Nyhed
Læsetid: 5 min.

Skarp borgerlig kritik af 'visionsløs kulturminister'

Både højre- og venstrefløj beskylder kulturministeren for at være for passiv. Også fremtrædende kulturpersonligheder mener, hun er en forvalter uden en selvstændig ideologisk dagsorden
Kulturminister Carina Christensen og kæresten Kim Ørnbo var fredag til ARoS- 150-års-jubilæumsmarkering. Men ministeren mangler visioner for kulturen, lyder kritikken.

Kulturminister Carina Christensen og kæresten Kim Ørnbo var fredag til ARoS- 150-års-jubilæumsmarkering. Men ministeren mangler visioner for kulturen, lyder kritikken.

Axel Schøtt

Indland
28. maj 2009

Traditionelt er kultur et kerneområde for Det Konservative Folkeparti. Men den siddende konservative kulturminister har ingen visioner for kulturlivet i landet, lyder det nu fra flere sider.

Carina Christensen fik tilnavnet "vandrepokalen", efter hun inden for et år blev forflyttet fra posten som minister for familie- og forbrugeranliggender til Transportministeriet og endelig havnede i Kulturministeriet i september 2008.

Dengang udløste det adskillige protester fra både kulturlivet og oppositionen, at man havde valgt den 35-årige cand.negot. til den værdipolitisk tunge post. Hendes eneste kvalifikation var, at hun havde været kulturordfører for De Konservative fra 2001-2005, men i den rolle stod hun i skyggen af den konservative kulturminister Brian Mikkelsen, påpegede kritikere, der ikke kunne huske hende for én eneste mærkesag.

Og efter mere end et halvt år på posten har Carina Christensen endnu ikke formået at sætte sig på den kulturpolitiske dagsorden, lyder kritikken fra Dansk Folkeparti:

"Jeg er ikke i tvivl om, at Carina Christensen er et sødt menneske. Men hun mangler visioner. Hun er for meget embedsmand. Hun administrerer, men man hører aldrig en markant eller på nogen måde kontroversiel udmelding fra hende. Og det er et problem, fordi kulturpolitikken er så vigtig i værdikampen. Det nytter ikke noget, hvis kulturministeren ikke tør gå foran og sige, hvad hun mener," siger partileder og medlem af Folketingets Kulturudvalg Pia Kjærsgaard, som tror, det er tilfældigt, at det lige blev Carina Christensen, der endte som kulturminister:

"Man skulle have en kabale til at gå op. Nogle mennesker skulle placeres rundt omkring, og da Lars Barfoed skulle have Transportministeriet, måtte man placere Carina Christensen i Kulturministeriet."

Ringeagtsytring

Også Weekendavisens borgerlige kulturkommentator Ulrik Høy mener, det må være et tilfælde, at Carina Christensen endte i Kulturministeriet.

Og det er altså ikke godt nok:

"Jeg synes ikke, den borgerlige regering kan være bekendt at indsætte en kvinde, der ikke ved noget som helst om kunst og kultur - en så ubefæstet ånd på en post, der har en meget smuk og stor tradition. Det er en ringe-agtsytring over for det kulturelle Danmark, men også en ringeagtsytring over for os, der kalder os borgerlige," siger han og tilføjer:

"Kulturen er alt det, der skal gøre livet til andet end bare rationelt determineret. Og det kalder altså på nogle markante holdninger. Men sådan nogle har hun jo ikke."

Heller ikke Rune Kristensen, der er landsformand for Konservativ Ungdom, kan få øje på, hvad Carina Christensen egentlig mener om kultur:

"I forhold til Brian Mikkelsen er hun meget neutral. Han var langt bedre til at føre en værdikamp fra den post og til at profilere området. I modsætning til Carina Christensen gjorde han sig synlig med markante holdninger i medierne," siger han.

Og det synes samfundsdebattør og professor i retshistorie ved Københavns Universitet, Ditlev Tamm, der er erklæret konservativ, at være enig i:

"Jeg mener, en kulturminister skal være en kulturperson. Ellers giver det ingen mening at have et kulturministerium. Men med hensyn til Carina Christensen har jeg intet indtryk af hende overhovedet. Det kan man jo ikke få, da hun ikke udtaler sig om noget som helst, der har nogen interesse. Som iagttager kan jeg kun konstatere, at hun er fra Fyn ligesom Bendt Bendtsen."

Ole Birk Olesen, der er chefredaktør for den liberalistiske netavis 180 grader, hæfter sig også ved, at Carina Christensen er fra Fyn.

"Hun er vel endt på ministerposten, fordi Bendt Bendtsen kender hende hjemmefra. På mig virker Carina Christensen i hvert fald som en letvægter, der har fået en lidt for stor post til sit talent. Hun har ikke tidligere sagt noget interessant om kulturpolitik, og det er ikke til at sige, om hun nogensinde har haft nogle meninger om kultur."

Sød og rar

Det er også meninger om kultur, der bliver efterlyst blandt de kulturpersonligheder, Information har talt med. Flere af dem ønsker imidlertid ikke at stå frem, fordi de er økonomisk afhængige af Kulturministeriet.

Billedhuggeren Bjørn Nørgaard, der er professor emeritus ved Det Kongelige Danske Kunstakademi og medlem af Kanonudvalget for billedkunst, er dog klar i mælet. Og det er Gyldendals litterære direktør, Johannes Riis, også.

"Carina Christensen har tydeligvis ingen visioner. Hun er sikkert dygtig til at administrere, men man må konstatere, at hun ikke har tænkt nogle selvstændige tanker om kultur. Hun fører regeringens kulturpolitik, og den er også fuldstændig uden visioner. Kulturen er en privatsag, som de private investorer helst skal tage sig af. Så enkel er deres politik," siger Bjørn Nørgaard.

"Hun er et sympatisk menneske. Men jeg savner engagement. Nu har hun siddet som kulturminister i et godt stykke tid, men man har stadig ingen fornemmelse for, hvad hun brænder for, og hvad hun vil med kulturen. Man kunne mene, hvad man ville, om Brian Mikkelsen, men han kom med nogle udspil, som man kunne forholde sig til. Det kunne Carina Christensen godt lære noget af," lyder det fra Johannes Riis.

Også SF's kulturordfører har taget sig selv i at savne Brian Mikkelsen.

"Jeg havde aldrig troet, at det skulle ske. Men jeg ville faktisk ønske, at han stadig sad på posten. Han havde da i det mindste nogle holdninger og var engageret i kulturen," siger Pernille Frahm, der kun kan komme i tanke om en enkelt vision, når hun bliver spurgt om sin holdning til kulturministeren:

"Hvis Carina Christensen er opsat på noget, er det, at der ikke må gå noget galt - at forretningen skal køre uden de store udsving. Og jeg tror netop, hun er en minister, der bliver sat ind, når der ikke skal ske noget på et område for en tid. Hun er driftsikker og laver ikke ulykker."

Men det er simpelthen ikke godt nok at nøjes med at administrere, mener Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen, der er skuffet over kulturministeren, men understreger, at han har været skeptisk fra begyndelsen.

"Carina Christensen er et sødt og venligt menneske og behagelig at omgås, men som minister har hun absolut ingen ambitioner. Hun har i sin ministertid endnu ikke fremlagt en plan for, hvad der skal ske med dansk kultur med hende ved roret. Hun administrerer bare, og jeg har ikke set hende tage ét eneste selvstændigt nyt initiativ. Jeg må sige, at hun kandiderer til posten som Danmarkshistoriens mest passive kulturminister," siger han.

Carina Christensen har ikke ønsket at udtale sig om kritikken af hendes person.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Karsten Aaen

Jeg kan skam godt forstå, at Carina intet ønske har at udtale sig om kritikken af hendes person; hvis det nu havde været hendes funktion som minister, ville det sikkert have været noget andet...

Mon ikke stort alle de borgerlige velmenende mennesker mener, at Brian Mikkelsen havde travlt med at skælde ud på indvandrerne.... - det har Carina slet slet ikke haft...

Mht. renoveringen af idræts-faciliteterne kan kommunerne bare afsætte penge til at renovere den; selvstyret udi det kommunale eksisterer stadigvæk i Danmark...

Og Brian Mikkelsen kom jo kun med de udspil, han gjorde, fordi de stod i regeringsgrundlaget; regeringen ville have en litterærkanon, en kulturkanon og mange flere kanoner...Og det fik den så... Og nu hvor det er gennemført er det så sådan, at Brian Mikkelsen ikke længere kan bruges om Kulturminister...

Peter Hansen

Fri os fra en kulturminister, der mener, at vedkommende skal andet end administrere og skaffe penge til området. Indtil katastrofen indtraf i november 2001, gik det på den måde, og lad os da endelig håbe, det fortsætter ad det spor. Kulturministre, der er deres områdes ambassadør i regeringen, er betydeligt mere velkomne end kulturministre, der ser sig som regeringens repræsentanter overfor kulturlivet.

Jens Thorning

Den største kulturskandale i nyere tid, H.C. Andersens 200-års fejring, er vel Mikkelsens ansvar, da han udliciterede opgaven til Københavns naive turistorganisation, som igen udliciterede den til en uerfaren arbejdsgruppe, der igen udliciterede den til et engelsk "event"-firma, der kun kunne finde på at invitere Paris Hilton ... nå nej, hun eksisterede ikke dengang, Tina Turner. Selv Fætter BR måtte rødme af skam.

Nanna Gersov

Hvis man skal tro Carina Christensens kritikere, så defineres en god kulturminister åbenbart ud fra om vedkommende har et tilpas stort og selvpromoverende ego, hvilket man ligesom fornemmer gælder for kritikerne selv.

Weekendavisens kulturkommentator Ulrik Høy overgår nok de fleste med dette udsagn:
"Jeg synes ikke, den borgerlige regering kan være bekendt at indsætte en kvinde, der ikke ved noget som helst om kunst og kultur - en så ubefæstet ånd på en post,....

Ak ja, en KVINDE, en så ubefæstet ånd… så kan det da snart heller ikke blive værre!
;-)
Men som andre i denne tråd også udtrykker, så kan det også have sine fordele med en minister, som undlader at begå sine forgængeres fejltrin. Sådanne ministre kan unægtelig være dyre i drift.

Jeg synes personligt Carina Christensen gjorde ret i at skåne DR1 og TV2 fra en pligt til at indkøbe senderettighederne til VM-kvalifikationskampen mellem Sverige og Danmark den 6. juni.

Hende kan man langt bedre stole på end forgængeren Brian Mikkelsen, som lovede skattefrihed til idrætsdeltagerne i OL uden at have rygdækning for denne merudgift i regering og folketing.

Søren Kristensen

Jeg hører også til dem der synes det er dejligt med et kulturelt pusterum.

At en V-styret regering ikke skulle ha' en kulturpolitik, at den ikke skulle have en miljøpolitik, at den ikke skulle have ... men at den til gengæld har en nazistisk inspireret arbejdsmarkedspolitik - det kan vel ikke undre nogen oplyste borgere ...

Samfundstømmerne er over os ...

Stig Larsen

Der er ikke noget at komme efter, der er nemlig ingen hjemme!

Niels østergård

Må også være svært at være Kulturminister i muddergrøften, hvor kultur vel mest af alt handler om andres mangel på kultur.

Ralf Skovgaard

Tålmodighed er en dyd – også for ministre

Information bragte en torsdag en skarp kritik af den siddende kulturminister, Carina Christensen, som værende visionsløs godt hjulpet af forskellige politikere og såkaldte kulturpersonligheder.

I forbindelse med den leverede kritik kan man ikke lade være med at spørge sig selv om, hvor mange gange, de som kritiserer kulturministeren, har skiftet arbejde med så stort og nyt område, som det er tilfældet for Carina Christensen? Så burde de også holde tand for tunge, for det kræver utroligt meget at sætte sig ind i så stort et fagområde som kulturministeriet, hvor elite møder bredde indenfor kultur og sport, hvor der skal drages grænser, udvikles og ikke mindst få styr på forretningen, herunder de store medier som DR og TV2 med de økonomiske udfordringer, som de har trukket med sig. Og når vi taler økonomi, så kan man heller ikke overse de problemer, som Charlottenborg har påført Kulturministeriet, alene fordi man har villet have folk i bestyrelsen uden kendskab til økonomi, ledelse og administration.

Er der noget, der kan fælde en minister, så er det, når der ikke er styr på forretningen.

At følge i fodsporet på en så markant værdipolitiker som Brian Mikkelsen er givet heller ikke de nemmeste. Carina Christensen er ikke placeret som kulturminister for at kopiere Brian Mikkelsen – der er jo ingen, der forventer, at hun skal have de samme meninger og holdninger, men gerne skulle udvikle sine egne.

Nu har Folketinget ”stoppet” arbejdet for sommeren, hvilket giver Carina Christensen ro til at udvikle sine visioner for området for de kommende år. Jeg kunne forestille mig, at hun også vil få afstemt sine holdninger med den øvrige regering og ikke bare melde ud på egen hånd.

Når alt dette er sagt, så er det forståeligt, at Carina Christensen ikke vil kommentere så useriøs en kritik, som hun er blevet udsat for. At føre værdipolitikken ind på nye spor kræver i den grad, at man ved hvordan forretningen er skruet sammen og har fået ryddet op, hvor det er påkrævet, så man har overskuddet til at kunne trække politikken i den retning.

At man ikke melder sine holdninger ud før tid er en kvalitet, som vi kun kan respektere og ikke dømme for ikke at have nogen holdninger. Der er ingen mening i at åbne en front, som man ikke har mulighed for at forsvare. Der kræver som sagt, at man nøjagtigt ved, hvor ”kavaleriet” er og hvordan det er ”udrustet” og hvilke ressourcer, der er til rådighed. Jeg kan godt forstå, at de andre på ”slagmarken” gerne ser åbninger, så de kan sætte deres angreb, hvor ”forsvaret” er svagest. Det er meget klogt, at ikke at blotte sig før man er klar at tage ”kampen” op.

Kritikken fra politikere og kulturpersonligheder må tages som udtryk for desperation over ikke at kunne komme ind i kampen, hvilket kun kan tages som udtryk for en klog minister, der fornuftigt og seriøst overvejer sine kort inden de vises.

Godt gået, Carina.

jesper kjær

Det gør vel ikke så meget at hun holder sig skjult. Så gør hun jo i det mindste ingen skade - i modsætning til klaphatten der besad posten før.

På den anden side - minister for hvad, dansk kultur? Hvad fanden er det?

Det har ihvertfald intet med de omtalte kanoner at gøre - som ikke har gjort meget andet end at skyde med løs krudt, omend jeg betvivler at der overhovedet var adledning til rejsning.

Det værste ( såvidt jeg husker ) er jo at endda at ingen af Danmark's kulturministre - i nyere tid - har haft nogen uddannelse indenfor landbruget.

Thomas Ole Brask Jørgensen

Afskaf kulturministeriet...

@Thomas Ole Brask Jørgenen

"Afskaf kulturministeriet..."
-----------------------
Selv som det kører nu - er kulturministeriet alligevel nok lidt mindre på tværs af folkets objektive interesser end f.eks. kongehuset og folkekirken er -

så de to sidstnævnte skal da afskaffes før kulturministreiet bliver afskaffet.

Thomas Ole Brask Jørgensen

Det er ikke i min interesse, at 'eksperter' skal bestemme hvad kunst er og kunst ikke er. Lad borgerne i Danmark selv bestemme hvad kultur er. Så kan de selv kulturen privat i stedet for over skattebilletten.

Læs venligst denne tråd for uddybning.
http://www.information.dk/190390

@Thomas Ole Brask Jørgensen

Kunstspørgsmålet ER et vanskeligt spørgsmål, som mange debatter herinde jo viser - på VIDENsformidingsområdet er det derimod meget lettere at se hvad der menes med:

"Selv som det kører nu - er kulturministeriet alligevel nok lidt mindre på tværs af folkets objektive interesser end f.eks. kongehuset og folkekirken er "

--------

Efter hukommelsen: Der fremkom en gang nogle klager: Over at nogle af de af kulturministeriet støttede museer - ( i overensstemmelse med deres forpligtigelser !!) tillod sig ( for offentlige midler ) at formidle viden om naturhistorien
( udviklingslæren ) for publikum.