Nyhed
Læsetid: 2 min.

SF drejer Forsvaret i den rigtige retning

SF jubler over det nye forsvarsforlig og er klar til at finde de ekstra milliarder i den offentlige sektor. Imens forholder flere af partiets medlemmer sig tavse
Indland
26. juni 2009

SF vil gerne i regering, og derfor tog partiet onsdag endnu et markant skridt i den retning. Og et historisk et af slagsen. For første gang nogensinde hoppede partiet med i Danmarks forsvarsforlig, der sikrer ekstra 3,5 milliarder kroner til Forsvaret.

Trods de ekstra milliarder er SF's forsvarsordfører, Holger K. Nielsen tilfreds:

»Det er et rigtig godt forlig, der drejer Forsvaret i den rigtige retning. Det reducerer gamle offensive våbensystemer til fordel for systemer og udstyr, der skal bruges i fredsbevarende missioner.«

Ordføreren er især begejstret for, at SF nu får hånd i hanke med Forsvaret - der skal andre boller på suppen, forsikrer Holger K. Nielsen:

»Vi blev rystet over, hvor slemt det stod til med den økonomiske styring i Forsvaret. Det bliver bedre nu, hvor SF har indflydelse på forliget,« siger han og fremhæver ligeledes veteranpolitikken og de flere kvinder i Forsvaret som SF s markante aftryk på den historiske aftale, der blev indgået af alle Folketingets partier på nær Enhedslisten.

Og SF forsikrer, at partiet nok skal udvise økonomisk ansvarlighed, når det gælder om at finde de ekstra 3,5 milliarder kroner:

»Vi vil til enhver tid finde de penge, så må det betyde besparelser andre steder i den offentlige sektor, fx i form af effektiviseringer,« lyder den opsigtsvækkende melding fra SF-ordføreren, der dog forsikrer, at der ikke bliver rørt ved velfærden.

Ingen blankochecks

Holger K. Nielsen vedstår, at partiets regeringsdrømme også har betydning for den historiske SF-deltagelse i forliget: »Det spiller da en rolle, at når vi kommer i regering, så bliver vi nødt til at æde det forsvarsforlig, der ligger, hvis vi ikke har søgt indflydelse på det inden.«

Holger K. Nielsen mener, at det ekstra beløb til Forsvaret var blevet endnu større, hvis ikke det var for SF:

»Regeringen måtte nøjes med 3,5 milliarder i stedet for de 10 milliarder, de først lagde ud med, for SF udsteder ikke bare blankochecks.«

Forsvarsordføreren mener, at det er godt for forsvarsbrødrene at få en kritisk ryst med i forliget. Hvis det alene stod til SF, var der dog afsat endnu færre penge, idet partiet gerne vil afskaffe værnepligten og Hjemmeværnet.

Tidligere folketingsmedlem for SF, Leif Hermann, bakker op om SF-deltagelsen, men det betyder ikke, at SF har ændret holdning til det danske forsvar:

»Jeg er stadig modstander af Danmarks engagement i Afghanistan og Irak, og vi skal overveje, hvordan vi kommer ud. Men når vi nu har soldater udsendt, så skal de også være ordentligt udrustet, og det sikrer aftalen,« siger han, men vedstår, at pengene kunne have gjort godt for den danske velfærd:

»Det beløb kunne have gjort underværker på manglen på dagsinstitutionspladser. Det ville jeg da principielt hellere bruge pengene på, men nu er vi altså i Afghanistan,« siger han.

Så positiv er SF s tidligere fredspolitiske ordfører, Jens Toft bestemt ikke. Han nøjes dog med at sige: »Min mor har lært mig, at når man ikke kan sige noget pænt, så skal man tie stille.«

Og det har andre af SF's MF ere måske også fået at vide. I hvert fald vil hverken Pernille Frahm, Kristian Touborg eller Kamal Qureshi kommentere på SF's historiske tilslutning til Danmarks forslagsforlig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her