Nyhed
Læsetid: 3 min.

Kleist kan noget

Den store vinder af det grønlandske valg blev det venstreorienterede Inuit Ataqatigiit (IA), hvis formand, Kuupik Kleist, bliver beskrevet som en dygtig og lyttende politiker, men samtidig beskyldes for hashmisbrug af sine politiske modstandere
For første gang siden indførelsen af hjemmestyret i 1979 er socialdemokratiske Siumut væk fra magten i Grønland. Sejrherren i det grønlandske valg, Kuupik Kleist fra IA, slår efter jordskredssejren fast, at han ikke vil samarbejde med et Siumut i et nyt landsstyre.

For første gang siden indførelsen af hjemmestyret i 1979 er socialdemokratiske Siumut væk fra magten i Grønland. Sejrherren i det grønlandske valg, Kuupik Kleist fra IA, slår efter jordskredssejren fast, at han ikke vil samarbejde med et Siumut i et nyt landsstyre.

ulrik bang

Indland
4. juni 2009

Regeringspartiet Siumut krævede i de sidste dage af den grønlandske valgkamp, at oppositionens spidskandidat, Kuupik Kleist, aflagde en urinprøve. Den skulle afsløre, om formanden for det venstreorienterede Inuit Ataqatigiit (IA), var hashmisbruger. Til det svarede Kuupik Kleist: "Jeg har aldrig været nogen engel." Og appellerede ellers til en fair debat.

Filminstruktør Anne Wivel, der har fulgt Kuupik Kleist igennem flere år og beskæftiget sig indgående med Grønland, hopper ikke på den med hashmisbruget:

"Kuupik Kleist er for mig at se en, der står fri af misbrug. Han er bomstærk, bundmusikalsk, og jeg er meget glad for, at grønlænderne har valgt ham, for han er en klog mand og efter min mening en af de bedste politikere i den generation."

Udover at portrættere Kuupik Kleist i filmen 'Menneskenes Land' er Anne Wivel også en god ven af Kuupik Kleist, der har en bachelor fra Roskilde Universitetscenter og har siddet i Folketinget i syv år.

"Han er sådan en politiker, der virker som et rigtigt menneske. Kleist kommer fra Nordgrønland, så han er ingen elitepolitiker fra Nuuk, og derfor er han også utrolig afholdt på Grønland," siger Anne Wivel.

Hun mener dog også, at Kuupik Kleist besidder det internationale udsyn, der skal til.

Kleist er ellers kendt som en nationalt orienteret politiker, der har været fortaler for total løsrivelse fra Danmark.

Lysere tider for Grønland

Professor i arktisk udvikling på Aalborg Universitet, Gorm Winther, der i en årrække har arbejdet som professor på Grønlands Universitet, tror, at Grønland med Kuupik Kleist ved roret går lysere tider i møde:

"Jeg tror, det her valg vil betyde, at der kommer andre boller på suppen. Grønlandsk politik har indtil nu været noget forfærdeligt rod, hvor politikerne har mudret hovsaløsninger igennem fra sag til sag."

Kuupik Kleist har ifølge Gorm Winther argumenteret for en mere langsigtet planlægning for Grønlands udvikling. Hvis IA samtidig formår at skabe en stabil politisk situation, så kan det måske også lade sig gøre at finde økonomisk udveje, der kan finansiere det selvstyre, som et flertal af grønlænderne ønsker.

Lars Hovbakke Sørensen, ekstern lektor på Aarhus Universitet, har i flere år beskæftiget sig med grønlandsk politik. Han mener, at Kubik Kleists succes i vid udstrækning bunder i en god timing.

"Han blev leder af IA i 2007, efter at partiet havde trukket sig ud af et regeringssamarbejde med Siumut. Derfor er han uplettet af de skandaler, som tidligere IA-topfolk bestemt også har været rodet ind i," siger Lars Hovbakke Sørensen, der også fremhæver Kleists strategiske evner til at sammensætte et hold, der afspejlede det nye Grønland.

"Han indså, at opgøret med det etablerede i høj grad var et ungdomsoprør. IA havde derfor en kandidatliste med mange unge, kvindelige kandidater," siger Lars Hovbakke Sørensen

Han mener ikke, at Kleist på nogen måde er en dogmatisk socialist, og det har gjort det muligt for mange af de tidligere borgerlige vælgere at stemme på ham.

Lars Hovbakke Sørensen understreger, at der er store forskelle på IA's linje og de borgerlige Demokraterne og Atassut, som de nu skal samarbejde med.

Formand for Demokraterne, Jens B. Frederiksen, mener dog, at forskellene mellem de to partier er til at overskue: "IA og Kuupik har været meget venstreorienterede, men de sidste fem år er de trådt et stort skridt til højre. Mit indtryk er, at Kleist er en dybt seriøs politiker, som lægger meget vægt på at lytte, så jeg ser frem til at samarbejde med ham."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Karsten Johansen

Nå gjelder det vel først og fremst om å sørge for, at "selvstyret" (under den altavgjørende og eviggyldige hemmelige paragrafen i USAs Monroe-doktrin-avtale med Danmark om Grønland) ikke bare vil bli husket som de maktesløse lokalpolitikerne som skapte et islandsk "under" mens de var tilskuere til at innlandsisens kollaps for alvor gikk igang...

Verden har sant å si sett nok symbolpolitikk nå, og dette gjelder vel ikke minst folk på Grønland. Et arktisk Mikronesia eller atomatoll med smeltende is er farlig, mens et nordatlantisk/nordisk reelt demokrati er det som trengs, og derfor hates av både Russland, NATO/USA/EU og finanskapitalens stormoguler.

Chris David Bonde Henriksen

Selvom han snupper sig en koger i ny og næ, kan det sgu' ikke være meget værre end sine forgængeres (f.eks. gamle Motzfeldts) drukture.

Det afgørende er at han forhåbentlig kan skabe noget ny optimistisk stemning deroppe, så der kan komme nogle positive overskrifter i de danske aviser. Det er unægteligt forstemmende, hvad man har læst om elendige sociale vilkår (kan sammenlignes med visse afrikanske lande), alkoholmisbrug og seksuelt misbrug af børn.

Lad håbet begynde her. Grønland fortjener bedre.

Rune Lysdal Nielsen

Jeg vil godt nok håbe at der kommer styr på landet, de har så meget og er så få, de burde sgu' kunne finde ud af det. Især nu hvor de ikke behøver at være helt så indsyltet i dansk bureaukrati som ellers er trukket ned over øjne og ører på dem. Jeg giver dig ret chris, det er forfærdelige og ulykkelige ting vi har hørt og set fra det engang så stolte og smukke land.

Positive vibes og ønsker herfra Grønland, gi' den gas..

Hm. : Kleist kan noget !

Hm. Det er åbenbart ikke ( blandt alle ) anset for en selvfølge om: Politikere.

Søren Kristensen

"Kleist, bliver beskrevet som en dygtig og lyttende politiker, men samtidig beskyldes for hashmisbrug af sine politiske modstandere"

Jeg forstå ikke Kleist´ politiske modstandere lader sig hashmisbruge. Der er jo tale om voksne mennesker, som burde være i stand til sige fra.

Lars Peter Simonsen

Ang.: misbrug: Tyv tror, hver mand stjæler. Der er sandelig no'en af de "gamle" politikere der har og har haft et alkoholforbrug der langt overskrider de 21/14 genstande der anbefales som maksimumforbrug pr. uge...
Kleist er fremtiden!

Claus Oreskov

Anne Wivel røber sin uvidenhed om Grønlandske forhold i sætningen:"Kleist kommer fra Nordgrønland, så han er ingen elitepolitiker fra Nuuk". For de fleste top politikere kommer ikke fra Nuuk - tænk bare på Jonathan Mosfeldt, for at nævne en. Nej det vi trænger til, er grønlands journalister ,det faktisk ved noget om landet!