Nyhed
Læsetid: 2 min.

Venstre vil have ny kriminalitets-kommissær

Jens Rohde foreslår ny EU-kommissær for kriminalitet over grænser. Han efterlyser klarere meldinger fra modstanderfløjen om, hvordan de selv vil komme grænseoverskridende kriminalitet til livs
Indland
13. maj 2009

Venstre foreslår nu, at EU skal oprette en særlig kommissær for grænseoverskridende kriminalitet. De østeuropæiske landes indtræden i det grænseløse Europa kræver en langt skarpere og mere politisk koordineret indsats mod forbryderbander, menneskesmuglere og andre kriminelle, siger partiets spidskandidat til EU-parlamentsvalget Jens Rohde.

"En kommissær, der alene har grænseoverskridende kriminalitet som område, vil sikre et fuldt fokus på det her fra EU's side," siger han. og foreslår i stedet at nedlægge kommissærposten for sproglig mangfoldighed.

Den nye melding kommer efter, Venstre i sidste uge foreslog at udvide det europæiske politisamarbejde Europol betragteligt. Og samtidig langer Jens Rohde ud efter Dansk Folkeparti, Folkebevægelsen mod EU og andre modstandere af at afskaffe retsforbeholdet.

"Vil de være med til at løse grænseoverskridende kriminalitsproblemer, eller vil de ikke? Problemet bliver ikke løst ved, at vi sætter en slikkepindfarvet bom op nede ved grænsen," siger han og henviser blandt andet til internetkriminalitet.

"Uanset hvad, så eksisterer der ikke en elektronisk Berlin-mur omkring Danmark. Der er behov for, at vi har et dybt og integreret politisamarbejde".

Findes allerede

Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti vil ikke afvise forslaget om en ny kommissær.

"Hvis det er andet end ord og nye titler, så lyder det som en positiv idé. Det står bare ikke helt klart for mig, hvad forskellen er. Vi har jo bare allerede en kommissær for justitsanliggender," siger han.

Kritikken fra Jens Rohde afviser han som "den evindelige polemisering fra ja-partierne":

"Det er ikke et spørgsmål om enten-eller, men om både-og. Vi vil gerne fastholde og udbygge Europol - men vi vil ikke lukke øjnene for, at de åbne grænser er en kæmpe håndsrækning til mafiabander, menneskesmuglere og andre."

Hos Folkebevægelsen mod EU betegner Søren Søndergaard Jens Rohdes kritik som "fuldstændig absurd".

"Jeg ved ikke, om Jens Rohde helt har fattet, hvad retsforbeholdet går ud på. Der er intet af det, som han forestiller sig, som vi ikke kunne være med i via en parallel aftale," siger han.

Han kalder det for en "ren tilståelsessag", når Venstre gør opmærksom på de problemer, som de åbne grænser har medført.

"Måske skulle man have overvejet, hvordan man fik de østeuropæiske lande op i standard, inden man skabte et frit fattigdomsmarked i hele Europa," siger Søren Søndergaard.

Dan Jørgensen, der er spidskandidat for Socialdemokraterne, har længe talt for at styrke Europol. Men også han påpeger, at der allerede findes en kommissær for retlige og indre anliggende.

"Det er ikke fordi, at vi mangler en kommissær - men at den, vi har, skulle have nogle flere kompetencer. Samtidig klinger det, Rohde siger, lidt hult. Det er jo Venstre, der afholder sig fra at udskrive en folkeafstemning om at afskaffe forbeholdene," siger han.

Hænger ikke sammen

Sofie Carsten Nielsen, de radikales spidskandidat, er enig:

"Rohde har ret i, at politisamarbejdet skal styrkes. Men det er interessant, at han samtidig ikke laver andet end at sige, at man skal huske at sætte hegnspæle i over for EU. Det hænger ikke sammen," siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her