Baggrund
Læsetid: 5 min.

'Jeg er stolt af det, jeg har gjort'

Salgschef Peter Post fra det danske bilfirma Bukkehave A/S er en af de danske forretningsfolk, der handlede med Saddam Hussein under det skandaleramte olie for mad-program. Han mener ikke, at han har gjort noget forkert
Indland
22. maj 2009

Mindst en gang om måneden i mere end tre år kørte han den mere end tusind kilometer lange tur gennem ørkenen fra Amman i Jordan til den irakiske hovedstad Bagdad. Formålet var at sælge køretøjer og reservedele til Saddam Husseins Irak under det skandaleramte olie for mad-program. På vegne af det svendborgensiske familiefirma Bukkehave A/S, solgte Peter Post frem til Irak-krigen i 2003 alt fra japanske personbiler til franske pickupper og amerikanske mega-lastbiler til det irakiske styre.

Det var hårdt arbejde, men han fortryder ikke et øjeblik. Tværtimod. Inden længe vil Bukkehaves Peter Post formentlig sidde på anklagebænken sammen med en lang række andre danske forretningsfolk, der tilsammen beskyldes for at have betalt mere end hundrede millioner i returkommission til Saddam Hussein i strid med FN's embargo. Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet kræver fortjenesten fra de danske Irak-handler konfiskeret.

Information har spurgt Bukkehaves salgschef, hvorfor han ikke mener at have gjort noget forkert.

Penge på afveje

- Hvordan kan du forsvare, at Bukkehave og andre danske firmaer betalte 10-15 procent i såkaldte 'after sales service'?

"Vi har i nogle tilfælde betalt et beløb for 'after sales services' til vores jordanske samarbejdspartner, der til gengæld skulle levere service på de biler, vi solgte til Irak. Det er normal praksis, at vi leverer f.eks. et års servicegaranti i forbindelse med salg."

- Men pengene blev afleveret til Saddam Hussein?

"Ja, vi jo konstatere, at en del af pengene endte i Bagdad, men en del af pengene blev også brugt til at etablere et autoværksted i Bagdad, som vi i øvrigt driver den dag i dag. At nogle af pengene gik i de forkerte lommer, skyldes formentlig, at irakerne hellere ville have pengene end servicen, og det er efter min mening ikke noget, vi kan stilles til ansvar for."

- I skrev under på særlige kontraktbilag, såkaldte 'side letters', hvor I forpligtede jer til at levere 'after sale services', så er det vel også jeres ansvar, om den service bliver leveret eller ej?

"Nej, det mener jeg ikke. Vi har ikke gjort noget forkert. Vores samarbejdsparterne i Jordan har muligvis handlet forkert, men det har vi ikke. Vores kontrakter var i øvrigt godkendt af både de danske myndigheder og FN's sanktionskomite."

Kø ved håndvasken

- Ifølge den danske statsadvokat var jeres kontrakter ikke godkendt af de danske myndigheder?

"Det er ikke korrekt. Alle Irak-kontrakter skulle godkendes af den danske Erhvervsfremmestyrelsen (nu Erhvervs- og Boligstyrelsen, red.), hvorefter de blev sendt videre til den danske FN-mission i New York, der så afleverede dem til FN's Office of The Iraq Programme (FN's sanktionskomite, red). Kontrakterne var godkendt hele vejen igennem inklusive forpligtelsen til at levere 'after sales services'."

- Fritager det dig for ansvar, at flere myndigheder har gennemgået kontrakterne?

"Jeg rejste verden rundt for at få godkendt vores kontrakter. Derudover har jeg holdt møder med Udenrigsministeriet i København og med FN, hvor også Udenrigsministeriet var til stede. I begge tilfælde blev spørgsmålet om 'after sale services' diskuteret, men det kan de involverede fra Udenrigsministeriet sjovt nok ikke længere huske."

- Du mener altså, at du har ryggen fri?

"Nej, men det er da paradoksalt, at vores kontrakter er godkendt af både de danske og FN's myndigheder, ja i nogle tilfælde endda af de amerikanske udenrigs- og forsvarsministerier og CIA. Det var bl.a. tilfældet, da vi i på et tidspunkt solgte amerikanske mega-lastbiler til Irak. De var så store, at jeg dårligt kunne nå toppen af hjulene, når jeg stod ved siden af dem. De skulle bruges i den irakiske olieindustri, men var så store, at de muligvis også kunne bruges til f.eks. transport af Scud-missiler. Derfor krævede salget af dem ekstra godkendelse."

For irakernes skyld

- Hvad blev de penge brugt til, som Irak skaffede sig på denne måde?

"Så vidt jeg ved, blev en del af pengene brugt til at betale lønninger til de irakiske statsansatte, der ikke havde fået løn i to et halvt år. FN's olie for mad-program var jo et bytte-system, helt uden penge, så det irakiske styre kunne ikke udbetale lønninger til folk."

- FN har dokumenteret, at pengene gik til Saddam Hussein og hans nærmeste?

"Ja, det er rigtigt, at en del af pengene gik til Saddam Husseins familie. Det var bl.a. en del af disse penge, hans sønner Uday og Kusai hentede i Bank of Iraq kort før krigen.

- Hvordan har du det med det?

"Jeg brød mig på ingen måde om Saddam Hussein. Han var en tyran, selv om han ikke var helt så unuanceret, som han fremstilles i dag."

- Men du besøgte flere gange hans familie?

"Ja, det var en del af det at handle med Irak dengang. Nøglepunktet for mig er, at jeg har hjulpet en masse menige irakere. Jeg handlede med Irak for de almindelige irakernes skyld. Det er svært at forklare i dag, men folk gør sig ingen forestillinger om, hvordan forholdene var for de menige irakere under FN's sanktioner."

- Du handlede altså ikke med Irak for at tjene penge?

"Nej, hverken jeg eller Bukkehave har spundet guld på det her. Jeg har set meget elendighed i verden, og jeg er stolt over at have leveret de biler, der bragte nødhjælp og medicin ud til irakerne under et umenneskeligt sanktionsregime. Jeg var med til bringe håb til irakerne. Vores værksted i Bagdad havde 50 ansatte, der på grund af os var i stand til at sende deres børn i skole og brødføde 500 familiemedlemmer. Det er den slags, der gør, at irakerne også i dag er glade for os. Det har intet med deres regering at gøre. Det er den menige iraker, vi taler om."

- Men du var med til at holde Saddam Hussein ved magten?

"Det kan godt være, at jeg har begået fejl i Irak. Men jeg var i god tro, og jeg lyver ikke om noget. Jeg har fortalt alt til politiet, og det vil jeg også gøre, hvis jeg skal i retten. Så må andre bedømme, om det, jeg og de andre danske firmaer gjorde, var forkert. Mange danskere vil sikkert synes det samme som Statsadvokaten, men de har heller aldrig besøgt et hospital i Bagdad og set, hvor mange børn der døde, fordi de ikke kunne få mad og medicin," siger Peter Post.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Stanley Opmann

"Mange danskere vil sikkert synes det samme som Statsadvokaten, men de har heller aldrig besøgt et hospital i Bagdad og set, hvor mange børn der døde, fordi de ikke kunne få mad og medicin."

Ja, hurra! Endnu engang skal den lille mand betale for at "vores" regeringer, - der først støttede Saddam Hussein og udstyrede ham med biologiske og andre forfærdelige våben, for siden at kassere ham da "vi" fik brug for en ny fjende efter den kolde krig, - kan holde ryggen fri og for evigt stå noteret i Kraks Blå som hædersmænd (blodet er på hænderne som "store mænd" altid holder bag ryggen..)

Søren Kristensen

Ja lad os straks få knaldet ham den lille dansker med lastbilerne.

Stig Larsen

Ja da, du vil da vil ikke gå efter Mærsk, vel?