Nyhed
Læsetid: 2 min.

Starthjælpen er for lille - selv til Aldi

'Gammeldags fattigdom' kalder Rockwool Fondens Forskningsenhed den mindste ydelse på starthjælp: Det er umuligt at overleve, selv om alle indkøb sker i discountbutikker
Indland
3. juni 2009

2.188 kroner om måneden, når skat og husleje er betalt ...

Det rækker langt fra til et standardbudget, selv om alle varer købes i discountbutikker, skriver Rockwool Fondens Forskningsenhed (RFF) i sit nyhedsbrev for juni.

Levevilkårene for flygtninge og andre på starthjælp er så dårlige, at "det minder om gammeldags fattigdom," mener RFF, der dog samtidig fastholder, at starthjælpen også øger beskæftigelsen.

For en enlig på starthjælp, som har sin ægtefælle i et land uden for EU, er starthjælpen den lavest mulige, nemlig 2.188 kr. Selv om en ugift får 2.556 kr., er der stadig et godt stykke vej til det budget på 7.149 kr., som Forbrugerinformation har udarbejdet for enlige i Danmark. Forestiller man sig en tilværelse komplet renset for udgifter til fritidsaktiviteter, transport, telefon, computer eller tv, så skal der stadig ifølge budgettet minimum bruges 3.118 kr. på fødevarer mv., så både enlige og ugifte har langt igen.

Når det overhovedet er muligt for modtagere af starthjælp at eksistere, hænger det ifølge RFF sammen med, at kommunerne har mulighed for at udbetale enkeltydelser, f.eks. i forbindelse med transport til og fra undervisning.

I 2006 fik de flygtninge, der havde været i Danmark i ca. fire år, i gennemsnit enkeltydelser for kr. 950 pr. måned. Beløbet kan dog ikke uden videre veksles til fødevarer i Aldi, da der er tale om støtte til udgifter, som typisk ikke er indeholdt i standardbudgettet.

For gifte modtagere af starthjælp er situationen lidt bedre: Rådighedsbeløbet for et par dækker akkurat de månedlige indkøb i discountbutikken, men udgør kun halvdelen af Forbrugerinformations standardbudget for par.

RFF har beregnet, at næsten ni ud af 10 flygtninge, som er kommet til Danmark siden 2002, var såkaldt 'relativt fattige' efter godt et år. Efter fire år var det samme fortsat gældende for omtrent seks ud af 10 flygtninge.

Tragedie eller succes

Sådan kan den sociale pris for den omstridte startydelse, der blev indført i 2002, beskrives. Men den kan også - og det gør RFF - beskrives som en succes i forhold til at tvinge flygtninge ud på arbejdsmarkedet.

Ved at sammenligne to grupper flygtninge, hvor den ene gruppe modtager almindelig kontanthjælp, mens den anden får startydelse, når RFF frem til, at efter fire år er 30 procent af kontanthjælpsmodtagerne i arbejde, mens tallet for modtagere af starthjælp er 12 procentpoint højere, altså godt fire ud af 10.

Ifølge RFF er der ikke nogen markant lønforskel mellem de to grupper, hvilket tolkes derhen, at modtagere af starthjælp angiveligt ikke skulle være mere villige til at påtage sig arbejde til en lav løn. Forklaringen kan være, at den gennemsnitlige års-indkomst for en flygtning i beskæftigelse efter fire år i Danmark udgør 156.000, svarende til en ugeløn på 3.000 kr., uanset om flygtningen er kommet til Danmark før eller efter indførelsen af starthjælp.

Også i 2007 gennemførte RFF en analyse af starthjælpens arbejdsfremmende effekt. Resultatet dengang var, at efter 16 måneder på enten kontanthjælp eller starthjælp havde næsten dobbelt så mange af starthjælpsmodtagerne arbejde, nemlig 14 procent, mod otte procent for kontanthjælpsmodtagerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Tak for denne udlægning af Rockwool Fondens Forskningsenheds nyhedsbrev for juni. Hele morgnen har DR s P1-morgen fortalt og fortalt at starthjælpen har vist sig at være en succes og sådan udlagde beskæftigelsesminister Støjberg også RFF s nyhedsbrev. Det er rart at dette nyhedsbrev bliver ses med et lidt mere nuanceret blik.

Starthjælpen er at af VKOs mange initiativer, der ene og alene har til formål at gøre livet for indvandrene så besværligt som muligt i håbet på, at nogle af dem vil blive så desperate at de forlader landet. Så enkelt er det faktisk.