Læsetid: 2 min.

Danskere vil hæve kvinders løn

Mens regeringens Lønkommission arbejder for ligeløn, viser en ny undersøgelse, at danskerne vil have højere løn til kvinder. 'Alle er bekymrede for Lønkommissionens resultater,' lyder det
11. juli 2009

Balloner og forventninger om ligeløn steg til himmels på Christiansborg Slotsplads for et års tid siden, da flere end 40.000 offentligt ansatte krævede ligeløn for lige arbejde. Nu får de opbakning fra danskerne, viser en meningsmåling fra Catinet lavet for Dansk Sygeplejeråd.

Syv ud af ti danskere støtter et eventuelt forslag fra folketinget om at bruge skattekroner på at sikre ligeløn mellem mænd og kvinder.

Formand i Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, kræver politisk handling:

»Mange danskere er klar over, at den offentlige sektors lønniveau fundamentalt set er dikteret fra politisk hold. Derfor er det også politikernes ansvar at sørge for, at der rettes op på ulighederne,« siger hun.

Ligeløn for lige arbejde

Netop nu arbejder en Lønkommision, nedsat af regeringen i maj 2008, på ligelønsforbedringer i den offentlige sektor, og fra oktober 2009 afsættes der to milliarder kroner til området.

- Hvorfor venter I ikke på kommissionens resultater, før I stiller krav?

»Mens kommissionen arbejder, er det vigtigt at tale med befolkningen og politikerne, vi kan ikke bare vente på resultater. Derfor er det vigtigt for os at vise, at danskerne anerkender, at der er skævhed i lønnen,« siger Grete Christensen.

- Den norske regering har ikke fulgt den norske kommissions arbejde. Frygter I det samme?

»Det er længe siden, at kommissionen i Norge kom med deres anbefalinger, og der skete ikke rigtig noget. Så vi vil gerne være på forkant.«

Formand for Dansk Lærerforening og medlem af Lønkommissionen, Anders Bondo Christensen, siger, at tidsplanen ikke er blevet overholdt, en del møder er blevet aflyst, og der har været både tekniske og politiske problemer.

»Det går trægt, og da vi endelig kom i gang, havde kommissoriet en vanskelig fødsel. Udgangpunktet var lønrelationer både i forhold til køn, det offentlige og private samt de lavt- og højtuddannede, men så oplevede vi en massiv dagsorden fra arbejdsgiverne, der handlede om ledelse. Det har jo ikke meget med en lønanalyse at gøre. Det har været det største problem - hvor skal tyngden i Lønkommissionen ligge?« siger Anders Bondo.

Arbejdsmarkedsforsker på FAOS, Jesper Due, skriver på en bog om sidste års konflikt på det offentlige arbejdsmarked, og han kalder Dansk Sygeplejeråds undersøgelse for »et stunt«:

»Når Sygeplejerådet allerede nu er ude og sige, at der skal sættes penge af, så foregriber de kommissionens arbejde. Sygeplejerådet føler et behov for at profilere sig, men det er et livsfarligt kort, de spiller, når de appellerer til politikere i erkendelse af deres egen utilstrækkelighed til at forhandle med arbejdsmarkedets parter,« siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu