Læsetid: 3 min.

Oppositionen finder fodslag: Danmark fossilfrit i 2050

Utro forligspartnere, siger de konservative. Regeringen melder først ud om dato for afskeden med kul, olie og gas i 2010-11. Men atomkraften afskrives på forhånd
12. maj 2009

Danmark kan gøre sig fri af fossile brændsler i 2050. Det dokumenteres i en ny klimaplan, udarbejdet af hjemlige fagfolk for Ingeniørforeningen (IDA) og fremlagt i København i går.

"Vindmøller og biomasse udgør rygraden i IDA's Klimaplan 2050, der alene er baseret på vedvarende energi," hedder det i planen, der ved omstillingen opnår at mindske udledningerne af drivhusgasser med 90 procent. Samtidig vil der med planen kunne høstes årlige besparelser på op mod 13 mia. kr., fordi indkøbet af stadigt dyrere fossile brændsler falder.

Samtidig med ingeniørplanen debatterede Folketinget i går vejen ud af den fossile æra. Og stod det til de aktuelle meningsmålinger, ville der i dag være politisk flertal for at sætte 2050 som deadline for afskeden. Trods det gældende energiforlig mellem regeringen og S, R og SF har den samlede opposition - Enhedslisten inklusive - nu fundet fodslag om 2050 som datoen for ophør af olie-, kul- og gasfyringen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Tak for den artikel.
Det var en skam at Ingeniørforeningen ikke havde fremlagt deres rapport i sidste uge så den kunne ha´ været inddraget i Folketingsdebatten i går. Men det skyldes måske at Folketinget igen helt ekstraordinær for anden gang i træk tog mandagen med som Folketingsdebatdag. Sidste mandag var det afskaffelsen af fattigdomsydelser, der var til debat og helt uden DR2 i Folketinget selv om kanalen havde tom skærm det meste af dagen. Men i går bragte DR2 transmissionen til midte på eftermiddagen.
Men det var ikke så meget det jeg ville skrive om.

Det der harmede mig i Folketingsdebatten var regeringens fremføring af sig selv som klimaets redningsmand og dem der nærmest har gjort Danmark til foregangsland, når de første år af Fogh Rasmussens regeringstid stoppede udviklingen og forskningen af vedvarende energi og sagde at dette skulle udvikles ALENE ved markedet. Løkke Rasmussen havde været fremme med markedstanken i sin tale på Venstres seneste energikonference og han fik mange bekymrede spørgsmål om regeringen nu ville gå fra energiforliget, der netop havde aftalt en vis statsstøtte til udvikling og opstilling af alternativenergi.

Erik Karlsen

"Danmark fossilfrit i 2050"
Vil det sige, at Fur og Møns Klint m.fl. vil være tildækket til den tid?
(Undskyld, jeg kunne ikke lade være - det mindede mig bare om, når man tidligere talte om et atomfrit Danmark....)

Jesper Ørsted

Der går for langt tid med at gøre Danmark fossilfrit uden kernekraft. Hvis vi køber/lejer Barsebäck, så kan det være kørende om seneste et par år og i hvis man lukker dansk kulfyret kapacitet der svaret til Barsebäcks, så kan vi nedbringe vores CO2 udledning med 9,6 mio tons om året. Opførelse af flere kernekraftværker kan helt eleminere brugen af fossile brændsler til at lav el af og frigøre biomasse til fremstilling af biobrændstof til vores benzin/diesel. Selv med de mest optimistiske vurderinger vil 3/4 af vores bilpark være fossiltdreven i år 2020. Det kan 2. generations biobrændsel lave om på. og bidrage yderligere til at nedbringe vores CO2 udledning.

"Oppositionen finder fodslag: Danmark FOSSILFRIT i 2050"

Det bliver nok nu kun over den nuværende regering's fossil :-)