Læsetid: 3 min.

Erstatningskrav blokerer for nye vindmøller

De første erstatninger til vindmøllenaboer er overraskende store, mener direktør for Danmarks Vindmølleforening Asbjørn Bjerre. Afgørelsen har været ventet med nervøs spænding, da den har afgørende betydning for, om Danmark kan opfylde sit mål for vindenergi
Når vindmøller ligger tæt på boliger, kan boligejeren søge om erstatning, hvis boligen af den grund mister værdi.

Når vindmøller ligger tæt på boliger, kan boligejeren søge om erstatning, hvis boligen af den grund mister værdi.

23. juli 2009

200.000 kr. i erstatning for tabt ejendomsværdi. Det venter der en husejer i Aars, hvis der som planlagt bliver opstillet to vindmøller 600 meter og en km fra hans hus. Møllerne er nemlig synlige fra terrassen, og der er risiko for, at de kaster skygge på huset i de sene sommeraftner. Forventet op til fem timer om året.

Sådan lyder den største af de tre første afgørelser om erstatning til vindmøllenaboer, og det er et overraskende stort beløb, mener Asbjørn Bjerre, direktør for Danmarks Vindmølleforening, der repræsenterer 75 pct. af danske mølleejere. Helt grotesk er det, at så få timers skyggekast kan udløse erstatning, mener han.

»Den begrundelse understreger det, vi hele tiden har frygtet. At værditabsordningen skaber stor usikkerhed, om vindmølleejere skal betale store eller små erstatninger til naboerne. For der er så meget subjektivitet forbundet med vurdering af en udsigt, at afgørelsen bliver lidt tilfældig,« siger Asbjørn Bjerre.

De første afgørelser er ventet med nervøs spænding blandt vindmølleejere, energiselskaber og kommuner, der skal planlægge plads til nye vindmøller. Alle har de peget på den økonomiske usikkerhed som følge af erstatningskravene som en af de væsentligste forklaringer på, at det ikke går hurtigere med at installere vindkraft i Danmark.

Negativt signal

Inden 2012 skal kommunerne finde plads til 150 MW nye vindmøller, men store erstatninger kan gøre forskellen på, om en vindmølle er rentabel, og det kan bestemt begrænse antallet af nye vindmøller, siger Asbjørn Bjerre.

De første par sager giver ikke et klart billede af, hvor store erstatningerne bliver fremover. De to øvrige afgørelser giver henholdsvis nul kr. og 75.000 kr. til de potentielle vindmøllenaboer. Fem andre sager er blevet afgjort ved forlig mellem opstiller af møllerne og naboerne, mens 21 krav om erstatning endnu venter på at blive afgjort. Men på langt sigt er det politiske signal, ordningen sender, måske værre end den økonomiske usikkerhed, mener Asbjørn Bjerre.

»Nu bliver der signaleret i lovgivningen, at vindmøller er noget, man skal frygte, noget, der kan give værditab for naboen, og noget, der kan betyde erstatning. Det betyder noget for naboers holdning til vindmøller og dermed også for kommunernes planlægning for vindmøller.«

- Kan erstatningen ikke være med til at løse noget af den utilfredshed, naboer kan have over for vindmøller?

»Det kan jeg ikke afvise i enkelttilfælde. Men hvis de møller er til så stor gene, synes jeg som nabo og almindelig borger i samfundet, at man hellere skulle lade helt være med at opføre dem. Her får naboerne et engangsbeløb, men de skal altså leve med vindmøllerne i 37 år fremover. Det er ikke en måde at løse et problem på, det er et plaster på såret.«

Ny ordning

I stedet foreslår Asbjørn Bjerre en mere restriktiv lovgivning, hvor vindmøller skal have en fast minimumafstand til naboer, så problemet slet ikke opstår. Det ville også være nemmere for kommunerne at planlægge efter.

Værditabsordningen blev til efter pres fra Dansk Folkeparti i det seneste energiforlig, og i Asbjørn Bjerres øjne var det ren signalpolitik om, at man ville gøre noget særligt for naboerne, som er ofre for den nye vedvarende energi.

Men i Folketinget var der også stor principiel modstand mod en særlig erstatningsordning for vindmøller. Derfor håber Dansk Vindmølleforening på, at ordningen bliver ændret, når den udløber med energiforliget i 2012.

»De fleste juridiske- og miljøretseksperter er enige med os i, at man hellere må lovgive om minimumafstande, så i en situation, hvor regeringen ikke er afhængig af Dansk Folkeparti, kan det meget vel tænkes, at ordningen bliver lavet om igen.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Robert Kroll

Ingen vil slå sig ned ved siden af en losseplads, et atomkraftværk, en kemifabrik , et sæt højspændingsledninger , en jernbane o s v - hvorfor skulle man så finde sig i en vindmølle ?

Selvfølgelig skal vi have opført mange flere vindmøller, men så må der også gives erstatning/kompensation for ulemper og gener - vindmøller ser måske pæne ud på lang afstand, men tæt på er de bare nogle store grimme "skrumler".

Jens Bryndum

"regeringen har været mere nidkær med at få gennemført erstatningssagerne, end de har været med at sikre opsætningen af vindmøller," - udtaler Metter Gjerskov (S) ifgl. Børsen http://borsen.dk/politik/nyhed/162186/

Hvis det er rigtigt, lugter det jo lidt af en skjult agenda, om at forhindre udbygning med vindkraft.
Selve loven om disse erstatninger trækker i samme retning, fordi vindmølle-ejere ikke på forhånd kender omfanget af evt. erstatninger.

Se også den nye grønne lovgivning, der fjerner de sidste naturområder langs åer og søer.

Skal man vurdere regeringens hensigter, må man se på, hvad det gør - ikke på hvad de siger.

Mona Blenstrup

gid der var det samme spot på naboskab til stinkende svinefarme, hvorman propper så mange dyr ind, at der udskiller sig en ulidelig stank, ammoniak, bakterier (ressistente).
Og så kan disse sammenstuvede svin ikke engang bære noget overskud hjem til fabrikesjeren.

Eller hvad med minkfarme og den stank, der driver fra dem både af det afskyelige foder og deres gødning.

Og den nye grønne landbrugspakke kaldet grøn vækst udligner ikke noget ubehag ved opførelse af endnu flere gældstyngde husdyr (primært svin) besæstninger, Tværtimod åbner man nu op for flere kæmpesvinefabrikker med fonde og andet som ejere.

Og for at bøde på de massive ødelæggelser af naturen vil man iværksætte nationalparker læs naturmusseer. alt i mens man presser det totalt urentable, miljønedbrydende og dyremishandlende svineindusstri landbrug ned over befolkningen.

Man påstår, at det er forbrugeren der sætter prisen ved deres køb.
Nej det gør købmanden, der køber ind til kæderne

Og vindmøller er godt nok en god ting. De kan hjælpe os at opretholde vores gigantiske strømforbrug på en miljømæssig acceptabel måde.

De skal bare ikke stå i vores baghave.

Jeg tror også på en særdeles skjult dagsorden med hensyn til opstilling af vindmøller og erstatning.

Når befolkningen er så meget imod disse vindmøller, må vi helelre optimere vores biogas. Både ved bioafgrøder og gyllebasseret.
Her kan man nemlig ikke få erstatning for ulemper ved et sådant naboskab.
Det er jo en privat virksomhed med medfødt fortrinsret til at omgå elelr forbigå Planloven.