Tvangshjemsendte irakeres situation er ukendt

Danmark vil nu begynde at tvangshjemsende afviste irakiske asylansøgere. For hvis Sverige kan, så kan vi også. Det mener Venstres integrationsordfører Karsten Lauritzen. Han har dog ikke forsøgt at sætte sig ind i, hvordan de deporterede irakere fra Sverige klarer sig. Selv beretter de, at de lever i skjul og i angst under kummerlige forhold
Disse irakere, der har søgt tilflugt i Brorsons Kirke på Nørrebro, har fået afslag på asyl i Danmark og står sammen med ca. 200 andre afviste irakere til at skulle tvangshjemsendes til en uvis fremtid.

Disse irakere, der har søgt tilflugt i Brorsons Kirke på Nørrebro, har fået afslag på asyl i Danmark og står sammen med ca. 200 andre afviste irakere til at skulle tvangshjemsendes til en uvis fremtid.

Jan Grarup

Indland
18. juni 2009

Natten til i går arresterede Rigspolitiet fem afviste irakiske asylansøgere, der står til tvangsudsendelse.

Ifølge vicerigspolitichef Hans-Viggo Jensen vil de blive udsendt hurtigst muligt.

Dermed påbegynder Danmark tvangshjemsendelsen af de cirka 265 afviste irakiske asylansøgere, der stadig opholder sig i landet. Ifølge FN-s Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) bør over halvdelen af dem ellers under ingen omstændigheder deporteres til Irak, fordi de kommer fra de fem centrale provinser, der er så usikre, at alle derfra risikerer forfølgelse og overgreb.

Spørger man Venstres udlændinge- og integrationsordfører, Karsten Lauritzen, kan Danmark imidlertid roligt tvangshjemsende de afviste irakere på trods af anbefalingerne fra FN:

»De samme anbefalinger giver man til Sverige, og der har man tvangshjemsendt 200 irakere i løbet af det seneste år. Og hvis Sverige lægger den linje, og har det forhold til UNHCR, så mener jeg også, at vi kan forsvare at have den samme linje,« sagde han til Politiken den 27. maj.

Men hvordan går det så de tvangshjemsendte irakere fra Sverige

Nyhedsmagasinet Konflikt på Sveriges Radio bragte den 23. maj en reportage om 45 irakere, der den 12. februar blev tvunget ombord på et fly fra Göteborg over Istanbul til Bagdad.

De 32 af dem, som Konflikt har kunnet få kontakt til, efter de er ankommet til Irak, fortæller, at de lever i skjul under kummerlige forhold og i konstant frygt for både myndighederne og religiøse militser. Og flere af dem er allerede flygtet til lande i nærområdet eller planlægger at gøre det.

»Jeg er kommet fra himlen til helvede,« siger en af dem, mens en anden fortæller, at han bor i en dyrestald med jordgulv og ikke tør gå ud, og en tredje beretter, at han allerede blev mishandlet af toldpersonalet i lufthavnen, da han ankom, fordi han som kurder ikke taler arabisk.

Ingen informationer

Derudover er der ingen, der kan sige noget om, hvordan de tvangsudsendte irakere fra Sverige klarer sig. Det svenske Migrationsverket, der svarer til Flygtningenævnet i Danmark, siger til Information, at de ikke kender til deres situation, og de mener heller ikke, andre myndigheder i landet ved noget.

Heller ikke UNHCR, der har 12 kontorer i Irak, kan sige noget om, hvordan de enkelte tvangsudsendte irakere har det:

»Vi ville gerne kunne gøre mere fra UNHCR-s side, men det er ekstremt svært at komme ud og overvåge situationen. De fleste af mine forsøg på at komme ind i Rød Zone (området i Bagdad uden for den sikrede Grønne Zone, red. ) blev aflyst på grund af dårlig sikkerhed og manglende kapacitet,« siger Andrew Harper, der er chef for UNHCR-s Irak-kontor i Genève og netop er hjemvendt fra en mission i Irak. Han understreger end videre, at den irakiske regering heller ikke har mulighed eller midler til at overvåge, hvad der sker med hjemsendte irakere.

Ikke vores ansvar

Det gør imidlertid ikke indtryk på Venstres Karsten Lauritzen, at de eneste tilgængelige informationer om de tvangshjemsendte irakere fra Sverige er, at deres situation er meget vanskelig.

»Selvfølgelig er det vigtigt, hvordan det går irakerne, når de kommer til Irak. Men det er jo altså ikke Danmarks ansvar. I Danmark har man ansvaret for danske statsborgere og for folk, der opholder sig i Danmark, og i Irak har de ansvaret for irakiske statsborgere. Selvfølgelig har vi ansvaret for, at vi ikke hjemsender folk til lande, hvor det er livsfarligt at opholde sig. Det mener jeg ikke, det er i irak. Men det er en vurdering, Flygtningenævnet foretager,« siger han.

- Så du behøver altså ikke sætte dig ind i, hvordan det er gået med de svenske hjemsendelser

»Jeg har ikke sat mig ind i detaljerne om, hvordan det er gået med hjemsendelserne. Men jeg ved, man har hjemsendt til Irak.«

- Men når nu du mener, at man godt kan hjemsende, fordi Sverige har gjort det, kunne man godt forestille sig, at du havde sat dig ind i, hvordan det er gået med de hjemsendte irakere.

»Det er jo gået sådan i hvert fald, at Sverige fortsætter med at lave hjemsendelser.«

- Så hvordan det går de tvangshjemsendte irakere, er i virkeligheden uinteressant

»Selvfølgelig er det interessant. Men det er ikke noget, der får mig til at ændre holdning. Jeg forstår udmærket godt, at de afviste irakere hellere vil bo i Danmark end i Irak. Der er adskillige milliarder mennesker, der hellere vil bo i velfærdssamfundet Danmark end i det land, de kommer fra. Men dem kan vi ikke tage os af.«

De afviste irakere

Seneste artikler

  • Enl. og R: Et umenneskeligt system

    10. april 2010
    Myndighedernes behandling af 72-årige Hassan Gardi viser, at loven bliver brugt til at forhindre asylansøgere i at få hjælp, mener Enhedslisten og De Radikale
  • Så fik dement iraker lov at blive

    10. april 2010
    Integrationsministeriet afviste at få foretaget en hjernescanning af den svært demente 72-årige irakiske asylansøger Hassan Gardi, og Rigspolitiet fængslede ham. Efter læger udenom ministeriet foretog scanningen, har han nu - efter års ventetid - fået humanitær opholdstilladelse
  • De er flygtninge i deres eget land

    25. januar 2010
    Vinterkulden har lagt sig over Qalawa-flygtningelejren i Kurdistan. Her lever en lille del af de mange internt fordrevne irakere fra Kirkuk
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Det er sørgeligt at Danmark er blevet et så lille land.
Men det er desværre ikke kun i denne ulykkelige sag med tvangsudvisning at regeringen og DF er ligeglade med de mennesker det går ud over. Fx sagen med at give kommunerne ansvaret for jobcentrene -landets beskæftigelsespolitik bliver herved opdelt i 91 enheder - og præmineringen ved private konsulentvirksomheders overtagelse af opgaverne, men uden afventning af en evaluering af et pilotprojekt som Hjort Frederiksen selv har nedsat.

Søren Kristensen

Hvis ikke det var fordi flygtningene kom fra Irak, et land som vi selv har været med til at indlede en på sin vis "ulovlig" krig med, hvoraf nogle har børn, som er opvokset i her og kun taler dansk, så kunne det da godt være man skulle fastholde udvisningerne, i hvert fald for de der ikke har børn og for ligesom at signalere at vi altså ikke finder os i at blive udnyttet bare fordi vi, i modsætning til dem, har formået at etablere et velfærdssamfund. Der må være grænser for hvad vi skal finde os i.

Dorte Sørensen

Mikkel Kaels
En ret nem løsning af problemet med de under 300 afviste irakere var at revurderer deres afslag og lade de nye oplysninger fra FN får større vægt eller give dem en humanitæropholdstilladelse. Det kan ministeren allerede i dag og der skal INGEN særlov til.
Men det hjælper ikke på regeringens kynisme over for andre menneskers skæbne i fx den tvungne udlægning af jobcentrene til et kommunalt ansvar..

Dorte Sørensen

Mikkel Kaels
Ja det er netop en del af problemet, at Flygtningenævnet sikkert på regeringens og DF s ordre ikke har taget FN s advarsler med i vurderingen af deres individuelle vurderinger.

Ja Hjort Frederiksens tvangstanke om at give kommunerne ansvaret for landets beskæftigelsespolitik og som Fogh Rasmussens komiske Ali nu har overtaget virker som en rigtig rævekage, der skal fratage regeringen ansvaret for alle fejltrin med beskæftigelsen , som Strukturreformen har frataget regeringen for meget at ansvaret i forbindelse med det danske sundhedsvæsen. Det ”sjove” er bare, at regeringen fro og glad tager hele æren hvis noget går godt.

Det eneste humane ville være en overgrænse på 3-4 år i asylcentre, hvorefter der automatisk blev givet humanitær opholdstilladelse.
Det er uanstændigt at sette et menneskes liv på standby i 8, 10 eller 12 år.
Så enkelt er det.
Hvis sagsbehandlingen blev foretaget ordentligt, ville denne overgrænse kun sjældent blive nået.

Henrik Jensen

Dorte - lige et spørgsmål til dig: Nu ved vi jo allesammen at der blandt de irakere, som skal hjemsendes, er en del, som har været i konflikt med de rigtigt hårde paragraffer i straffeloven.

Ville du føle blot et stik af medskyld, hvis f.eks. Ghassan Younis igen går amok med en kniv og stikker en eller anden sagesløs ned - eller vil du løbe hen til håndvasken og give alle andre skylden?

Det var jo hvad der skete med palæstinenserne.

Hvis Karsten Lauritzen synes det er interessant, så er det ikke så hulens svært at finde frme til noget info. Derfor vil jeg konkludere at han lyver når han siger det er interessant, og inkompetent hvis han mener at forholdene ingen forskel gør.
Så burde han jo slet ikke være ordfører, besynderligt..

Her er en beretning fra d. 9. juni fra en hjemvendt til England fra Iraq:
http://www.socialistworker.co.uk/art.php?id=18134

Dorte Sørensen

Mikkel Kaels
Det der er underligt ved hele denne sag er. Hjort Frederiksens mange fejl informationer. Først fik han lavet en undersøgelse før Strukturreformen var vedtaget i Folketinget, der skulle vise at kommunerne var bedre til at få ledige i arbejde end de statslige arbejdsformidlinger. Det kunne undersøgelsen ikke vise, men Hjort Frederiksen ud lå selv undersøgelsen som den viste det for at få de kommunale jobcentre letter igennem Folketinget. Bare et eksempel på Hjort Frederiksens luskeri ang. de kommunale jobcentre.
Derudover er det betænkeligt at kommunerne få det økonomiske ansvar for landets beskæftigelsespolitik og tilmed bliver præmieret, hvis kommunerne kan overdrage opgaverne til private virksomheder.

Ang. en ny vurdering så skal den tage FN s vurderinger med i betragtningerne, hvis Flygtningenævnet gjorde det ville resultatet sikkert blive et andet., men så ville regeringen få ballade med DF og det tør den nok ikke.

"Jeg forstår udmærket godt, at de afviste irakere hellere vil bo i Danmark end i Irak. Der er adskillige milliarder mennesker, der hellere vil bo i velfærdssamfundet Danmark end i det land, de kommer fra. Men dem kan vi ikke tage os af.«

Hvordan kan nogen stemme på sådan et menneske?

Inger Sundsvald

Kynismen er grænseløs.

Tak til Pia Qu for et meget interessant link.

Heinrich R. Jørgensen

Per Vadmand:
"Det eneste humane ville være en overgrænse på 3-4 år i asylcentre, hvorefter der automatisk blev givet humanitær opholdstilladelse."

Hellere en øvre grænse på to år, hvis det var praktisk muligt. Den lange sagsbehandlingstid, hvor asylansøgerne skal forsøge at leve med stor usikkerhed, er en voldsom belastning, og des længere tid det varer, des større skader forvolder ventetiden.

Og helst burde asylansøgerne i vidt omfang, ikke befinde sig i asylcentre. Hvis asylansøgerne får en nogenlunde normal, aktiv dagligdag, med praktiske gøremål, arbejde, skolegang e.a., vil ventetiden ikke opfattes så belastende, og mulighederne for at de kan klare sig når beslutningen om asyl er truffet, øges uanset hvad beslutningen måtte blive.

Og velkommen tilbage til debatten.

I dag bliver der afholdt en demonstration i København til fordel for de irakiske flygtninge. Er der nogen der tør vædde på at demonstrationen vil blive ignoreret af pressen?

Outsider Outsider

Det handler ikke om velfærdssamfund som jeres forfædre har bygget... Det handler heller ikke om indtagelsen af Danmark... Det handler om menneskeliv som er i fare. Ja, nogle af dem har fået deres sag afgjort, men afgørelse betyder ikke at det er ikke farligt at vende tilbage til Iraq for dem. Disse mennesker har ventet på behandling af deres sager i mindst 8 år. Disse år har altså påvirket deres psyke så sterkt, at de lever i frygt og helvede på jord! Andre er gift med en dansk statsborger men skal vende tilbage, på trods af deres ægtepar, der bor i Danmark. Disse mennesker får heller ikke en ordentlig behandling. De breve de får, forstår de heller ikke altid, da der er uprofessionelle tolk, der hjælper dem med forståelse. Selv 2 år, er alt for meget at vente på!

Inger Sundsvald

Outsider Outsider
Lad være med at betegne dig selv som outsider. Det er du ikke. Der er rigtig mange mennesker som respekterer og føler med de irakiske flygtninge.

Per Thomsen
Det væddemål tør jeg ikke tage. Jeg tror at ’vi’ har vundet på forhånd :-(

Inger Sundsvald

Moderator er sandelig langmodig. Det hører til sjældenhederne at tilsviningen er så massiv.

Heinrich R. Jørgensen

"Leif Vetterslev":
"I den forbindelse bør det vel nævnes, at vores 285 dybt, dybt, dybt traumatiserede irakere, indtil videre har kostet samfundet 600.000.000 DKR"

Det er uanstændigt, at asylansøgere fastholdes i meningsløs lediggang, under forhold der sikkert mest af alt kan beskrives som en mellemting mellem et åbent fængsel og en beskyttet bolig.

Selvfølgeligt bliver det dyrt, at behandle dem som det sker. Økonomisk såvel som menneskeligt.

De ansvarlige for dette vanvid, er dog ikke irakerne, der hverken kan eller vil vende tilbage til deres hjemland (endnu), men de politikere der har bestemt, at asylansøgere skal behandles på denne måde.

Heinrich R. Jørgensen

Inger Sundsvald:
"Det hører til sjældenhederne at tilsviningen er så massiv."

Det er sket mange gange før, at en "ny" debattør dukker op, og groft tilsviner de personer vedkommende ikke har brudt sig om længe. Vær lidt langmodig med moderator ;-)

Inger Sundsvald

Jeg tror jeg stopper for i dag.

Heinrich R. Jørgensen

Et snarligt farvel til "Leif Vetterslev", som snart kan skrives på listen over én persons mange avatarer gennem tiden.

Bismarck, Alfons Åberg, Gårdmand Bjørn, Grisehandler Larsen og vel 50-60 andre gennem tiden...

Leif,

det lydder som du taler ud af erfaring.

Mht. de irakiske flygtninge, hvorfor skal de allesammen "læsses af" i Bagdad? Hvis et af regeringens argumenter for hjemsendelse er at der er mange sikre områder i Irak udenfor konfliktzonerne, hvorfor har de så ikke lige så meget pli og fornuft at bringe dem dertil? I stedet bliver de bare hældt ud første-bedste sted og vupti, ikke mere asyl-problem.

Hvis det er det, så viser de det ikke. Lige nu er det mere "Aus den Augen, aus dem Sinn".

Heinrich R. Jørgensen

Von Hindenburg. Guderian H m.m.fl.:
"Heinrich din ånd, jeg har aldrig været Bismarck, men Von Hindenburg...."

Jeg beklager fejltagelsen.

Og "Leif", det får dig slet ikke til at tænle, at en sådan forveksling falder for?

Peter Hansen

Kune Leif Vetterslev, når han nu er her, ikke diske op med nogle personlige erfaringer med muslimske indvandrere, fremfor noget, han læser i hadpressen eller hører i Den danske Forening?

Inger Sundsvald

Han er her ikke mere. Tak for det.

Inger Sundsvald:

"Han er her ikke mere. Tak for det."

Nej, men han var her alt for længe. Moderator diponerer over et markant udviklingspotentiale.

Inger Sundsvald

Per Thomsen
Det tør siges. Jeg har ’klikket’ i denne omgang ved tilsvining af ANDRE. Kunne godt tænke mig, at andre gjorde det samme, når det er mig der står for skud.

Jeg har skam "klikket" indtil flere gange da du blev svinet til i går, men det skete der sgu ligesom ikke rigtigt så meget ved..

Inger Sundsvald

Per Thomsen
Ja, det er da lidt mærkeligt, men tak for det. Jeg har lagt mærke til at dine egne indlæg også ofte forsvinder. Jeg skal bare selv skrive ord som:
"denne verdens mandschauvinister" som udviser et "grænseløst had mod kvinder"
… før vedkommende indlæg, relaterende til artiklen, bliver fjernet.

Jeg tager som bekendt afstand fra enhver form for chauvinisme, men ordet ”misogyni” ser ud til at blive accepteret ;-)

Det ser i øvrigt ud til at ’vi’ har tabt væddemålet. Medierne beskæftigede sig faktisk med demonstrationen, en lille tid.