Nyhed
Læsetid: 2 min.

’Politikerne er dobbeltmoralske’

Det er dobbeltmoralsk at love alle elever med særlige behov, at de kan få specialundervisning, når der ikke er penge til det, mener Pia Mørch, der er psykolog på skolerne i Vanløse og Brønshøj
Det er dobbeltmoralsk at love alle elever med særlige behov, at de kan få specialundervisning, når der ikke er penge til det, mener Pia Mørch, der er psykolog på skolerne i Vanløse og Brønshøj
Indland
27. maj 2009

Økonomien burde ikke være et argument for, om en skoleelev med behov kan få specialundervisning eller ej. Men for 92 procent af de adspurgte skolepsykologer i en ny undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut spiller kommunens økonomi ind, når de træffer deres afgørelser.

Pia Mørch, der er psykolog ved Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) i distrikt Vanløse/Brønshøj i Københavns Kommune, mener dog ikke udelukkende, at hun skeler til, hvad der er råd til, når hun skal henvise elever med problemer i skolen til specialundervisning.

"Selvfølgelig er det ikke kun kommunens økonomi, jeg kigger på, når jeg vurderer, hvad et barn har behov for. Der er jo en masse andre parametre at tage hensyn til. Men et eller andet sted er det noget vrøvl, at vi ikke skal tage hensyn til kommunens økonomi: Vi kan jo ikke henvise børnene til tilbud, der ikke findes, betalt af penge, der ikke er der," siger Pia Mørch.

I folkeskoleloven står der, at børn, hvis udvikling kræver en særlig hensyntagen eller støtte, skal have specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand.

Men faktum er, at der langt fra er råd til at dække alle de børns behov, mener Pia Mørch.

At så mange psykologer svarer, at kommunens økonomi spiller ind, når de træffer deres afgørelse, mener hun derfor ikke er så underligt.

"Det er dobbeltmoralsk af politikerne at love, at alle børn med behov skal have specialundervisning, men samtidig ikke vil sætte penge nok af til det. Det er os, der står med problemet over for elever og forældre," siger Pia Mørch.

Hun mener, at politikere har haft meget høje ambitioner med folkeskoleloven.

"Og de ambitioner er vi underlagt, men det kræver altså, at politikerne udstikker nogle rammer, så vi kan leve op til dem," siger Pia Mørch.

Hyklerisk

Ebbe Stenbirk, der er Pia Mørchs chef i PPR i Distrikt Vanløse/Brønshøj mener, at økonomien mest har betydning for arten eller omfanget af den specialundervisning. som en elev får.

"At sige, at vi ikke tager hensyn til de faktiske økonomiske forhold, er hyklerisk. Problemet er, at lovgivningen forbyder, at kommunen klart melder sit serviceniveau ud. Vi må ikke sige, at vi kun kan tilbyde ti timers specialundervisning til den type af problemer, fordi vores økonomi ikke rækker til mere, men selv Undervisningsministeriet har meldt ud i august måned, at nu er puljen til specialundervisning opbrugt på privatskolerne," siger Ebbe Stenbirk.

Han mener dog også, at der er forældre og skoler, som har nogle urealistiske krav til, hvornår en elev har behov for specialundervisning og i hvilket omfang.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her