Nyhed
Læsetid: 3 min.

R: EU skal tvinge kvinder ind i bestyrelseslokalerne

EU-lovgiving skal gennemtvinge kønskvoter og ligestillingsregnskaber, mener de radikale. Det har vi forsøgt i årevis, siger S – imens har de radikales egen liberale gruppe i Europa-parlamentet stemt imod
EU-lovgiving skal gennemtvinge kønskvoter og ligestillingsregnskaber, mener de radikale. Det har vi forsøgt i årevis, siger S – imens har de radikales egen liberale gruppe i Europa-parlamentet stemt imod
Indland
23. maj 2009

Snak og skåltaler fører ikke til mere ligestilling. Derfor må EU på banen for at gennemtvinge kønskvoter i bestyrelser, tvungne ligestillingsregnskaber for virksomhederne og en række andre tiltag for at sikre større ligestilling på arbejdsmarkedet.

Det siger de radikales spidskandidat til Europa-parlamentet, Sofie Carsten Nielsen.

»Vi kommer ikke nogen vegne med ligestillingen på nationalt niveau. Heller ikke i Danmark. Derfor må vi rykke på europæisk plan og gå langt mere håndfast til værks,« siger hun og henviser til, at kvinderne i Danmark efter årtiers kønskamp stadig tjener 17,7 pct. mindre end de danske mænd. Det er under gennemsnittet i hele EU, hvor lønforskellen mellem kønnene er 17,4 pct.

Samtidig sidder mændene stadig tungt i direktørstole og på bestyrelsesposter i de danske virksomheder. Derfor må der kvoter til
– ligesom i Norge, hvor 40 procent af en bestyrelse skal bestå af kvinder, mener Sofie Carsten Nielsen:

»Det er ikke, fordi jeg synes, at kvoter er en fantastisk løsning. Og jeg har hørt flere kvinder sige, at de ikke vil være kvotekvinder. Men der er kun kvotemænd i dag. Mænd bliver ved med at vælge mænd.«

Forsker: Gratis forslag
I første omgang vil Sofie Carsten Nielsen give de fælleseuropæiske lønmodtager- og arbejdsgiverorganisationer mulighed for at nå frem til frivillige løsninger.

»Men hvis de ikke gør det meget snart, så må politikerne komme til.

Det oplever jeg også stigende forståelse for hos Kommissionen,« siger hun.

Hos Socialdemokraterne erklærer parlamentsmed-lem Britta Thomsen sig glad for Sofie Carsten Nielsens udmelding. Hun har selv kæmpet for kvoter i offentlige og private bestyrelser de sidste fem år.

»Men jeg taber hver gang, fordi blandt andre Sofie Carsten Nielsens egen liberale gruppe stemmer imod. Kan hun gå ned og påvirke dem, så ville det være et scoop for os. Men det tvivler jeg bare på,« siger hun.

Kønsforsker og professor ved Stockholms Universitet Drude Dahlerup var tidligere aktiv i den EU-skeptiske Junibevægelse.

Hun erklærer åbent, at Sofie Carsten Nielsens forslag stiller hende i et dilemma.

»Jeg kan blive i tvivl, for jeg synes virkelig, at den norske lovgivning er ganske flot. På den anden side er det lidt et frikort at komme med sådan et forslag. Alle EU-lande skal jo blive enige, og når ikke engang den svenske regering er med på tanken, så er det helt gratis,« siger hun.

Selv om hun er enig i de gode hensigter, advarer Drude Dahlerup mod at tro på EU-lovgivning som vejen til at gennemtvinge mere ligestilling i Europa.

Mere skade end gavn
Når så mange forskellige lande skal blive enige, risikerer de endelige forslag at gøre mere skade end gavn.

»Så bliver det den mindste fællesnæver – og risikoen kan være, at den mindste fællesnævner bliver et loft for udviklingen. Det har vi lige set illustreret i forløbet omkring et barselsorlovsforslag, som endte med at være helt utroligt skrabet,« siger Drude Dahlerup.

Hos Venstre vil Europa-parlamentskandidat Anne E. Jensen – i modsætning til moderpartiets holdning – ikke uden videre afvise tanken om kønskvoter og dermed positiv særbehandling af kvinder.

»Man har i århundreder haft positiv særbehandling af mænd, og i dét lys skal man også se det,« siger hun – men afviser alligevel det radikale forslag.

»Det er noget, hvert land må tage fat i. Ligestillingskampen må føres i det enkelte land – og de enkelte lande må hver især finde ud af, hvad der passer bedst til deres struktur og arbejdsmarked,« siger hun.

Administrerende direktør Jørn Neergaard fra Dansk Arbejdsgiverforening understreger, at lige vilkår og muligheder er en absolut fordel for udviklingen af et konkurrencedygtigt EU.

»Meget store dele af Europa er låst i konservativ arbejdsmarkedslovgivning. Derfor vil det være en katastrofe, hvis man også fra dansk side begynder at un-derstøtte sådan en konservatisme,« siger han.

Ifølge Neergaard skal der arbejdes for at nedbryde barrierer og forskelle for eksempel i uddannelsesvalg og muligheder. Men løsningen skal findes i fællesskab mellem arbejdsmarkedets parter.

»Enhver form for kvoter og tilsvarende tvangsordninger vil være voldsomme tilbageskridt,« siger Jørn Neergaard.
cle@information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Robert Kroll

Kvoter er ikke godt, men måske er det situationen taget i betragtning fornuftigt at lave en regel om at et køn skal være repræsenteret med mindst 30eller 40 % i bestyrelser i virksomheder, foreninger, NGO'er.

Man kunne også starte med at vedtage, at skattefordele for foreninger, hjælpeorganisationer, religiøse samfund m v kun gives, hvis der er en tilstrækkelig (kvoten) kønsblanding i de bestemmende ledende organer.

Jean Thierry

Norge udenfor EU har indført de ønskede kvoter.

Giver det måske et fingerpeg om, hvor ting bedst kan lade sig gøre?

Gennem EU eller udenfor/udenom?

Jean Thierry

Desværre er det EU-ske sundhedsvæsen så småt på vej og vist netop på den måde, at de priviligerede kan blive behandlet overalt og få udgifterne refunderet, efter selv at have lagt ud. Men har man ikke penge kan man ikke.

Søren Kristensen

"Kvotekvinder". Jeg er ikke helt afklaret omkring hvad jeg synes om det udtryk? Generelt synes jeg dog det lyder spændende, det der med at "tvinge kvinder", men i alle gode sexlege er det vigtigt at parterne er enige om spillereglerne på forhånd, ellers kan det gå galt og så har vi balladen.