Læsetid: 5 min.

Den hengivne frigørelse

Det var islændinge og nordmænd, der gjorde Grønland dansk. Med amerikanernes indtog på øen måtte Danmark løsne sit formyndergreb frem mod det selvstyre, der så dagen, da den varede hele natten
Det var islændinge og nordmænd, der gjorde Grønland dansk. Med amerikanernes indtog på øen måtte Danmark løsne sit formyndergreb  frem mod det selvstyre, der så dagen, da den varede hele natten
24. juni 2009

Skøn er skærsommernatten, sælsomst dog i Grønland. Sol, sol, sol den hele nat. De lave stråler slynges tilbage mod himmelrummet fra indlandsisen og fra det blånende havs isbjerge. Lysvældet funkler opad og rammer irgrønt og orange de skyflænger, der hvirvler ned fra Nordpolen. Blandt træhusene ingen menneskelyd, kun glammen fra de slædehunde, som hele bygden lugter af.

Intet under, at 21. juni er Grønlands nationaldag. I år var dagen ekstra national, for den blev brugt til at markere, at Grønland nu går fra hjemmestyre til selvstyre. Dronningen og statsministeren var der, begge i grønlænderdragter, han uvant i sin, hun hjemmevant og iført ildrøde støvler.

Som det sømmer sig for en ægte majestæt, var det Margrethe, der gav undersåtterne deres frihed. I landstingssalen i Nuuk henvendte hun sig til landstingsformand Josef Motzfeldt med ordene:

»Det er et stort øjeblik også for mig at overrække selvstyreloven til dig og dermed til det grønlandske folk.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Claus Oreskov

Konklusionen stemmer ikke med e historiske kendsgerninger. Grundlovsændringen af 1953 startede aldeles ikke en demokratiproces, tværtimod så overgik Grønland fra at være en koloni til at være et amt i Danmark, d.v.s. den tidligere koloni var nu fuldstændig assimileret ind i kolonimagten. FN krævede afkolonisering i de år og denne ”smarte” måde at omgås afkoloniseringen blev straks taget op af USA; idet man optog de 2. kolonier Alaska og Hawaii i unionen. Demokratiprocessen tog først sin begyndelse i 70´erne med dannelsen af bl.a. "Unge Grønlænderes Råd". Takket være disse energiske og visionære unge kom hjemmestyret i Grønland 1979 og nu mange år efter - selvstyrer.
Perioden er fint beskrevet af antropolog Jens Dahl i bogen ” Arktisk Selvstyrer”. Jens Dahl ræsonnere at hjemmestyret er et historisk produkt ”af såvel kolonimagten Danmarks forsøg på at bevare kontrollen med en oversøisk besiddelse som den grønlandske befolknings aktive modstand herimod.”
PS: Nu mangler vi bare at USA følger efter også i denne sag, og giver selvstyre til grønlændernes fjerne slægtninge i Alaska: Yupik; Inupiaq og athabaskan indianerne, samt til urfolkene på Hawaii.