'Hvis man dræber syv jezidier, kommer man i himlen'

Det religiøse mindretal jezidierne er ifølge FN udsat for systematisk forfølgelse i Irak. Men Ferman, der er kurdisk jezidi, kan ikke få asyl i Danmark og står nu til tvangshjem sendelse. Selv mener han, at han vil blive slået ihjel, hvis han vender tilbage
Indland
18. juni 2009

»Kan det være, at Danmark ikke vil give mig opholdstilladelse, fordi de tror, jeg ikke vil blive genkendt, hvis jeg vender tilbage « spørger Ferman. Han er 25 år gammel og afvist irakisk asylansøger fra Ninewa-provinsen - et af de områder, FN-s Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) betegner som så farligt, at ingen bør sendes tilbage dertil.

Ferman, der er jezidi-kurder, har været i landet siden 2001. Han kan ikke forstå, hvorfor han ikke kan få beskyttelse i Danmark og nu står til tvangshjemsendelse.

»Hvis der kommer en hjem til landsbyen, ved de godt, hvem han er. Så hvis jeg vender tilbage, vil jeg helt sikkert blive dræbt, fordi jeg er jezidi,« siger han.

Jezidierne hører til de hårdest ramte mindretal i Irak. Deres 4.000 år gamle religion har elementer fra kristendommen, islam og persiske religioner, men opfattes af udeforstående som djævletilbedelse.

Den 14. august 2007 var minoriteten mål for krigens største selvmordsangreb i jezidi-landsbyerne Qahtaniya og Jazeera. Over 400 mennesker blev dræbt i et koordineret fremstød, der involverede en tankvogn og tre biler fulde af sprængstof. Den al-Qaeda-støttede, islamistiske sunni-milits Dawlat al-'Iraq al-Islamiyya (Den islamiske stat i Irak) er mistænkt for at stå bag.

To af Fermans fætre blev dræbt i angrebet, og han kender mange andre, der har lidt samme skæbne.

Den landsby, han kommer fra, tæt på grænsen til Syrien, er omgivet af -irakere-, som han kalder de kurdere og sunni-arabere, der også bor i området. Det gør det svært at bevæge sig frit, forklarer han. Islamistiske militser gør det ikke lettere. Ifølge Ferman vil de udrydde jezidierne.

»De siger, at hvis man dræber syv jezidier, kommer man i himlen,« fortæller han.

-Allah, forband djævelen-

Det er især sunni-militser, som Dawlat al-Iraq al-Islamiyya, der står bag drab og overfald på jezidier. I april 2007 stoppede militsen for eksempel en bus med tekstilarbejdere og beordrede muslimer og kristne ud af bussen.

Et sted i Mosul trak de de 23 tilbageværende jezidier ud, råbte »Allah, forband djævelen« og skød dem alle ned. Kort forinden havde gruppen udstedt en fatwa, der opfordrede til at dræbe alle jezidier.

Også Fermans familie har været udsat for overgreb. En af hans brødre blev for nylig taget til fange af militssoldater hjemme i landsbyen i Irak og kørt væk. Men bilen blev stoppet af en amerikansk militærpatrulje, og broren kunne stikke af.

»Jeg er sikker på, at min bror var blevet slået ihjel, hvis han ikke var sluppet væk. Efter det flygtede han til Syrien sammen med min mor og far. Det var i slutningen af sidste år,« siger Ferman, der lige har fået et brev fra sine forældre. De skriver, at han ikke skal være bekymret - de er i sikkerhed nu.

Andre af Fermans slægtninge er lige som ham selv kommet til Danmark, hvor de i modsætning til ham har fået opholdstilladelse. Og det kan godt undre hans bror, der bor i et indvandrerkvarter i en større dansk by.

»Vi er jo i samme situation,« siger han. »Det virker, som om det er tilfældigt, hvem der får asyl, og hvem der ikke gør. Jeg forstår det ikke.«

Og spørger man, om hans bror er i fare, hvis han bliver tvangshjemsendt, er svaret »selvfølgelig«:

»Han vil være helt alene. Der er mange islamister i området, der vil prøve at slå ham ihjel. Det er helt sikkert.«

Lærer kaldte ham Satan

Under Saddam Hussein blev jezidierne udsat for tvangsarabisering, tvunget til at opgive deres religion og tvangsforflyttet.

Ferman og hans familie har da også altid haft det svært som jezidier. Ferman mindes for eksempel, hvordan han fik mange tæsk i skolen og blev kaldt -Satan- af de arabiske lærere.

Men han flygtede først, da han blev indkaldt til militæret. I Danmark fik han imidlertid afslag på asyl. Og i 2008 afslog Flygtningenævnet at genoptage hans sag, selv om risiko for forfølgelse i hjemlandet netop udløser et krav på international beskyttelse i henhold til Flygtningekonventionen.

Flygtningenævnet hæftede sig blandt andet ved, at Ferman »ikke har oplyst om konkrete overgreb på sin person forud for udrejsen af Irak som følge af sin etnicitet«.

Selv mener Ferman til gengæld, at han nu er i endnu større fare, end dengang han flygtede.

»Det er værre nu end under Saddam, for der er ingen til at styre det. Regeringen tager sig ikke af, at folk bliver dræbt,« siger han. Ifølge enstemmige internationale kilder er jezidier fortsat mål for drab, kidnapninger, chikane og offentlige kampagner for at omvende eller dræbe dem.

Og UNHCR beskriver Ninewa-provinsen. hvor Ferman kommer fra, som et sted, hvor angreb med mange ofre, kidnapninger og målrettede drab fortsætter med at ske på næsten daglig basis - ofte rettet imod religiøse minoriteter.

Af sikkerhedshensyn er Fermans navn opdigtet. Redaktionen er bekendt med hans rigtige identitet.

De afviste irakere

Seneste artikler

 • Enl. og R: Et umenneskeligt system

  10. april 2010
  Myndighedernes behandling af 72-årige Hassan Gardi viser, at loven bliver brugt til at forhindre asylansøgere i at få hjælp, mener Enhedslisten og De Radikale
 • Så fik dement iraker lov at blive

  10. april 2010
  Integrationsministeriet afviste at få foretaget en hjernescanning af den svært demente 72-årige irakiske asylansøger Hassan Gardi, og Rigspolitiet fængslede ham. Efter læger udenom ministeriet foretog scanningen, har han nu - efter års ventetid - fået humanitær opholdstilladelse
 • De er flygtninge i deres eget land

  25. januar 2010
  Vinterkulden har lagt sig over Qalawa-flygtningelejren i Kurdistan. Her lever en lille del af de mange internt fordrevne irakere fra Kirkuk
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her