Baggrund
Læsetid: 3 min.

Flertal: Hjemmeværn til Malta

Danmark bør bistå Sydeuropa med at bekæmpe menneskesmuglere og redde flygtninge i havsnød, mener de radikale. Hjemmeværnet kan passende sende et par både til Malta, lyder forslaget, som får bred opbakning. Malta erkender, at landet har brug for hjælp
Hjemmeværnet tager sig af flere opgaver i Danmark - som her da en gifttankvogn brød i brand i Kolding. Nu vil politikere sende hjemmeværnet til     Malta for at bekæmpe menneskesmuglere.

Hjemmeværnet tager sig af flere opgaver i Danmark - som her da en gifttankvogn brød i brand i Kolding. Nu vil politikere sende hjemmeværnet til Malta for at bekæmpe menneskesmuglere.

Indland
29. juli 2009

Mens Danmark længe har deltaget i internationale aktioner imod pirateri, er vi ikke med i kampen imod de menneskesmuglere, der sætter flygtninges liv på spil og de sydeuropæiske landes asylsystemer under pres.

Derfor foreslår de radikale nu, at Danmark laver en indsats i de nærområder, der som Malta er hårdt ramt af illegal indvandring fra især de afrikanske lande.

»Hver eneste sommer sætter tusindvis af mennesker deres liv på spil i forsøget på at krydse Middelhavet og nå Europas forjættede kyster. Mange drukner undervejs, mens menneskesmuglere tjener store summer på disse flygtninge,« siger den radikale integrationsordfører, Morten Østergaard.

Han påpeger, at et land som Malta har et lille areal men et stort territorialt farvand, der skal dækkes af i kampen imod den illegale indvandring.

V: Sød musik

»Den opgave har de ikke en chance for at løse selv. Derfor er der behov for, at Danmark som led i en fælles EU-indsats bistår. Hjemmeværnet kunne stille et par kuttere til rådighed og værnepligtige kunne deltage i patruljering med redningen af flygtninge i havsnød og afsløringen af menneskesmuglere,« siger Morten Østergaard.

Marinehjemmeværnet løser i dag i tæt samarbejde med søværnet en række opgaver inden for blandt andet farvandsovervågning. Og Venstres forsvarsordfører, Karsten Nonbo, er begejstret for ideen om sende dansk militær bistand til Malta.

»Det lyder som sød musik i mine ører. Menneskesmuglerne har for let spil, og det er for nemt at rejse illegalt ind. Det er et stort og fælles problem for hele EU, som Danmark bør bidrage til at løse,« siger Karsten Nonbo, som dog mener, at det danske forsvarsforbehold kan vise sig at stå i vejen.

»Men vi må undersøge, om det kan lade sig gøre, for viljen er tilstede,« siger han.

Også Dansk Folkeparti henholder sig til det danske forsvarsforbehold:

»Men det en sympatisk tanke, at Danmark skal være med til at mindske menneskesmuglingen. Hvis eksempelvis FN mener, at der er et problem, som skal løses, bør Danmark da bidrage,« siger forsvarsordfører Ib Poulsen.

Danmark kan trods forsvarsforbeholdet godt deltage i aktioner inden for det såkaldte FRONTEX, der koordinerer det operative samarbejde mellem EU-medlemsstaterne, hvad angår forvaltning af de ydre grænser.

Henvendelse først

Socialdemokraterne er heller ikke afvisende over for forslaget, men ifølge integrationsordfører Henrik Dam Kristensen skal en dansk indsats bero på en forespørgsel fra EU-kommissionen med udenrigsministrene i spidsen.

»Hvis udenrigsministrene mener, der er brug for en ekstra indsats, skal Danmark selvfølgelig deltage,« siger han.

Samme melding kommer fra SF's forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, som heller ikke er afvisende:

»Hvis der kommer en henvendelse fra Malta og en international aftale om en indsats, skal vi selvfølgelig være positive over for det,« >siger han.

For de radikale er det ikke afgørende, hvem der kommer til at stå for ledelsen af en militærindsats.

»Det kan for min skyld ske i forlængelse af en bilateral aftale med Malta,« >siger Morten Østergaard. Og ifølge den maltesiske chargé d'affaires i Danmark, Paul Radmilli, har landet brug for hjælp til bekæmpelsen af den illegale indvandring. Han påpeger i en mail til Information, at Malta med en befolkning på 400.000 og et areal på 316 kvadratkilometer, bærer en uforholdsmæssig stor byrde i at håndtere problematikken, der skyldes landets placering.

»Problemet med den illegale indvandring til de sydlige grænser i EU har Malta ikke ressourcer til at klare alene,« skriver Paul Radmilli.

36.214 bådflygtninge

Han betoner endvidere, at 2.775 immigranter blev enten reddet eller kom i land på Malta i løbet af 2008. Det svarer til, at 36.214 bådflygtninge kom til Danmark på et enkelt år. Ifølge Paul Radmilli er problemet et anliggende for EU. Det kræver en indsats blandt andet i form af støtte til Frontex-operationer i det centrale middelhav og med personel, der er garanteret beskyttelse:

»Frontex-operationer er afgørende for at redde immigranter fra at drukne på åbent hav, og så har de en afskrækkende virkning på menneskesmuglere,« skriver Maltas chargé d'affaires, som noterer, at Danmark hidtil ikke har bistået med skibe til disse nødvendige operationer.

Paul Radmilli betoner sluttelig, at USA og flere EU-lande allerede har hjulpet Malta med at tage en del af disse flygtninge, som har krav på humanitært ophold:

»Danmark har ikke tilkendegivet at ville deltage i genhusningen af flygtninge,« lyder det.

Danmark har dog ifølge Paul Radmilli bistået med erfaringer i forhold til at få flygtninge frivilligt sendt hjem.

Det har ikke været muligt at få en få kommentar fra forsvarsminister Søren Gade (V), som er på ferie, men fra Forsvarsministeriet oplyser man, at der ingen konkrete overvejelser er om at sende Hjemmeværnet af sted.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Robert Kroll

Hvad skal formålet dybest set være med at sende hjemmeværn til Malta?

ER formålet at hjælpe så mange nødstedte flygtninge i land som muligt ? (Altså reelt ikke at begrænse flygtninge strømmen?)

Eller er formålet at få flygtninge skibene afvist , så de sejler tilbage ? ( Skal der skydesvarselsskud og evt skydes for alvor - skal man lade folk drukne hvis de sænker deres båd for at blive reddet i land?)

Det eneste , der begrænser denne specielle flygtningestrøm, er hvis der blandt de potentielle flygtninge breder sig en opfattelse af, at de har det bedre hvor de er, og at det er meget usikkert at tage til Malta (EU).

Problemet er, at mange nordafrikanere har det så skidt, at de hellere vil leve i fattigdom på gaden i de europæiske byer, og hvis de så måske kan få socialbistand i EU så er det bare om at komme afsted til Europa så hurtigt som muligt.

Vi er rige i Danmark/EU fordi vi er produktive og råder over den helt rigtige kombination af erhvervskompetencer m v som giver en synergieffekt og tårnhøj produktivitet - Nordafrika er fattigt fordi det er uproduktiv p g a manglende erhvervskompetenser og dårlig regeringsførelse .

Det er det, der skal repareres på - nøgleordene er kompetence- og produktivitetsudvikling.