Baggrund
Læsetid: 3 min.

Eksperter: Medierne er dårlige til at dække racistisk motiveret vold

I den arabiske verden er der vrede over, at de vestlige medier ignorerede sagen om en ung egyptisk kvinde, der blev dræbt i Tyskland. Også i Danmark er medierne dårlige til at dække hadmotiverede forbrydelser mod indvandrere, mener eksperter
Indland
11. juli 2009

I Tyskland er en ung gravid kvinde blevet myrdet for øjnene af sin tre-årige søn og sin mand. Kvinden gik med hovedtørklæde og var af egyptisk afstamning - og knivstikkeriet var racistisk motiveret. Mordet har fået egyptiske kommentatorer til at snakke om øget islamofobi og racisme i Vesten. Især er de forargede over, at de vestlige medier har brugt så få spalter på historien, når de brugte så mange på mordet på Theo van Gogh i Holland. Men passer det virkelig, at de vestlige medier er dårligere til at dække hadforbrydelser begået mod udlændinge og muslimer, end hadforbrydelser begået mod vesterlændinge?

Mandana Zarrehparvar er MA i globalisering og integration og leder af Dansk Institut for Menneskerettigheders afdeling for ligebehandling og mangfoldighed. Hun kan godt genkende det billede, de egyptiske kommentatorer tegner af de vestlige medier - i hvert fald i Danmark.

»Voldelige overfald mod etniske minoriteter bliver meget sjældent dækket som racistisk motiverede i de danske medier,« siger hun. I maj måned udgav Justitsministeriet en stor undersøgelse, som viser, at hvert syvende voldsoffer i Danmark føler sig udsat for en hadforbrydelse.

»Mange i undersøgelsen svarede, at de troede, de var blevet overfaldet på grund af deres etnicitet, religion eller seksualitet. Og så er det jo, man spørger sig selv: 'Hvorfor kommer de her sager ikke frem? Når folk oplever det sådan, hvorfor hører man så aldrig om racistisk motiverede forbrydelser i medierne?« spørger Madana Zarrehparvar.

Som en enkelt undtagelse, der bekræfter reglen, nævner hun sagen om det unge avisbud, Deniz Özgur Uzun, der blev slået ihjel med et bat. Ifølge avisbuddets ven råbte en af gerningsmændene 'perkersvin', inden han slog avisbuddet ned.

»Men det eneste, man diskuterede i medierne var, hvorvidt det her virkelig kunne være racistisk motiveret,« siger Mandana Zarrehparvar, og selvom hun var glad for, at problemstillingen kom frem i offentligheden, mener hun ikke, at medierne siden har været bedre til at dække vold og overfald som mulige hadforbrydelser.

Islam fylder det hele

I torsdags blev en 35-årig familiefar idømt 15 måneders fængsel, fordi han har kørt en 16-årig somalisk dreng ihjel. Familiefaren overraskede en flok unge drenge, der angiveligt var i færd med at stjæle en firhjulet motorcrosser til børn fra hans carport. Da drengene tog flugten, satte han efter dem i sin bil. Påkørslen skete på en græsplæne. Ifølge dommen kørte den 35-årige mand ind på græsplænen med vilje - men det var ikke med vilje, han ramte drengen. Ifølge en af drengens venner, som overværede det hele, blev den 16-årige kørt over to gange, mens han råbte om hjælp. I Gellerup, hvor drengen boede, er mange ifølge Århus Stiftstidende overbevist om, at drabet var racistisk motiveret, men ud over reportagen fra drengens nabolag har medierne ikke skrevet meget om eventuelle racistiske motiver.

»Der er ikke nogen tvivl om, at racisme i Danmark ikke er noget, som medierne har højt på agendaen, og det er jo klart, at de mennesker, der bliver udsat for forbrydelser, der kan tolkes som racisme, med god ret føler sig urimeligt behandlet,« siger medieforsker og professor ved Københavns Universitet Stig Hjarvad, som understreger, at det ikke er til at vide, om sagen med den 16-årige dreng havde noget som helst med racisme at gøre. Stig Hjarvad mener, at diskussionen omkring flygtninge og indvandrere i høj grad er kommet til at handle om islam og religion.

»I stedet for at diskutere om folk forskelsbehandles på grund af deres hudfarve, eller hvad vi skal mene om deres tilstedeværelse i Danmark, så diskuterer man for eller imod islam,« siger Stig Hjarvad, og det er ifølge ham problematisk, fordi en lang række af de konflikter, der udspiller sig mellem etniske danskere og indvandrere/flygtninge, ikke har noget med islam at gøre. Han ser det som symptomatisk for mediedækningen af racisme og racistisk vold, at han ikke har hørt om mordet på den unge gravide kvinde i Tyskland.

Islamofobi

Tidligere folketingskandidat for Enhedslisten og socialrådgiver, Asmaa Abdol Hamid, mener, at medierne skal holde op med at være bange for at bruge ord som racisme i deres dækning.

»Racisme er et tabu. Man er bange for at bruge det ord, fordi det er en stor anklage, men jeg synes, man skal kalde en spade for en spade og en skovl for en skovl,« siger hun og fortsætter:

»I Danmark har vi det sidste år haft flere racistisk motiverede overgreb på danske borgere, og det er vi nødt til at tage alvorligt. Vi kan ikke lade det sive, for vi behøver ikke gå særligt langt tilbage i historien, før vi sidst så racemotiveret vold, og det skal ikke gentage sig,« siger Asmaa Abdol Hamid.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Isak Jakobsen

"Medierne er dårlige til at dække racistisk motiveret vold"

Enig. De danske medier er utrolig dårlig til at dække racistisk motiveret vold.

Rune Engelbreth Larsen:

”Det er åbenbart mere stimulerende at blæse sager op, der kan bekræfte trusselsbilleder ‘udefra’, eventuelt i form af ‘importerede’ terrortendenser, men racisme er oftest i lav cirkulation, og racismemotivet bliver ikke genstand for massive tv-debatter, lange ordførertaler i Folketinget eller politiske pressemeddelelser fra partierne. Det forties eller bagatelliseres - og dét er desværre i sidste ende med til at stimulere det.”

Kilde: http://blog.politiken.dk/engelbreth/2009/07/10/marwa-al-sherbini-og-raci...

Ovenstående kommentar af Rune Engelbreth Larsen kan varmt anbefales. Det er på tide at pressen og politikerne begynder at vedkende sig sit medansvar for det stigende antal racistisk motiverede hate-crimes i vores samfund.

jan henrik wegener

Et sysnspunkt kunne jo være at det der først og fremmest er værd at diskutere er hvorvidt der for tidenforegår en "voldeliggørelse" (er det et acceptabelt nyt ord til lejligheden?) eller ej.Hvis voldsudøvere i forvejen er begyndt at vinde status og accept er det nok lettere at den udvider sig til flere områder. Er det bedste modtræk mod "hadforbrydelser" en generel indsats mod vold?

"Eksperter: Medierne er dårlige til at dække racistisk motiveret vold"

Måske er problemet ikke at "Medierne er dårlige til at dække racistisk motiveret vold". Måske er sandheden snarer at medierne ikke har noget motiv til og ønske om at tale om volden. Måske er det fordi den racistiske vold ikke paser til mediernes egen selvforstålese, eller som Rune Engelbreth Larsen udtrykker det:

"Når offentligheden i Vesten har et underdrevet billede af racismens svøbe i dag, skyldes det ikke mindst anklagemyndigheders, politikeres og mediers markante underprioritering af racistiske sager, der ikke passer flertallets og tidsåndens behagelige selvbillede."

Claus Oreskov

Ærligtalt venner, skal pressen puste til ilden? Lad os for Guds skyld ikke få mere volds relaterede racisme! Det kan fører til alvorlige konfrontationer, som i de franske forstæder. Jeg bor selv i en mellemstor provinsby, med meget indvandrere vold, og anden kriminalitet. Indtil nu har politiet og domstolene klogt betragtet vold som vold, og på denne måde undgået, at kaste benzin på det etniske bål. Samtidig kan jeg godt se, at i visse grove tilfælde er man nød til, at se volden i et etnisk perspektiv (som for eksempel mordet på den gravide ægyptiske kvinde i Tyskland, eller mordet på den jødiske dreng i Frankrig begået af arabiske indvandrere); men lige præcis sådanne sager kan udvikle sig til et volds orgie, hvis pressen ikke er meget varsomme med hvad de viderebringer. Desværre er der visse personer, og kredse (på alle sider af de etniske grænser), der er parat til at udnytte en given lejlighed, til at starte en racekrig! Politikere står parat til at udnytter (og fremprovokere) sådanne situationer for at komme på (som artiklen faktisk allerede demonstrerer), og det samme gør bandemedlemmer og højreekstremister.

Claus Oreskov:

"Ærligtalt venner, skal pressen puste til ilden? Lad os for Guds skyld ikke få mere volds relaterede racisme!"

Helt enig med Claus Oreskov. 10-15 års "udlændingedebat", hetz og syetematisk dæmonisering af indvandrerne må være nok:

It is time for Change...

Jibreel Adamsen

Helt enig

Nu er det sgu nok med den aggressiv hetz og systematisk stigmatisering mod et religiøst mindretal.

Medierne er utrolig dårlige til at dække racistisk motiveret politik/retorik/ævl

Peer Aagaard

Der er i det hele taget alt for mange fortielser om hate crimes. Vi homo'er ser det nærmest dagligt i København: et overfald på en bøsse anmeldes, men politiet viger tilbage fra at kalde det en hate crime af misforståede "diskretionshensyn" i forhold til ofret. Og dagen efter figurerer historien blot i avisen som et "kølleoverfald på en ældre mand i Ørstedsparken", uden at nogen på noget tidspunkt har kaldt en spade for en spade og en hate crime for en hate crime.

Det er en bizar form for kollektiv fortrængning som mere og mere gennemsyrer både myndighedernes og mediernes forhold til udsatte minoriteter - og det må stoppes.

peter jensen

jibreel: "Sort, hvid, rød, gul, brun......alle er lige i Islam."

hvad med homosexuelle? Er homosexualitet halal?

jan henrik wegener

Det er svært at glemme at "traditionelt" har f.eks. Information, Rune Engelbreckt og folk med lignende synspunkter været endog meget mere villige til at råbe vagt om "retssikkerheden", og advare mod "politistat", men tilbageholdende overfor kriminelle. Er det ikke lidt tankevækkende, hvis de samme nu går ind for opstramning i noget der let kan tolkes som "deres(jeres) sag"("antiracisme")? man husker f.eks. hvordan de "stakkels "bikere" ("rockere" er åbenbart stigmatiserende?) blev set som forfulgte.

Isak Jakobsen

jibreel: "Sort, hvid, rød, gul, brun......alle er lige i Islam."

Jeg er helt enig. Jeg kender ingen andre religioner eller ideologi'er om du vil, som forsøger at gøre op med de race og nationale forskelle, som Islam. Hvad det angår, så har Islam helt klart noget, som vi bør lære noget af.

Per jensen,

” hvad med homosexuelle? Er homosexualitet halal?”

Nu er homoseksualitet ikke en nation eller en race. Så dit spørgsmål er ude af sammenhæng. I øvrigt, så er brugen af udtrykket ’homoseksualitet’ til at definere en gruppe mennesker ved deres seksuelle tilbøjeligheder stærkt diskriminerende. Du bør tænke dig om næste gang.

Mustafa Hussain

Politiet, anklagemyndigheder og politikere tager ikke racistiske motiverede vold alvorligt hænger sammen med at medierne i DK er del af problemet. Vi har en institutionaliserede racisme rettet mod alle verdens muslimer, som der var tilfældet mod jøder op til Holocaust i mange vestlige lande.
Kære skribenter! læs bare et par PHD- afhandlinger, om de danske mediers andel i anti-muslimske retorik i de sidste par årtier med uafviselige dokumentation, så vil I forhåbentligt komme nærmere til en forståelsen for, hvorfor er der ingen der tager racistiske motiverede vold alvorlige i danske demokratiet og dens kulturproducerende institutioner.
Til de viderekomne vil jeg anbefaler Teun van Dijks klassiker , RACIM AND THE PRESS, Sage, London, 1993.

@Mustafa Hussain
Jeg takker for henvisningen til Teun A. van Dijks klassiker , RACISM AND THE PRESS, Sage, London, 1993.

Chris David Bonde Henriksen

Kan vi ikke slippe for den inflatoriske anvendelse af racismebegrebet? Man kunne eventuel bruge udtrykket 'diskrimination'.

Eller som Rune Engelbreth Larsen skriver om Marwa al-Sherbini og racisme-fornægtelsen :

"Det er åbenbart mere stimulerende at blæse sager op, der kan bekræfte trusselsbilleder ‘udefra’, eventuelt i form af ‘importerede’ terrortendenser, men racisme er oftest i lav cirkulation, og racismemotivet bliver ikke genstand for massive tv-debatter, lange ordførertaler i Folketinget eller politiske pressemeddelelser fra partierne. Det forties eller bagatelliseres - og dét er desværre i sidste ende med til at stimulere det."

Jibreel Adamsen

Casper Ladegaard

Drengestreger og uansvarlige pædagoger er ikke nødvendigvis racisime

Prøv at læse definitionen om, hvad racisme er.

Og hvis vi antager, at det er racisme, så skal det takles og ikke smitte

Jannik Thorsen

@Jibreel Adamsen

"Drengestreger og uansvarlige pædagoger er ikke nødvendigvis racisime"

Nej det er det måske ikke, men det er til gengæld stærkt nedsættende betegnelser vedrørende menneskers etnicitet.

"Da de er pløjet igennem os, sætter de farten helt ned og spørger, om vi er danskere. Det svarer vi ja til, og så råber de »fucking danskersvin« og »fuck Danmark« og sådan noget."

At kalde folk for "fucking danskersvin" er hvad man almindeligvis omtaler som racisme.

Hykleriet i din udtalelse er til at få øje på.

Jibreel Adamsen

Jannik Thorsen

"Nej det er det måske ikke, men det er til gengæld stærkt nedsættende betegnelser vedrørende menneskers etnicitet."

Enig.

Så du må søge hykleriet i egne rækker

Nils Brakchi

Jeg overhørte brudstykker af en samtale idag gennem en dør , mellem to håndværkere der udførte en opgave på min arbejdsplads .

Først omtalte de episoden med tæskeholdet i Hellerup - og stillede i den forbindelse spørgsmålstegn ved voldsofrenes ( hvoraf 3 var "udlændinge" ) uskyld . Så vidt så godt . Derefter skabtes en hurtig kobling til hundeangrebet på den 5 årige dreng ( ligeledes "udlænding" ) - og han omtaltes som en af "deres" rotter - og det var godt at hundene fik fat i ham. Vel at mærke omtalt uden skurvognshumor eller glimt i øjet. Snarere nøgternt konstaterende .

Ret så kvalmende at lægge øre til .

Det var vist noget med en skadefryd over at hundene for en gangs skyld blev brugt mod en " udlænding" da det ofte er i invandrermiljøer at dræberhunde dyrkes og trænes til voldsbrug.

Men det er altså tonen idag, når man tror sig alene og blandt ligesindede.

Casper Ladegaards ovenstående historie er et godt indslag i en debat som denne, da den er meget repræsentativ for den type situationer hvor indvandreres racisme og had i den grad skaber et modtryk .

Der ligger en stor tragedie i venstrefløjens manglende øje for størrelsen af den foragt som marginaliserede invandrere udviser overfor den danske kultur . Og det er altså ikke kun fordi de ikke kan få en læreplads venner...

Den eneste der vinder hver gang er Pia...

Mustafa Hussain:

"Vi har en institutionaliserede racisme rettet mod alle verdens muslimer, som der var tilfældet mod jøder op til Holocaust i mange vestlige lande.
Kære skribenter! læs bare et par PHD- afhandlinger, om de danske mediers andel i anti-muslimske retorik i de sidste par årtier med uafviselige dokumentation, så vil I forhåbentligt komme nærmere til en forståelsen for, hvorfor er der ingen der tager racistiske motiverede vold alvorlige i danske demokratiet og dens kulturproducerende institutioner.

Ja, der er jo en grund til at det første Anders Fogh rasmussen gjorde, da han kom til magten i 2001 var at erklære at fagfolk var "smagsdommere", som ingen moderne politiker kan tage alvorligt...

peter jensen

@Nils Brakchi

godt skrevet

Jibreel Adamsen

Nils,

"Casper Ladegaards ovenstående historie er et godt indslag i en debat som denne, da den er meget repræsentativ for den type situationer hvor indvandreres racisme og had i den grad skaber et modtryk ."

Er det her virkelig et forsøg på at retfærdiggøre de to håndværkeres kvalmende holdninger/udtalelser i din historie?

"Der ligger en stor tragedie i venstrefløjens manglende øje for størrelsen af den foragt som marginaliserede invandrere udviser overfor den danske kultur."

Nej, vi er ikke blinde. Vi mener bare, at størrelsen af den foragt, som du taler om, er ret begrænset og er relativ ikke-eksisterende i forhold til størrelsen af den foragt, som den ydre højrefløj udviser overfor religiøse minoriteter og andre indvandrere generelt.

"Og det er altså ikke kun fordi de ikke kan få en læreplads venner..."

Hvad er det så?

"Den eneste der vinder hver gang er Pia..."

Ja, Pia vinder (måske), men Danmark samt anstændigheden taber.

Nils Brakchi

@ J Adamsen

"Er det her virkelig et forsøg på at retfærdiggøre de to håndværkeres kvalmende holdninger/udtalelser i din historie?"

øh - nej Jeg har ikke et behov for at holde hånden over nogen . Ellers var det jo nemt nok at skrive et indlæg - ikke sandt?
Jeg er blot i besiddelse af en, åbenbart, sjælden , evne til at iagttage mine medmenneskers reaktioner i dagligdagen . Og en afstumpet barbar er en afstumpet barbar .

Måske er det pga. en blandet kulturel baggrund at jeg ikke føler behov for at bagatelisere specifikke gruppers racistiske træk .

Jeg har fx. flere gange diskuteret kvinder med libanesiske mænd som afskyede afrikanske kvinder. Vel at mærke udfra rent anatomiske - racistiske betragtninger.

Jeg kunne fortsætte længe - kommer personligt i rigtig mange forskellige miljøer og samfundslag.

Du omtaler visse araberes overgreb som "drengestreger " eller " relativt ikke-eksisterende".

Utroligt.

Vi er altså nødt til at ryste posen og se med åbne øjne på den komplekse verden vi lever i .

Det virker som en konkurrence om hvem der kan være mest "anstændig" her på debatten .

Anstandsdamer - er det bare det Danmark mangler?

Me no think so

Karin Bennedsen

Siden 2001 har Danmark været udsat for en regering og et støtteparti, der har haft som sit klare mål at polarisere forskellige grupper i samfundet.

Det handler ikke kun om DF's antimuslimske holdninger, der har dæmoniseret og polariseret mennesker, der kommer fra mellemøstlige og afrikanske lande, men også om en næsten lige så hadfyldt hetz imod venstrefløjen.

Denne polarisering har haft det helt klare mål at skabe en del og hersk politik, der sætter meget store dele af befolkningen udenfor politisk indflydelse, så man har kunnet gennemføre politiske tiltag, som danskerne under andre omstændigheder ville være stærkt kritisk overfor.

Efter 8 år med VKO er Danmark blevet et splittet land, hvor forskellige grupperinger står særdeles skarpt overfor hinanden, og hvor racistiske og hadfyldte tendenser, både blandt etniske danskere og danskere med anden etnisk baggrund, har fået frit spil, ja, nærmest er blevet opmuntret, fordi det har styrket den siddende regering og DF, hver gang der har været problemer af den ene eller anden slags.

Det er ulykkeligt for Danmark, at magtbegær, antimuslimisme, politisk had til oppositionen og kulturelle forskelle har fået lov til at ødelægge så meget for os alle.

Og i den proces har (især borgerlige) medier desværre været alt for villige medspillere, ikke mindst ved at fremhæve, når en forbrydelse er begået af en person med anden etnisk baggrund og samtidig undertrykke oplysningerne når det er gammeldanskere, der står bag en forbrydelse.

Jibreel Adamsen

Nils,

"Du omtaler visse araberes overgreb som "drengestreger " eller " relativt ikke-eksisterende"."

Nej, det gør jeg ikke. Jeg taler kun om det enkelte tilfælde, og udefra hvad jeg læser. Så kan man ikke konkluderer andet, medmindre man han har skumle intentioner.

"Vi er altså nødt til at ryste posen og se med åbne øjne på den komplekse verden vi lever i ."

Præcis! Jeg kunne ikke have sagt meget bedre.

"Det virker som en konkurrence om hvem der kan være mest "anstændig" her på debatten . "
Nej, det handler bare om, at når man skriver, så må man tage begge vinkler med, især hvis man som dig gerne vil give sig ud som en åbent sindet debattør.

Indtil videre taler du kun om et modtryk den ene vej. Og det er jeg uenig i, og i øvrigt så er det aldeles misvidende.

Jibreel Adamsen

Karin,

"Og i den proces har (især borgerlige) medier desværre været alt for villige medspillere, ikke mindst ved at fremhæve, når en forbrydelse er begået af en person med anden etnisk baggrund og samtidig undertrykke oplysningerne når det er gammeldanskere, der står bag en forbrydelse."

Det er netop 'the issue' her.

Jeg er helt enig i dine betragtninger

Jannik Thorsen

@Jibreel Adamsen

"Nej, det gør jeg ikke. Jeg taler kun om det enkelte tilfælde, og udefra hvad jeg læser. Så kan man ikke konkluderer andet, medmindre man han har skumle intentioner."

Jeg mener bestemt ikke det på nogen måde er svært at konkludere at det er et eksempel på klokkeklar racisme fra indvandreres side, når de bruger gloser som; "fucking dansker svin".

Er det ikke nærmere dig som forsøger at undskylde deres adfærd?
Jeg syntes det er ret underligt, at du hurtigt er ude at anklage folk som identificerer denne situation som racisme, at de har "skumle intentioner".

Hvorfor skulle man dog have det? Havde det været nogen som råbt "fucking indvandrer svin", havde du vel ikke holdt dig tilbage med dine racisme anklager?

Hvorfor vil du ikke acceptere at der eksisterer racisme rettet mod danskere, i indvandrer kredse?

Karin Bennedsen:

"Denne polarisering har haft det helt klare mål at skabe en del og hersk politik, der sætter meget store dele af befolkningen udenfor politisk indflydelse, så man har kunnet gennemføre politiske tiltag, som danskerne under andre omstændigheder ville være stærkt kritisk overfor."

Helt enig. Det er underligt og sørgeligt at politikerne fra oppositionen aldrig har haft mod til at italesætte denne kendsgerning. Hvorfor er der ingen Soicaldemokrater og SFere der sætter ord på, og eksplicit kalder regeringens politik for en del-og-hersk politik?

Karin Bennedsen

@Per Thomsen

Der er mange ting, som jeg godt kunne ønske, at S og SF gjorde anderledes eller bedre, men på en eller anden måde er jeg godt tilfreds med, at man i almindelighed ikke forfalder til mudderkastning - heller ikke for at score nogle billige point.

Jeg kan, som alle andre i oppositionen, bare håbe på, at vi får en anden regering efter næste valg, en regering, som ikke vil styre landet med en politik, der splitter befolkningen, men i stedet for bruger kræfterne på at lave politik.

Karin Bennedsen

Hov, det var ikke med vilje, at kommentaren kom på 2 gange.

Karin Bennedsen

Jeg kan, som alle andre i oppositionen, bare håbe på, at vi får en anden regering efter næste valg, en regering, som ikke vil styre landet med en politik, der splitter befolkningen, men i stedet for bruger kræfterne på at lave politik.

Det er der måske nu en chance for, eftersom noget tyder på at både S og SF efterhånden har forstået at skelne mellem muslimer og islamister.

I forbindelse med artiklen, er der løbende kritik af de vestlige mediers eventuelle politiske overbevisninger eller manglende dækning, og som bekendt frihed til dette, til forskel fra medierne i den islamiske verden, præget af censuren kendt fra alle diktaturer.

Den islamiske pressekultur er generelt lysår bagefter den vestlige, selvom den vestlige også kan kritiseres.

Hans Hansen;

"Den islamiske pressekultur er generelt lysår bagefter den vestlige, selvom den vestlige også kan kritiseres."

Hvordan kan du egentlig måle det, Hans Hansen?

Per Thomsen

Det er også kun et slag på tasken Per Thomsen, men du vil da vel ikke påstå at nogle eksisterende diktaturer har en mere fri presse end vestens?

Hans Hansen:

"Det er også kun et slag på tasken Per Thomsen, men du vil da vel ikke påstå at nogle eksisterende diktaturer har en mere fri presse end vestens?"

Hvad er efter din mening en "fri presse" Hans Hansen, og vil du påstå at vi har en sådan i Danmark?

Per Thomsen

Min opfattelse af en fri presse er kort fortalt retten til at skrive hvad man vil efter bedste opfattelse, under ansvar naturligvis. Og ja pressen er fri i danmark, også selvom jeg skulle være uenig i et eller andet, hvilket jeg ofte er.

Hans Hansen:

"Min opfattelse af en fri presse er kort fortalt retten til at skrive hvad man vil efter bedste opfattelse, under ansvar naturligvis."

Har du tænkt over, hvem den "man" er du omtaler? Er det måske dig Hans Hansen? Har du mulighed for at skrive lederen i Jyllands Posten i morgen eller skrive lige hvad du har lyst til i Ekstra Bladet? Nej vel.

I Danmark er det et meget begrænset antal personer, der kontrollere medierne og som har magten til at afgøre, hvad den "frie presse" skriver, præcis lige som det er tilfældet i de lande, du beetegner som diktaturer.

Både i Danmark og i de arabiske lande er der et meget begrænset antal personer, der har fuldstændig kontrol over medierne, og derfor er det en illusion at tro, at der nogen af stederne skulle eksistere en "fri presse".

Per Thomsen

Nu kan man jo altid diskuterer hvad frihed er, og hvor langt den skal række, hvilket kun er princippielt rimeligt, men ingen forbyder mig at skrive at ekstrabladet tager fejl i en eller anden sag, eller at information er meningsdannende, men der bliver det jo ikke nødvendigvis mere sandt af. Den fri presse har naturligvis ikke altid ret.

Jo jeg kan skrive hvad jeg vil i pressen, vel og mærke hvis jeg kvalificerede mig som jounalist og fik en aftale med en avis. Ellers kan jeg frit udgive det på internettet, hvilket heller ikke er umiddelbart muligt i diktaturer.

Hans Hansen:

"Nu kan man jo altid diskuterer hvad frihed er, og hvor langt den skal række, hvilket kun er princippielt rimeligt, men ingen forbyder mig at skrive at ekstrabladet tager fejl i en eller anden sag, eller at information er meningsdannende, men der bliver det jo ikke nødvendigvis mere sandt af."

Du er offer for et stort ilusionsnummer, Hans Hansen. Du kan skrive lige hvad du har lyst til på din pc, men det er medieejerne det er til syvende og sidst afgør om dit budskab skal offentliggøres. Derfor er dine muligheder for at udtrykke din mening i realiteten ikke bedre, end hvis du havde været borger i det du betegner som en diktaturstat.

Og med hensyn til adgangen til Internettet, så er det jo efterhånden noget der gælder langt de fleste mennesker på kloden, så her er dine muligheder heller ikke bedre, end hvis du havde boet et andet sted på jorden. Vi så jo for nyligt, at selv i Iran har magthaverne ikke kontrol over internettet...

Jibreel Adamsen

Jannik,

Jeg mener bestemt ikke det på nogen måde er svært at konkludere at det er et eksempel på klokkeklar racisme fra indvandreres side, når de bruger gloser som; "fucking dansker svin".

danskere omfatter både 'gamle' og 'ny' danskere, sorte og hvide, store og små mv.

Kan de så være racisme?

For mig er det blot nogle udtaldelser uden nogen formål eller ideologi fra få unge mennesker, som ikke helt har styr på deres liv.

Per Thomsen

Du er offer for et stort ilusionsnummer, Hans Hansen. Du kan skrive lige hvad du har lyst til på din pc, men det er medieejerne det er til syvende og sidst afgør om dit budskab skal offentliggøres. Derfor er dine muligheder for at udtrykke din mening i realiteten ikke bedre, end hvis du havde været borger i det du betegner som en diktaturstat.

Der er ingen grund til at diskutere hvad en diktaturstat er, det ved vi begge.

En fri presse har ikke noget at gøre med en uafhængig presse, hvilket er noget ganske andet. Dele af den fri vestlige presse er ikke uafhængig, men er stadig dannet på den fri presses betingelser, retten til at oprette en avis på egne vilkår, med de politiske budskaber ejeren måtte finde iorden. Du vil sikkert kalde det kapitalismens presse, som du nok også vil betegne som ufri.

Man kan ikke sige at en fri presse nødvendigvis skal trykke enhver påstand, det er op til redaktionen at afgøre, hvilket netop definerer den fri presses vilkår.

Personligt så jeg gerne at al presse var uafhængig af økonomiske og politiske interesser, men dette kan ikke definere den fri presse som begreb.

Hans Hansen:

”Dele af den fri vestlige presse er ikke uafhængig, men er stadig dannet på den fri presses betingelser, retten til at oprette en avis på egne vilkår, med de politiske budskaber ejeren måtte finde i orden.”

Lige netop. Det står enhver frit at købe en avis og udbrede sine synspunkter, hvis man vel at mærke lige har et par milliarder til overs på bankbogen.
For nyligt var der et stort arrangement på Rådhuspladsen i København til fordel for de irakiske flygtninge med deltagelse af flere tusinde mennesker og med Svend Auken som en af hovedtalerne.

Begivenheden blev totalt ignoreret af pressen, og man må da på den baggrund spørge om demonstranterne virkelig har en reel ytringsfrihed, eller om ytringsfriheden kun er formel?

Du stikker dig selv blår i øjnene, Hans Hansen, når du tror på at ; "Den islamiske pressekultur er generelt lysår bagefter den vestlige".

Gennemsnitsborgerne i Mellemøsten har såmænd ikke vanskeligere ved at komme til orde i massemedierne end gennemsnitsborgeren i Danmark...

Hvis nu medierne begynder at skrive mere om de påståede racistiske overgreb fra danskeres side rettet mod muslimer herhjemme, ville det så være en ensidet positive afsløring?

Problemet som vi ser når pressen beskriver muslimske banders racistiske overgreb mod danskere, er at det med til at bære ved til bålet og skærpe konflikten mellem danskere og muslimer idet muslimer generelt bliver tilskrevet negative egenskaber i danskernes optik
Ligeledes vil en øget eksponering af de racistiske overgreb begået af danskere mod muslimer resultere i et negativt billede af danskere i muslimernes optik.

Konsekvensen heraf er naturligvis at modsætningerne skærpes yderligere med flere konflikter til følge og flere negative historier i pressen hvilket igen leder til større mistænkliggørelse parterne i mellem og flere konflikter og så fremdeles indtil det punkt hvor ingen yderligere dialog er mulig og vi ender med libanesiske tilstande med en religiøst og kulturelt/etnisk borgerkrig.

Problemet p.t. er at problemerne mellem danskere og muslimer under alle omstændigheder skærpes uanset hvad der omtales i pressen af positive tiltag og begivenheder af multikulturelt islæt idet det altid er de negative begivenheder der huskes i befolkningen omkring dem som kan og/eller ses som et fjendebillede. Denne mekanisme gør det svært, hvis ikke umulig, at komme ud af den tidligere nævnte problemstilling og med mindre der sker noget radikalt positivt på området er det uundgåligt med øgede konflikter, både i voldsomhed og i omfang, mellem danskere og muslimer.

Samtidigt med gør det ikke situationen bedre at samtlige de konfliktområder det danske forsvar er udsendt til er i muslimske lande i det fjenden der uundgålig vil være muslimer.

Jibreel Adamsen

En muslim i de danske medier (og for den ydre højrefløj) er ikke den samme, som en muslim i muslimernes øjne)

En araber vil aldrig kalde en kriminel araber for muslim, men som kriminel.

Det vil defor være en rigtig god start, hvis man begyndte at anvende betegnelsen muslim med lidt mere omhu.

Thomas Dahl:

"Denne mekanisme gør det svært, hvis ikke umulig, at komme ud af den tidligere nævnte problemstilling og med mindre der sker noget radikalt positivt på området er det uundgåligt med øgede konflikter, både i voldsomhed og i omfang, mellem danskere og muslimer."

Der findes ingen "mekanismer" der får racisme til at opstå automatisk og af sig selv. Racismen opstår fordi populistiske politiker og ukritiske massemedier spekulerer i racismen. Så enkelt er det faktisk...

Per Thomsen:

"Der findes ingen "mekanismer" der får racisme til at opstå automatisk og af sig selv. Racismen opstår fordi populistiske politiker og ukritiske massemedier spekulerer i racismen. Så enkelt er det faktisk..."

Du må tro hvad du vil men det er bare ikke virkeligheden.
Racisme har mere end bare populistiske politikere og ukritiske medier som ophav, racisme opstår fordi at det er en menneskelig egenskab og forsvarsmekanisme at opfatte fremmede som værende mulige fjender, dvs. at racisme tjener til at samle egen stamme/folk mod fjenden ved at tillægge den negative race/kultur/religiøst-betingede egenskaber for derved at lette forsvarsviljen hos egen stamme/folk/race.

Grundlæggende er racisme et positivt træk idet at det øger muligheden for egen stammes/folks/races overlevelse og bedre levevilkår ved at holde eventuelle fremmede indtrængeres ditto muligheder nede gennem forskelsbehandling og overgreb - det er grundlæggende darwinisme i aktion og ikke andet som lægger bag racisme, det politiske og mediemæssige aspekt har naturligvis en påvirking men hvis folk ikke instinktivt opfattede fremmede som værende mulige fjender ville racisme ikke eksistere.

Omgang med de fremmede kan så enten fjerne fjendebilledet eller skabe et/forstærke det - hvilket får afgørende indflydelse på om racismen breder sig eller mindskes. Desværre er det sådan at dårlige oplevelser mht. de fremmede akkumuleres nemmere i hukommelsen end de gode oplevelser gør - igen en menneskelig forsvarsmekanisme som tjener til at man skal være på vagt overfor det fremmede.

Tillid tager lang tid at opnå men kan mistes fuldstændigt på en enkelt dårlig handling, hvordan går det med den gensidige tillid blandt danskere og muslimer p.t.?

Thomas Dahl:

"Du må tro hvad du vil men det er bare ikke virkeligheden."

Ja, jeg er ikke i tvivl om at du bedskriver virkeligheden sådan som du opfatter den, Dahl. Men jeg kunne nu godt tænke mig at få oplyst om du ovrhovedet har nogle kildehenvisninger til alle de skøre teorier, du formidler. Eller er det hele noget du selv finde på, fordi du har et særligt talent for at forstå "virkeligheden"?

Jibreel Adamsen

Troels,

"Her kommer et udpluk fra virkeligheden"

Ja, du har ret, det er tale om et udpluk fra din side

Men som du siger, så er virkeligheden mere kompleks.

Chris David Bonde Henriksen

"I Gellerup, hvor drengen boede, er mange ifølge Århus Stiftstidende overbevist om, at drabet var racistisk motiveret, men ud over reportagen fra drengens nabolag har medierne ikke skrevet meget om eventuelle racistiske motiver."

Nej, underligt, ikke? Men på den anden side ville det være uhyre vanskeligt at bevise at den pågældende 35-årige familiefar ikke var så stjernetosset at han ville have kørt efter en hvilkensomhelst flok unge, uanset hudfarven. Han er jo i øvrigt også dømt for uagtsomhed, så det var nok ikke hans fortsæt at skade drengene.

Hvorfor i alverden skulle medierne debattere eventuelle 'racistiske holdninger', bare fordi den afdødes venner og famiie påstår det.

Angående det tyrkiske avisbud, var der jo heller ikke noget bevis, udover at kammeraten hævdede at der var brugt nedsættende udtryk.

I det hele taget er det umiddelbart svært at forstå at en forbrydelse bliver værre, hvis gerningsmanden havde racistiske motiver. Hvorfor egentlig?

Chris David Bonde Henriksen

Mit indlæg skal ikke forstås som om jeg vil bagatelisere racisme, men det forekommer som om det er blevet lidt af et modefænomen, når man ustandselig hører beskyldninger om racisme.

Der er lidt "ulven kommer" over det. For det er givet at der findes racisme, men at det skulle være værre i Danmark end i andre lande, som vi sammenligner os med, tvivler jeg stærkt på og ville gerne se nogle facts, hvis det forholder sig sådan.

Jannik Thorsen

@Jibreel Adamsen

"danskere omfatter både 'gamle' og 'ny' danskere, sorte og hvide, store og små mv.
Kan de så være racisme?"

Ja det kan det sagtens, og det er det selvfølgelig i det pågældende tilfælde. Ud fra konteksten er der ingen tvivl om at disse 2. generations indvandrere opfører sig racistisk overfor etniske danskere.
Du ved dem som er hvide i huden og har leverpostejsfarvet hår.
Din reaktion er blot med til at mudre vandene når du siger at "alle er danskere" uafhængigt af deres etniske oprindelse.
Men det er jo ganske indlysende at det er unge af mellemøstlig herkomst med dansk pas, som opfører ig racistisk overfor etniske danskere.

Eller vi kan også bruge politisk korrekt "newspeak" og kalde det racisme begået af "ny" danskere overfor "gammel" danskere, hvis du mener det er at foretrække?

"For mig er det blot nogle udtaldelser uden nogen formål eller ideologi fra få unge mennesker, som ikke helt har styr på deres liv."

Hvor i alverden ved du det fra?
Det kan sagtens være "ny" danskere som ikke identificerer sig med den oprindelige befolkning, netop fordi at de har troskab overfor deres hjemland og islam, og ikke de vantro "gammel" danskere.

Vi kan ikke med sikkerhed vide det, men ud fra udtalelsen tyder det klart på at de betragter "danskere" som noget andet end dem selv, og at de kun har foragt og racisme tilovers for dem.

Det er bemærkelsesværdigt at du er klar til at undskylde en flok teenage knægtes racisme.
Hvorfor vil du dog det?

Sider