Baggrund
Læsetid: 2 min.

95,3 pct. mænd på statslige direktionsgange

Kvinder udgør kun fem af de i alt 106 direktionsmedlemmer i de statslige aktieselskaber. 'Rendyrket køns-diskrimination,' lyder det fra oppositionen. Venstre afviser kvoter, men medgiver, at der er plads til forbedring
Indland
13. juni 2009

Til trods for, at samtlige politikere taler for en bedre kønsfordeling i bestyrelser og på direktionsgange, ser det fortsat temmelig skævt ud.

Ifølge nye opgørelser om kønsfordelingen i diverse aktieselskaber udgør mændene fortsat langt størstedelen af magthaverne i danske virksomheder. Det gælder ikke mindst i direktionerne i de statslige aktieselskaber, hvor bare fem ud af 106 pladser er besat af en kvinde. Det svarer til, at mændene optager 95,3 procent af direktionspladserne i store selskaber som DONG, Sund & Bælt og Post Danmark.

"Det er rendyrket kønsdiskrimination. Mens vi har fedtet rundt i et relativt ligegyldigt spørgsmål om kongehuset, har Folketinget afvist det hver gang, vi har krævet, at der bliver gjort noget ved denne ulighed," siger Enhedslistens medlem af Politisk-Økonomisk Udvalg, Frank Aaen.

Han ønsker at lægge pres på de private selskaber ved at indføre kvoteordninger til at sikre en bedre kønsfordeling, som man har gjort i Norge.

"Staten kunne starte med at gå forrest, for der ser det faktisk endnu værre ud, end hos de private aktieselskaber," påpeger Frank Aaen.

V: Staten har særlig pligt

Venstres ligestillingsordfører, Ellen Trane Nørby, medgiver, at statistikken ikke er tilfredsstillende, men hun afviser kvoter.

"Vi skal altid have fokus på kompetencer, og der er mange kompetente kvinder. Der er rum for forbedring, men vi skal ikke over i den anden grøft med kvoter og millimeterprincip," siger Ellen Trane Nørby, som samtidig påpeger, at der en særlig statslig forpligtigelse til at sikre en mangfoldig sammensætning i direktioner og bestyrelser.

Socialdemokraternes ligestillingsordfører, Julie Rademacher, er overrasket over statistikken, der ud over de få kvinder i statslige aktieselskabers direktioner viser, at mændene også dominerer på bestyrelsesposterne.

"Jeg vidste, at det står slemt til, men det er endnu værre, end jeg havde troet," siger hun om de 95,3 pct. af direktionsposterne, der er tilfaldet mænd.

Oppositionen har gentagne gange talt for, at indføre kvoteordninger for de børsnoterede selskaber - men forgæves.

"Jeg vil gerne se, hvad Venstre vil gøre ud over det charter, som giver virksomhederne mulighed for at sige, at de gør noget godt. Men jeg tror faktisk, at det kræver en ny regering, hvis der skal ske noget på det her område," siger Julie Rademacher og tilføjer:

"Når nu kvinderne kommer ud fra universiteterne som de bedst uddannede, hvorfor i alverden er det så ikke os, der styrer landet?"

Frank Aaen vil nu stille spørgsmål til finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) i sagen om de få kvinder i de statslige aktieselskaber.

"Han er jo hovedaktionær," påpeger Frank Aaen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her