Note
Læsetid: 1 min.

Kræftramte kan få børn

Indland
22. juni 2009

Hidtil har det været sådan, at hvis man som kvinde fik kræft og blev behandlet med kemo, måtte man acceptere ikke at kunne få børn.

Men i en ph.d.-afhandling fra Rigshospitalet viser læge Mikkel Rosendahl, at det er muligt helt at undgå denne skadelige virkning. Ved at nedfryse en del af kvindens æggestok kan man undgå, at den bliver ramt af den skadelige behandling. Når behandlingen er afsluttet, og hvis kvinden erklæres rask, kan vævet fra æggestokken opereres tilbage i kvinden igen.

Efter nogle måneder får kvinden igen ægløsning og menstruation og dermed muligheden for at få børn. Over 300 kvinder og piger har i Danmark fået nedfrosset væv fra en æggestok på Rigshospitalets reproduktionsbiologiske laboratorium. I 14 tilfælde er vævet opereret tilbage igen. Vævet har fungeret i alle tilfælde og har resulteret i tre raske børn. Til sammenligning er proceduren foretaget 25-30 gange i hele verden, og der er i alt født syv børn. Rigshospitalet er således i front med denne type behandling.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her