Danmark begynder tvangshjemsendelse af irakere

Seks irakiske mænd er blevet deporteret til Bagdad, der netop er blevet ramt af endnu et bombeattentat. Det sker trods advarsler fra FN direkte til den danske regering. Og det er stærkt kritisabelt, lyder det fra Amnesty, der ikke mener, at Irak vil kunne sikre de udvistes basale rettigheder
Indland
26. juni 2009

I går var dagen, som de afviste irakiske asylansøgere i Danmark har frygtet i årevis. Rigspolitiet tvang de første seks irakere om bord på et fly til Bagdad.

Det skete dagen efter, at en kraftig bombe dræbte mindst 72 mennesker på en markedsplads i den voldsramte hovedstad.

»De bliver afleveret i en hovedlufthavn, og så er det deres egen opgave at komme videre derfra. Men de får penge til at tage videre,« siger vicerigspolitichef Hans Viggo Jensen til Ritzau - antageligt med refererence til de 400 dollar, som den danske regering tildeler hver enkelt af de tvangshjemsende irakere, der for de flestes vedkommende hverken har netværk eller ejendom tilbage i Irak.

De første seks ud af 265

De seks irakere, der alle er mænd, er de første af omkring 265 personer, som den danske regering planlægger at deportere i henhold til den hjemsendelsesaftale, som Danmark indgik med Irak den 13. maj, og som fik omkring 60 irakere til at søge tilflugt i Brorsonskirken på Nørrebro i København.

Mere end to tredjedele af de 265 afviste asylansøgere stammer fra de fem centrale provinser i Irak, der ifølge FN er så hårdt ramt af etnisk og sekterisk vold, at de har krav på asyl i henhold til Flygtningekonventionen.

Den 28. maj sendte FN s Flygtningehøjkommissariat UNHCR derfor en stærkt kritisk skrivelse til den danske regering, hvor de indskærpede, at samtlige irakere fra de fem centrale provinser risikerer forfølgelse og overgreb, hvis de bliver tvangshjemsendt.

Den advarsel har regeringen altså valgt at overhøre, og det er stærkt kritisabelt, mener Amnesty International.

»UNHCR siger, at man ikke kan sende nogen til det centrale Irak, inklusive Bagdad, fordi forholdene er så elendige og usikre. Danmark har jo selv været med til at give UNHCR det mandat, at de skal være de øverste sagkyndige på det her område. Men når deres anbefalinger så går imod de planer, man har, så ignorerer man dem bare,« siger juridisk konsulent i menneskerettighedsorganisationen, Claus Juul, og tilføjer:

Leverer ikke varen

»Man kan ikke tale om, at der sker hjemsendelser i ly af en forbedret menneskerettighedssituation. Der er ikke noget, der tyder på, at styret i Bagdad vil kunne levere sin del af varen, altså den del af aftalen som handler om, at man vil hjælpe udsatte grupper og i det hele taget sørge for, at hjemsendelserne vil ske i sikkerhed og værdighed. Det tyder den seneste uges bomber i landet i hvert fald ikke på,« siger Claus Juul.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V).

De afviste irakere

Seneste artikler

  • Enl. og R: Et umenneskeligt system

    10. april 2010
    Myndighedernes behandling af 72-årige Hassan Gardi viser, at loven bliver brugt til at forhindre asylansøgere i at få hjælp, mener Enhedslisten og De Radikale
  • Så fik dement iraker lov at blive

    10. april 2010
    Integrationsministeriet afviste at få foretaget en hjernescanning af den svært demente 72-årige irakiske asylansøger Hassan Gardi, og Rigspolitiet fængslede ham. Efter læger udenom ministeriet foretog scanningen, har han nu - efter års ventetid - fået humanitær opholdstilladelse
  • De er flygtninge i deres eget land

    25. januar 2010
    Vinterkulden har lagt sig over Qalawa-flygtningelejren i Kurdistan. Her lever en lille del af de mange internt fordrevne irakere fra Kirkuk
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her