Nyhed
Læsetid: 4 min.

Bandemedlemmer skal omvendes

Rekrutteringen til banderne fortsætter, og eksperter efterlyser nu en systematisk indsats, der kan bremse rekrutteringen og omvende eksisterende rockere og bandemedlemmer - ligesom man gør i andre storbyer plaget af bandekrige. Det Kriminalpræventive Råd er dog tilfreds med regeringens indsats
Indland
15. juli 2009

Manglen på et effektivt beredskab for at bremse rekrutteringen til banderne blev tydeligt i weekenden, da et forældrepar stod frem i pressen for at fortælle om en ressourcestærk 17-årig søn på vej ind i AK81.

Kommunen kunne intet stille op. Men det er ikke det eneste problem. Der findes heller ingen systematisk indsats for at opfange og opdage etablerede bandemedlemmer, der ønsker at forlade det kriminelle miljø. Derfor efterlyser en række eksperter en skræddersyet indsats, der kan rykke ud, så snart en ung er på vej ind i bandekriminalitet.

»Politiets bandeenheder tager medlemmet ud af banden og sætter ham i fængsel, men de tager ikke banden ud af medlemmet, så i det øjeblik vedkommende bliver løsladt, står banden parat for at tage imod, og det er et problem, som vi kan gøre noget ved,« siger bandeforsker og lektor ved Aalborg Universitet Michael Hviid Jacobsen.

Han mener, at Danmark bør tage ved lære af de bandeindsatser man finder i Manchester, Chicago og Glasgow.

Likvideringer

Og jo før jo bedre, for bandekrigen er ifølge Michael Hviid Jacobsen gået ind i en ny fase, hvor egentlige likvideringer har afløst den første tids løse skyderier - en analyse, der bakkes op af politiet.

Sekretariatschef i Det Kriminalpræventive Råd Anna Karina Nickelsen vurderer imidlertid, at man skal se tiden an og lade tiltagene i regeringens bandepakke arbejde.

Hun fremhæver de såkaldte banderåd, der er blevet nedsat i lokale områder plaget af bandekriminalitet.

»Banderådene er nedsat for at komme med lokale løsninger, der kan stoppe rekrutteringen, og det er først og fremmest dér, vi skal se en udvikling fremover,« siger hun. De udenlandske modeller har dog en del at tilbyde ifølge Michael Hviid Jacobsen.

Bandeforebyggelse

I Manchester har man en flerstrenget akut indsatsgruppe kaldet MMAGS (Multi Agency Gang Strategy). MMAGS er kendetegnet ved kun at tage sig af bandekriminalitet og voldelige bandeopgør, da det kræver en særlig tilstedeværelse i miljøet for at kunne gøre en forskel.

»Det kan være et spørgsmål om timer, når man skal reagere på et bandemedlems ønske om at forlade banden. Man skal smede, mens jernet er varmt, for det kan være livsfarligt, og modet kan hurtigt svigte,« siger tidligere bandeleder Tony Winter, der i dag arbejder som gadepræst i Manchester, hvor han laver opsøgende arbejde og samarbejder med MMAGS, som ikke selv giver interviews.

MMAGS retter sig både mod unge på vej ind i banderne, men også bandernes inderkreds kommer i tale.

»Det er meget vigtigt at komme i dialog med bandernes inderkreds. De synes jo, det er okay at slå ihjel, hvis man bliver uvenner. Netop fordi de lever i en verden af blod og vold, er det vigtigt at tale med dem, så de kan se, at der findes en anden verden og en anden vej,« siger Tony Winter, der kommer til Danmark i september for at deltage i en bandekonference. Det er tidligere bandemedlemmer, der står for kontakten til inderkredsen og andre veletablerede bandemedlemmer, da det kræver et godt kendskab til miljøet at færdes i de kredse.

Målrettet

Jacques Royal arbejder indenfor det eksisterende kriminalitetsforebyggende SSP-samarbejde mellem politi, skole og sociale myndigheder, men deltager også i et privat socialpædagogisk netværk, der hjælper unge 'hang arounds', lillebrødre og etablerede bandemedlemmer væk fra banderne.

»SSP-modellen er udmærket som kriminalitetsforebyggende indsats for misbrugere og socialt udsatte unge, men er man først medlem af en bande, skal der en helt anden målrettet indsats til,« siger Jacques Royal og illustrerer forskellen:

»Når du skal hive en ung ud af en bande, skal du være indstillet på at møde en skarpladt pistol, for banderne vil gerne holde på deres medlemmer. Du skal være villig til at tale med bandemedlemmer lytte til dem, interagere med dem, og vinde deres tillid,« siger Jacques Royal, der understreger, at man skal være trænet i at læse gadebilledet og foretage akut konfliktmægling, når der er optræk til skyderi eller anden ballade.

»Den arbejdsbeskrivelse er ikke en del af SSP-modellen eller nogen eksisterende modeller,« siger Jacques Royal, der heller ikke nyder faste arbejdstider, for man må være på arbejde, når bandemedlemmer er på arbejde - og det er de om natten.

Og det er formanden for SSP-samrådet for så vidt enig i:

»SSP-samarbejdet tager sig af den brede forebyggelse, men hvis vi skal hjælpe de hardcore kriminelle bandemedlemmer, så skal man have indgående miljøkendskab, være tæt på de unge og have fingeren på pulsen i langt højere grad, end SSP-modellen lægger op til,« siger Jørgen Pedersen.

Slagsmålet om regningen

Lige så snart regeringens bandepakke blev præsenteret i marts begyndte slagsmålet om, hvor regningen for den dyre forebyggelse skulle betales.

Også sagen om den 17-årige dreng, som forældrene magtesløst kunne betragte, mens han gled ind AK81, udløste et krav fra socialborgmester Mikkel Warming i Berlingske Tidende Søndag om ekstra penge fra staten, hvilket dog næste dag blev afvist af Kommunernes Landsforening, der forlangte arbejdsro.

Men Michael Hviid Jacobsen mener, at indsatsen bør være landsdækkende for at virke.

»Indsatsen virker kun, hvis den er velkoordineret og langsigtet, og det kalder på regeringen, der skal bidrage med en vision og med midler til at køre indsatsen på landsplan. Bandekrigen vil stikke hovedet frem igen og igen, hvis ikke vi giver bandemedlemmerne et alternativ til bandelivet. Vi skal ikke ende i samme situation som Los Angeles, Manchester og andre engelske og amerikanske byer. Dette er et forstadie, men det er slemt nok,« siger Michael Hviid Jacobsen.

Anna Karina Nickelsen maner dog til besindighed.

»Strukturerne er på plads, vi skal bare give dem tid til at virke,« siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Den ansvarsløse håndtering af bandekonflikten varsler yderligere uorden

Den eskalerende bandekonflikt, som skyldes rivalisering i kriminalitetsmiljøet, har nu krævet flere tilfældige ofre, efter at have udviklet sig til nedskydninger på åbne gader i tætbefolkede bydele. Trods myndighedernes løfter om indgriben overfor de rivaliserende parter, fortsætter skud-episoderne med flere uskyldige ofre til følge. Derfor er der flere beboere i de udsatte bydele som føler sig utrygge og mange børnefamilier frygter at deres børn kan blive de næste ofre.

Under denne tragiske udvikling erfarer vi nogle medier og politikere, som forsøger at udnytte konflikten til at tjene deres Islam-fjendtlige dagsorden. Med ensidig fokus på de bander, hvis medlemsskarer primært består af 2. generations udlændinge, farer de frem med stigmatiserende erklæringer og absurde beskyldninger om at muslimernes kulturelle baggrund er årsagen til kriminalitet. Selv justitsministeren valgte at fremstille bandekonflikten som et angreb på Danmark fra udlændinge, da han udtalte: "Vi har ret til at beskytte vores land mod udlændinge, som bærer skarpladte våben. Det her lyder meget nationalistisk, men jeg siger: Ud af vores land". Desuden benytter politikerne denne udvikling til at overbyde hinanden med krav om vedtagelsen af diskriminerende lovstramninger mod muslimerne som helhed! Lovstramninger som ifølge flere eksperter, herunder formanden for det Kriminalpræventive Råd, kan ende med at optrappe konflikten.

Dertil vælger disse medier og politikere at negligere alle advarsler om de fatale konsekvenser, som deres stigmatiserende beskyldninger kan medføre. De har negligeret flere advarsler om at den hadefulde etniskbaserede retorik kan få konflikten til at eskalere ud af kontrol og forvandle den til raceuroligheder. De har ligeledes ignoreret advarslerne om at deres udfald mod muslimerne giver næring til konflikten, idet de skaber fordomme, der avler mere vold, og idet de skaber frustrationer, der giver grobund for hvervning til konflikten. Dermed fremviser disse politikere og medier en ansvarsløshed overfor de udsatte bydele!

Endvidere vælger disse politikere at negligere rapporter udgivet af europæiske organisationer og efterretningstjenester. Blandt andet rapporten fra OSCE (Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa), som i 2005 advarede om et stigende antal overfald og trusler rettet mod muslimerne i Europa. Ifølge OSCE skyldtes dette en diskriminerende europæisk politik, som forøger hadet til muslimerne. Desuden har danske efterretningsrapporter advaret mod "højt aktivitetsniveau" og "potentiale for yderligere radikalisering og voldelig konflikt" i det højreekstremistiske miljø i Danmark.

I lyset af disse advarsler og i lyset af mediernes rapportering om hvervning blandt højreekstremistiske miljøer i den igangværende konflikt, så kan man kun undre sig over de politikere, der fortsætter den hadefulde etniskbaserede retorik under den eskalerende konflikt. Spørgsmålet er om det blot er naiv populisme, grundet manglende indblik i risiciene ved den retorik, eller om det ikke snarere skyldes en helt anden uerklæret agenda?!

Derudover har de vestlige politikere, gennem deres stigmatiserende erklæringer og absurde beskyldninger mod muslimerne, fremvist et enormt hykleri, idet de har fordrejet sandheden og fjernet fokus fra deres eget ansvar og skyld i konflikten. Deres skyld er indiskutabel, eftersom de har skabt flere af de vilkår, der har bidraget til dannelsen af disse bander og dermed opståen af konflikten.

Disse politikere har nemlig skabt belastende forhold for muslimerne, gennem flere års diskrimination på juridisk, politisk og økonomisk plan. Denne diskrimination bekræftes af flere rapporter. Blandt disse er rapporten fra Europarådets kommission mod racisme og intolerance, udsendt den 16. maj 2006. Rapporten fortæller at muslimerne i Danmark får en slem behandling, når det gælder lovgivning og omtalen fra nogle medier og politikeres side. Ifølge rapporten er rettigheder ulige fordelt, og nogle politikere og medier tegner konstant et negativt billede af muslimer. Og i 2007 konkluderede OSCE i en rapport om Danmark at: "Muslimers situation er blevet forværret gennem de sidste år". Ifølge rapporten udsættes muslimerne for begrænsninger der er ude af proportioner og for en retsbeskyttelse der ikke lever op til racismekonventionerne. Og rapporten placerede hovedansvaret for den situation hos den danske regering.

Grundet denne systematiske diskrimination, er udlændinge i Danmark forvandlet til andenrangsborgere, og ofte isoleret, under belastende forhold, i boligkvarterer, hvor kriminalitet og fordærv florerer. Disse ringe vilkår bidrager uden tvivl til bandedannelser, der medfører konflikter, som den vi lider under nu.

Foruden den diskriminerende politik, så er der en yderligere ugerning, som politikerne er skyldige i. Det er integrationspolitikken, som tilsigter at tvangsassimilere muslimerne i de vestlige værdier og distancere dem fra den rene forståelse af Islam. Den forståelse, som skaber immunitet mod en fordærvende livsstil med kriminalitet og bandekonflikter. Denne adopterede assimilationspolitik, som ifølge politikernes proklamationer er løsningen på bandekonflikten, udgør i virkeligheden en grundlæggende årsag bag den konflikt vi lider under. Kendsgerningen er at organiseret kriminalitet og bandedannelser er ukendt blandt 1. generations muslimer og blandt de 2. generations muslimer, hvis adfærd dirigeres af den islamiske kultur. Når kriminalitetsproblemet er til at finde blandt 2. generations udlændinge, som er vokset op i vestlige institutioner med vestlige værdier, referencer og forbilleder, så er problemet knyttet til den vestlige kultur.

Assimilationen i denne kultur kan drive nogle mennesker, i henhold til de vestlige frihedsidealer, til ikke at underkaste sig nogen autoritet! Den kan forvandle dem til kriminelle, som i henhold til den vestlige nyttemoral ikke tager hensyn til andet end egen gavn og profit. Kriminelle, der tiltrækker væbnede konflikter til de områder, hvor deres egne familier færdes, velvidende at det kan gå ud over uskyldige!

I lyset af ovennævnte ønsker vi at pointere at den igangværende konflikt samt håndtering af den fra nogle politikere og mediernes side, varsler yderligere uorden. Vi har i andre lande set hvordan en lignende udvikling har bevirket fatale konsekvenser, såsom raceuroligheder eller dannelsen af ghettoområder med farlig lovløshed. Tilstanden i de franske ghettoer vidner om dette.

Den udvikling vi oplever, kan ikke vendes medmindre medierne og politikerne standser deres stigmatiseringer og diskrimination. Dertil skal assimilationspolitikken ophøre og muslimerne skal kunne bevare deres islamiske identitet uden at blive dæmoniseret eller kriminaliseret.

Endelig bør ethvert objektivt og sagligt menneske i Vesten modstå den dæmonisering og stigmatisering, som indvandrene er genstand for i de vestlige medier og fra politikernes side. Samt modstå den diskrimination, som indvandrene oplever i Vesten. For de fatale konsekvenser af den ansvarsløse og hykleriske politik som føres i Vesten, kan ramme alle og enhver.

Michael Skaarup

Tak til Imran Malik, for en overordenlig god og sober kommentar til artiklen.

Jeg vil tilføje til problemstillingen, at det er svært at hjælpe straffet kriminelle videre til et ordinært arbejde, fordi de slæber rundt på en straffeattest, der ekskludere dem.
Som JFI-konsulent, oplever jeg behovet for nye muligheder, der tager et helhedudgangpunkt i den unge og det omgivende samfund. F.eks lettere muligheder for at slette mindre overtrædelse på straffeattesten. hvis pgl. så vil kunne ansøge og bevare jobs, på lige fod med alle de andre medborgere med en ren straffeattest inden ansættelsen.

Det er hårdt arbejde, at skulle ændre sit liv, og der skal hjælp til.

Michael Skaarup - Bevar internettet frit!!:
Selv om du har erfarungt som jfi-konsulent, må jeg tilføje til din at det ikke er straffe attesten der er problemet. Når unge af anden etnisk baggrund ikke bliver accepteret af samfundet, ikke kan få arbejde pga deres hudfarve, bliver kaldt for den 5 kolonne, så er det vel naturlig at de søger tilflugt hos folk der har det på samme måde som dem. Disse unge har jo ikke haft indflydelse på hvor de er blevet født. Når de får af vide det er den muslimske kulturs skyld, så tænker de jo hvis det er vores kulturs skyld, burde3 vores forældre være mere kriminelle end os? Eller hvad er årsagen til at HA & Ak81 laver kriminalitet og enda bliver talerør for integration? Er de kriminelle fordi de har en farfar der er muslim? Mennesket vil gerne have en form for status i livet, når man ikke kan få det igennem arbejde og udannelse og være blandt de dannede i samfundet Familien Danmark, så kigger du andre steder i den vestelige kultur. Bander i usa. Er det ikke det der konstant bliver pumpet i MTV? Gangsta Shi.... Guld kæder, store biler, Kvinder, Hash, coke, masser af penge PIMP. Det er jo alternativet. Du har ingienør, læger i Danmark med Anden etnisk baggrund(Muslimer) der køre Taxi og gør toiletter rent. Hvilken atmosfære har regeringen skabt i Danmark, Man tramper på bogstaveligt talt, på indvandre og siger de får ikke lov til at rejse sig op før de bliver assimileret. Integration er et overstået kapitel, det handlede i sin tid om at vi skulle kunne snakke sproget, idag er det at give afkal på hvem man er før man bliver accepteret. Man kan finde samme mønster i hele Europa, USA, Australien osv. Hvordan talte politiker ikke om indvandre i 1960? Ligesom i Usa, hvilke syn havde man ikke på sorte? De- Amrikanere immigrederede jo fra europa med bestemt kultur (kolonimagt) så sig selv som bedre en sorte, ligesom england, ligesom resten af europa. Men spørgsmålet er om der er en løsning på dette problem og det er der?.

Michael Skaarup

Imran

Jeg kan ikke acceptere din fordom, om at ikke lyserøde danskere ikke kan få arbejde pga. deres hudfarve eller navn.
Det hænger simpelhen ikke sammen med virkeligheden. Som sagt er jeg ansat som JFI( Jobkonsulent for Flygtninge og Indvandrere), og jeg støder ofte på den "sandhed". Men der ingen hold i den.

De fleste F/I'er som siger som du, har aldrig søgt et job, fordi de tror de vil blive diskrimineret. Det er det som kaldes en selvopfyldende profeti.
- Altså, der ingen som vil ansætte mig, så derfor vil jeg ikke søge arbejde.

Jeg kan fortælle dig, at medborgere som jeg vejledere og konsulentere, alle får et arbejde, vhis de er kvalificeret til det.
Og dem som ikke kan komme i arbejde, skyldes ikke deres eller deres forældres geografiske oprindelse, men udelukkedne deres personlige og faglige kvalifikationer er utilstrækkelige.

Samt som nævnt tidligere.
Unge fra banderne, med lange straffeattester og udstået fængselstraffe, forhindres pga. deres straffeattest at komme i ordinært arbejde.

Fra at have skrevet en god kommentar, vælter din næste kommentar, i fordomme, forestillinger, og historier, som alle tjener det formål, at bekræfte dine eksisterende fordomme om "de andre". Og dermed er forskellen imellem dig og Hans Hansen forsvundet.

Michael Skaarup - Bevar internettet frit!!:

Jeg har ingen fordomme "Michael" Men omvendt kunne jeg påstå du havde fordomme da det er din subjektive mening du lufter ud. Jeg læser daglig aviser, ligesom du også gør du kender den politiske atmosfære i landet. At du får indvandre og flygtninge i arbejde er også udfra et bestemt sæt af skræddersyet regler hvilket ikke gælder for den almene borger i Danmark. Det problem problem stilling jeg snakker omkring er ikke udfra min subjektive holdning ej heller er det fordomme men det virkelige liv. Er det ikke på tide du tager dine sky klapper af Michael? Alt det jeg har sagt er realiteten i Danmark idag, mod argumenter mig udfra reelle fakta i det jeg har skrevet istedet for at komme med et subjektiv argument.

Michael Skaarup

Imran Malik...

Selvindsigt, er måske ikke noget du værdsætter. "Jeg har ingen fordomme "Michael" Men omvendt kunne jeg påstå du havde fordomme da det er din subjektive mening du lufter ud" - VIl du være så venlig at fortæller hvilke subjektive meninger og fordomme jeg lufter ud?

Den poltiske atmosfære som står beskrevet og videregivet i aviser, har intet med dagligdagslivet for alm, borgere i DK. Hvorfor det er forkert at beskrive levevilkårne i et fremmed land, udfra hvilke observationer man kan gøre sig i landet medier. Dvs der er forskel i den medieregistreret virkelighed, og de individuelt oplevet virkeligheder.

Du skriver at du snakker om en problemstillling, der handler om diskrimination af indvandrere. Fint. Men det er ikke det som artiklen handler om. Og din valgte problemstlling, kan ikke anvendes til løse problemstillingen som arttklen tager fat på, men kun til at belyse teoretiske virkninger og årsagsammenhæng.

Du fortæller mig at jeg har skyklapper på, fordi jeg er uenig i din præmis og resultat. Måske har jeg skyklapper på, og måske udtaler du dig om noget som du ikke har den fornødne viden til at udtaler dig om.
Jeg læser derfor din kommentar, set i lyset af at du er relativ ny debattør på information,dk, og derfor ikke kender til mit erfaringsgrundlag, hvorfra jeg argumentere ud fra.
Dvs. mit tidligere arbejde som opsøgende gadeplansmedarbejder i Århus Kommune, samt min nuværende stilling som JFI-konsulent i et kriminalitetsprojekt rettet imod dømte bandekriminelle...

Så Imran. Det vil klæde din argumentation, hvis du tillod andre versioner, af "sandheden" og tillod at andre mennesker, ikke anser verden så S/H som du giver udtryk for. Og måske tænke over, at der findes en masse indvandrere og flygtninge, der ikke føles at Pia K og slænget taler om dem, og heller ikke lader sig påvirke af det.