Baggrund
Læsetid: 2 min.

Regnskabsfusk fældede Novo

Striks amerikansk lovgivning var for stor en kop the for Novo Nordisk. Nu er spørgsmålet, hvad det kan bruges til i de danske sager i olie-for-mad-skandalen
Indland
15. maj 2009

Selvom Novo Nordisk har indvilliget i at betale en erstatning på cirka 100 mio. kr. for sine ulovlige handlinger i det såkaldte Olie-for-mad-program, er det langtfra sikkert, at netop denne sag får større betydning for de øvrige 13 sager i samme program, Bagmandspolitiet arbejder med.

Den afgørende forskel er, at Novo Nordisk som det eneste af de 14 danske virksomheder er noteret på den amerikanske fondsbørs.

I den forbindelse har de amerikanske børsmyndigheder, US Securities and Exchange Commission, afsløret, at medicinalgiganten i 11 handler betalte ulovlige returkommissioner på samlet 1,4 mio. US dollars til Saddam Husseins irakiske styre i perioden 2000 til 2003 i forbindelse med handler med medicin.

Betalingerne af de såkaldte 'kickbacks' skete blandet fra et Novo-kontor i Athen.

Det oplyses, at det ulovlige består i, at betalingerne i regnskabet blev opført som almindelige udgifter til brug af en salgsagent, og at der tillige er givet fradrag i regnskabet herfor.

US Securities and Exchange Commission skriver i processkriftet, at "Novo Nordisk violated the books and records and internal controls provisions of the Foreign Corrupt Practices Act (the 'FCPA') by paying $1,437,946 in kickbacks (Novo Nordisk misligholdt regnskaber og optegnelser og forbrød sig imod de interne kontrolbestemmelser, som de er fastlagt i Loven om Udenlandske Korrupte Praksisser (FCPA) ved at betale 1.437.946 dollar i returkommission, red.)."

Mere omfattende lov

Det amerikanske justitsministerium er med på sidelinjen på grund af såkaldt 'wirefraud'. Kort fortalt, at returkommissionerne er blevet overført via amerikansk telekommunikations udstyr.

En ansat på den nordiske børs oplyser, at det næppe ville være et anliggende for den. Forklaringen er, at de amerikanske børsmyndigheder administrerer en langt mere omfattende lovgivning end herhjemme.

Som omtalt i Information i går overvejer Bagmandspolitiet at tage sagen om med Novo Nordisk en gang til. Præcist, hvad overvejelserne går på, ønsker vicestatsadvokat Hans Jakob Folker ikke at oplyse.

De amerikanske papirer viser også, at i forbindelse med handlerne blev procedurer og kontroller i forbindelse med intern revision i Novo også overtrådt.

Dokumentationen herfor fremgår formentlig af en intern advokatundersøgelse, som Novo har udarbejdet om sagen, og som de amerikanske myndigheder har haft adgang til.

Novos kommunikationschef, Mike Rulis, oplyser, at man ikke har planer om at offentliggøre den.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her