Baggrund
Læsetid: 2 min.

Det danske forsvar har ingen holdning til tørklæder

Mens Sverige og Storbritannien for længst har tilladt deres soldater at bære tørklæde, har det danske forsvar slet ikke taget stilling til spørgsmålet
Indland
22. juli 2009

»Det har vi ikke nogen holdning til.« »Det har vi ikke drøftet.« »Det ved jeg ikke, hvad vores holdning er til.«

Svarerne er ikke til at tage fejl af. Lige fra Danmarks militære ledelse, Forsvarskommandoen, til Hæren, Flyvevåbnet, Søværnet og Beredskabsstyrelsen er svaret det samme om og om igen: Ingen har taget stilling til - eller blot drøftet - om Forsvarets uniformsreglement skal laves om, så det fremover bliver muligt for muslimske kvinder at bære tørklæde i Forsvaret.

I vores nabolande Sverige og Storbritannien har man ellers for længst drøftet spørgsmålet, taget stilling og lavet reglerne om. Således står både den britiske og den svenske dør åben også for muslimske kvinder, der bærer tørklæde.

De ønsker nemlig ikke at diskriminere nogen på grund af deres religion, forklarer Kent Löving, major og informationschef ved Blekinge Flygflottilj, der er en del af det svenske luftvåben:

»Vi ønsker ligestilling, både når det gælder køn og religion. Det har været et skridt i den rigtige retning at lade det være op til folk selv, om de ønsker at bære tørklæde eller ej,« siger han.

Politisk opbakning

Allerede i 2006 gav Sverige muslimske kvinder tilladelse til at bære tørklæde i Forsvaret. Der var, ifølge Kent Löving, hverken protester fra politikere eller borgere, fordi tørklæder i forvejen blev hilst velkommen i det svenske politi, og så »var det jo diskriminerende«, siger han.

Men sådan ser man tilsyneladende ikke på det i Danmark. Her er tørklæder bandlyst både hos politiet, i Forsvaret, i Beredskabsstyrelsen og i Hjemmeværnet af sikkerhedsmæssige hensyn. Soldater skal nemlig se ens ud, så fjenden ikke kan se forskel på dem, oplyser Hjemmeværnet.

Men det argument gør ikke indtryk på Kent Löving:

»Det er klart, at man måske skiller sig ud fra mængden, hvis man bærer tørklæde og er udsendt, men det gør man også, hvis man f.eks. har rødt skæg,« siger han.

Af hensyn til sikkerheden skal det svenske forsvar godkende et tørklæde, inden det bruges. Der har dog aldrig været problemer med sikkerheden eller andre ulemper ved tørklædeloven, lyder det fra Sverige.

Sagen er blevet yderst aktuel i Danmark, efter Hjemmeværnet søndag valgte at iværksætte et tørklædeforbud, da Dansk Folkeparti opdagede, at en muslimsk kvinde med tørklæde havde taget grunduddannelsen i Hjemmeværnet. Men hverken den aktuelle sag eller nabolandenes blåstempling har fået Forsvarskommandoen - herunder Hæren, Flyvevåbnet eller Søværnet - til at overveje, om uniformsreglerne bør ændres, så muslimske kvinder kan bære tørklæde i Forsvaret.

»Det har vi ikke en holdning til. Vi har ikke planlagt møder eller nedsat en arbejdsgruppe, der skal se på det,« siger orlogskaptajn i Forsvarskommandoen John Michael Nielsen, der dog mener, der er fordele ved de eksisterende regler.

Har ikke taget stilling

Heller ikke Flyvevåbnet har taget stilling:

»Der er ikke nogen holdning. Vi har ikke drøftet, om vi er for eller imod en ændring,« oplyses det, mens Søværnet siger:

»Nej, det har vi ingen holdning til. Det er ikke noget, vi har talt om, men vi er generelt tilfredse med reglerne.«

Også Beredskabsstyrelsen, der hører under Forsvarsministeriet, gør brug af uniformer. Her er det heller ikke tilladt at bruge tørklæde:

»Vi har ikke taget stilling til, om det er ok at bære tørklæde eller ej. Det har aldrig været aktuelt.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lars R. Hansen

Nej - det sgu da klart FSV ikke har en (offentlig) holdning til et så politisk spørgsmål!

"Mens Sverige og Storbritannien for længst har tilladt deres soldater at bære tørklæde, har det danske forsvar slet ikke taget stilling til spørgsmålet"

Forsvaret behøver såmænd heller ikke at tage stilling til spørgsmålet. Den opgave skal Dansk Folkeparti nok løse for dem...

Robert Kroll

Der er faktisk en hel del troende muslimske kvinder, som ikke bærer tørklæde m v.

Dem der bærer tørklæde synes sikkert ,at dem uden tørklæde er "løsslupne", og dem der bære fuldt dækkende klædning med huller til at se ud af synes nok, at både dem med og uden tørklæde er helt forkert på den ?

Hvis man siger ja til "tørklædet" så bør man vel også sige OK til den fulde tildækning med huller til at se ud af ?

Det fornuftigste er vel at fastholde uniformsreglementet og sige , at dem der synes tørklæde eller fuld dækning er nødvendig - de diskriminerer sig selv.

det danske forsvar har ingen holdning til tørklæder:

Næh,- men det havde Brigitte Bardot, og det var meget klædeligt;- dengang havde man heller ikke noget Dansk Folkeparti.

Mona Blenstrup

For lige at indsparke en anden vinkel på tørklæde og kvinder.

Jeg kender nogle muslimske kvinder, der er flygtet fra det islamiske tyrani. De betragter absolut tørklædet som noget negativt for deres frihed.
De trækker sig fra kvinder med tørklæde, og deres holdning er, at det burde være forbudt i Danmark.

Så også i mulismke kredse findes afstand til dette religiøse banner. Men de plejer deres religion på samme måde som danskere pppljere kristendommern. Helt privat og på deres måde.

Hans Jørgen Lassen

Meget mærkeligt i det hele taget, at mennesker skal definere sig som muslimer, græsk katolske, protestanter, hinduer, buddhister eller syvende dags adventister.

Hvorfor kan de ikke bare nøjes med at være sig selv?

Mona Blenstrup

Hans Jørgen

Det hører helt afgjort med til identiteten, at man skal være underlagt noget gudeværk.
Selv børn er født muslimske med de pligter, der følger med.

Mona Blenstrup

Niels

Heller ike jeg

Niels Madsen

Storbritanmien har en lang tradition for at tillade religiøse symboler i militæret, når det var opportunt.

Berømte er sikh regimenterne i Indien. Det var med tuban og tingeltangel og det hele-- men det gjorde ikke englænderrnes undertrykkelse af den indiske befolkning mere retfærdig-- gjorde den ?

Det var det gode gamle romerske princip: Del og hersk.