig bare om, når man tidligere talte om et atomfrit Danmark...."

Atomfrit Danmark eller ej, man skal stadig holde øje med atomerne, hvis man får en atom ind i munden.
Rulle og Cromwell laver Mortens and

Jesper Ørsted

Der går for langt tid med at gøre Danmark fossilfrit uden kernekraft. Hvis vi køber/lejer Barsebäck, så kan det være kørende om seneste et par år og i hvis man lukker dansk kulfyret kapacitet der svaret til Barsebäcks, så kan vi nedbringe vores CO2 udledning med 9,6 mio tons om året. Opførelse af flere kernekraftværker kan helt eleminere brugen af fossile brændsler til at lav el af og frigøre biomasse til fremstilling af biobrændstof til vores benzin/diesel. Selv med de mest optimistiske vurderinger vil 3/4 af vores bilpark være fossiltdreven i år 2020. Det kan 2. generations biobrændsel lave om på. og bidrage yderligere til at nedbringe vores CO2 udledning.

"Oppositionen finder fodslag: Danmark FOSSILFRIT i 2050"

Det bliver nok nu kun over den nuværende regering's fossil :-)