Nyhed
Læsetid: 3 min.

Radikale vil genåbne velfærdsaftalen

I 2015 vil der mangle 8.000 skolelærere - regulering af efterløn er eneste vej til at skaffe de fornødne hænder, mener formand for Arbejdskommissionen. Radikale vil genåbne velfærdsaftalen: Det bliver uden os, lyder det fra Socialdemokraterne
Indland
15. maj 2009

Manglen på hænder i uddannelsessektoren får på sigt velfærdskrisen til at kradse alvorligt. Allerede i dag mangler der 2.700 lærere i folkeskolen og om seks år - i 2015 - vil manglen på uddannede lærere være oppe på 8.000.

Formand for regeringens Arbejdsmarkedskommission Jørgen Søndergaard påpeger, at efterlønnen er en afgørende knap, der må drejes på, hvis manglen på sygeplejersker, pædagoger og ikke mindst folkeskolelærere skal afhjælpes.

"Hvis efterlønnen fredes, vil der være store problemer med at skaffe arbejdskraft inden for disse områder," siger han med henvisning til, at der ganske simpelt ikke er tilstrækkelig med arbejdskraft at hente i de yngre årgange.

Åbn velfærdsaftale

I dag er 11.000 folkeskolelærere på efterløn, og det er ikke holdbart påpeger den radikale leder Margrethe Vestager.

Hun opfordrer derfor til, at man fra politisk hold genåbner velfærdsaftalen fra 2006.

"Du kan ikke drive et parti op på Christiansborg, der bakker op om velfærdsaftalen, og som er villig til at tage de bank, det giver, at vores velfærd bliver ringere," siger hun.

De Radikale betoner, at behovet for reformer er tvingende for en ny regering, men det falder ikke i god jord hos Socialdemokraterne.

Politisk ordfører Henrik Sass Larsen (S) kalder ideen om at genåbne aftalen for 'meget, meget dårlig':

"Da vi med aftalen regulerede pension og efterløn, lovede vi folk, at der ville være god tid til at forberede sig. At bryde den tillid fra befolkningen bliver uden socialdemokraternes medvirken, basta!"

Ifølge Henrik Sass Larsen kan en målrettet uddannelsesindsats løse problemet med lærermangel.

"Der er masser af muligheder for intelligente reformer af arbejdsmarkedet. Vi skal have fat i 30.000 ledige, der ingen uddannelse har, og styre dem i præcis den retning, hvor der mangler arbejdskraft," siger socialdemokraten.

Dødfødt

Dansk Folkepartis næstformand Peter Skaarup kalder det radikale forslag for politisk tonedøvt.

"Det er dødfødt på forhånd. Men det er jo set før, at De Radikale kommer med forslag, som ingen vegne kommer," siger han og henviser lige som S til, at det vil skabe utryghed, hvis man nu ændrer efterlønnen igen.

"Vi har hele tiden været skeptiske ved at røre ved den, men nu har vi fundet en fornuftig løsning," siger Skaarup med henvisning til aftalen fra 2006, der betyder, at efterlønsalderen hæves gradvist til 62 år fra 2019 og frem mod 2022, mens folkepensionsalderen hæves gradvist til 67 år fra 2024 og frem mod 2027.

Heller ikke Venstre ser for sig, at der skal ændres ved efterlønnen.

"Det har vi ingen planer om," siger politisk ordfører partiets, Peter Christensen.

På længere sigt kan der bliver behov for reformer af arbejdsmarkedet, lyder det fra V-ordføreren, som betoner, at indsatsen nu handler om, at sikre, at der ikke kommer for mange ledige.

"Derfor har vi en diametralt modsat tilgang til den politiske dagsorden," siger han om det radikale forslag.

R-formanden tager afvisningen til efterretning, men er alligevel fortrøstningsfuld:

"Når jeg har set, hvilken alvor Socialdemokraterne og faktisk også SF har lagt i arbejdet med at give bud på at løse den nuværende finanskrise, synes jeg meget tyder på, at der vil være samme alvor i forhold til at ville løse velfærdskrisen," siger Margrethe Vestager.

Ifølge tidligere vismand, økonomiprofessor Jan Rose Skaksen står Danmark foran et finanspolitisk underskud på mellem 14 mia. og 25 mia. årligt.

"Jo længere, vi venter med at gøre noget, desto værre bliver problemet," siger han og peger ligeledes på, at beskæftigelsen blandt de plus 64-årige danskere er for lav set i forhold til andre OECD-lande.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her