Baggrund
Læsetid: 4 min.

Homofest for alle

World Outgames er ikke kun for homoer. Hele familien Danmark var mandag mødt op for at se dragshow, verdensrekord i synkronsvømning og for at feste i Københavns gader. Men selvom festlighederne er for alle, er der indrettet et særligt område for kvinder - mødesteder for lesbiske er nemlig en mangelvare i København
Deltagere i World Outgames udfører synkronsvømning i Københavns Havn ud for Den Sorte Diamant.

Deltagere i World Outgames udfører synkronsvømning i Københavns Havn ud for Den Sorte Diamant.

Kristian Juul Pedersen

Indland
29. juli 2009

En mand i tylskørt stikker et skaldet hoved med lilla øjenskygge og tegnede bryn ud af en af omklædningscampingvognene bag scenen på Vor Frue Plads.

Trappen foran Københavns Universitets gamle bygninger er fyldt med kærestepar, turister og pensionister, som sidder og slikker på hver deres vaffelis. Flere og flere kommer til, og snart er bænkene under de regnbuefarvede guirlander fyldt. Det samme gælder for kantstenen og resten af pladsen.

Til tonerne fra 'Strong Enough' kommer en langbenet brunette i rødt korset, g-streng og lakstøvler løbende ind på scenen. Med de lange slanke ben og den karakteristiske smalle næse ligner hun en ung smuk Cher fra tiden inden plasticoperationerne. Hele pladsen bølger, mens hun med langefingeren sender et fingerkys til menneskemængden, der står samlet om Antwerpens bidrag til World Outgames.

I alt har seks byer stillet op med det bedste fra deres homo-kulturelle scene, og når man følger de regnbuefarvede betonvarder fra Vor Frue Plads til Nytorv, kommer man til Mexico City og Rio de Janeiro, hvor teatertruppen Cia Aplouso gennem akrobatik og sang opfører en historie om at finde sig selv som homoseksuel. Blandt publikum står en køn brun-øjet pige med et paillettørklæde om hovedet og kigger på, mens en mand med lyserøde frotté-kaninører deler slik ud til to små børn, som holder deres mor i hånden. Længere nede af ruten ved Frederiksholms Kanal er der opstillet en række små boder, hvor man kan købe alt fra hudfarvede dragcostumer med udstoppede vatbryster og -hofter til en oppustelig sort plasticstol med indbyggede velcrostraps og bamser i læderkasket og -vest. En mand med mørkt kort hår prøver en gulvlang sort kjole med guldpailetter.

»Ser jeg tyk ud i den her?« spørger han ekspedienten. Ved siden af tager en lille lyshåret dreng en regnbuefarvet tøjdyrshund op.

»Den er sød, ikke,« siger hans mor.

Havfruer og -mænd

Hele familien Danmark deltager i festlighederne omkring World Outgames, og det er både fadølsdrikkende mænd og bøssepar, der holder hinanden i hånden, som sidder bænket ved siden af Den Sorte Diamant for at se 33 mænd og kvinder forsøge at slå verdensrekorden i synkronsvømning. Showet hedder Myriads of Mermaids og bliver opført til Carl Nielsens »Maskerade«.

»Den her del af havet blev kaldt for havfrue-området, fordi gamle fortællinger overleveret af sømand siger, at der skulle være usædvanligt mange havfruer i området,« siger speakeren, mens de moderne havfruer iført speedos, badehætter og næseklemmer hvinende lader sig dumpe i det kolde vand.

De danner syv cirkelformationer med fire-fem svømmere i hver, som på samme tid sprøjter vand i cirklens centrum, så der opstår syv små springvand. 33 venstreben ryger i vejret, men nogle af formationerne er et par numre foran og sparker ud, mens andre hiver benene til sig igen. Et par stykker kommer i karambolage med snoren med bøjer, som afgrænser svømmeområdet, og en enkelt ender helt uden for aflukket og kigger sig forvirret omkring, da han får hovedet op over overfladen igen.

Alligevel er der stående bifald i flere minutter, da forestillingen slutter.

Selvom hele familien Danmark deltager i homofesten i Københavns gader, er der et sted, som er særligt indrettet til kvinder. Det er første gang, man har lavet et telt for lesbiske på World Outgames, og det har ifølge Birgitte Munck, som er en af de fire frivillige ledere af Women's Space, været tiltrængt. Hun mener, at bøsser er langt bedre end lesbiske til at lave samlingssteder.

»Vi har med vilje ikke indrettet stedet med små caféborde, hvor man kan sidde hver for sig, for lesbiske går ofte ud i små lukkede grupper og er ikke så gode til at være åbne i hverdagen,« siger hun.

Yoga og sækkestole

Under den hvide teltdug er der derfor opstillet langborde og store klynger af sækkestole, og udenfor langs kanalen er der lavet en tilskuerrække af røde strandstole.

»I aftes sad folk derude med deres solbriller og scannede rummet og kiggede på de små øer af mennesker, som var helt opslugt af hinanden,« siger Cristina Klein, som er frivillig hostess på Women's space. Hendes job er at sørge for, at alle føler sig velkommen, og at Women's Space bliver et sted, hvor lesbiske kvinder kan falde i snak med kvinder, de ikke har mødt før.

»Folk er vilde med det, de kommer her til yoga om morgenen, hænger ud i sækkestolene til loungemusik om eftermiddagen og fester om aftenen,« siger hun. For at give kvinderne mulighed for at lære nye at kende har de senere på dagen arrangeret en speed-friending session i stil med det mere udbredte koncept speed-dating. Cirka 40 kvinder har meldt sig og sidder rundt om langbordene, hvor der foran hver plads er lagt en seddel med spørgsmål som f.eks. »Hvis du var et dyr, hvilket dyr ville du så være?« De fleste af kvinderne vil helst være løver, men det er nu de færreste, der bruger de præfabrikerede spørgsmål. Mange falder bare i snak. Cirka hvert andet minut bliver der slået på en gong-gong, og så skal man rykke en plads til højre og snakke med en ny kvinde.

»Hvor mangler vi dog sådan et permanent mødested for lesbiske her i København,« siger Birgitte Munck.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her