Baggrund
Læsetid: 3 min.

Hver femte dansker arbejder sort

Danmark er det land i EU, der har flest sortarbejdere. Næsten hver femte arbejder sort i løbet af et år. Men antallet af sorte timer er lavere end i Sydeuropa
Danskerne er det folkefærd i Europa, hvor flest arbejder sort. Til gengæld gør vi det i relativ kort tid samnenlignet med mange sydeuropæere.

Danskerne er det folkefærd i Europa, hvor flest arbejder sort. Til gengæld gør vi det i relativ kort tid samnenlignet med mange sydeuropæere.

Lars Havn Eriksen

Indland
8. juli 2009

I hele EU udfører i gennemsnit fem procent af de erhvervsaktive en eller anden form for sort arbejde i løbet af et år. Men i Danmark er tallet helt oppe på 18 procent. Dermed er Danmark det land i EU, der har flest sortarbejdere, viser en ny rapport fra EU-organet Eurofound, der arbejder for at forbedre leve- og arbejdsvilkårene for EU's borgere.

På de næste fire pladser kommer Letland, Holland, Estland samt Sverige, hvor 10 procent af de erhvervsaktive arbejder sort i løbet af et år.

Men selvom næsten hver femte dansker påtager sig sort arbejde, så gør de det kun i få timer. De danske sortarbejdere snupper 'kun' 68 skattefri timer om året, mens gennemsnittet i EU er 200 timer. Det skyldes blandt andet, at det sorte arbejde i Danmark og resten af Norden især udføres som småopgaver for familie og venner, mens der i Sydeuropa er tale om større opgaver for arbejdsgivere, man ikke kender i forvejen.

Bulgarien værst

Dermed løber Syd- og Østeuropa også med prisen som de områder i EU, hvor der udføres mest sort arbejde.

Værst ser det ud i det korruptionsplagede Bulgarien. Her arbejder kun fem procent af befolkningen sort i løbet af et år. Til gengæld har de i gennemsnit arbejdet 650 timer uden at fortælle myndighederne om det. Det svarer til mere end fire måneders sort arbejde på et år, hvis normen er 37 timer om ugen.

Den store forskel i typerne af sort arbejde får Eurofound til at konkludere, at EU-lande skal tage forskellige virkemidler i brug for at stoppe skattesnyderiet. I dag lægger EU-landene dog generelt for stor vægt på at straffe det sorte arbejde i stedet for at forsøge at påvirke befolkningernes moral og få arbejdet udført på lovlige vilkår, fastslår Eurofound.

Rapporten bygger på anonyme interview med arbejdstagere i de 27 EU-lande samt Norge. ritzau

NATO-chef

Albright: Fogh får rigeligt at se til

Kommende generalsekretær for Nato, Anders Fogh Rasmussen (V), overtager roret i den »mest succesfulde alliance i historien«, der stadig troner som et bomstærkt samarbejde velsignet af enorm sammenhængskraft. Men giv agt, Anders: For en lang kø af trusler og nye faremomenter lurer i horisonten for det 60 år gamle forsvarsforbund. Sådan lød budskabet fra den tidligere amerikanske udenrigsminister Madeleine Albright, som tirsdag var hovedtaler på en storstilet Nato-konference i Bruxelles. »Seriøse trusler udspringer fra virusagtige ideologier, fejlslagne stater, uansvarlige ledere, farlige teknologier og forsømmelser af miljøet. Den giftige cocktail kræver et multifacetteret svar, vurderer den tidligere topdiplomat, som tilføjer: »Der findes et hvepsebo af yderligere farer: De omfatter cybersabotage, biologisk og kemisk forurening, organiseret kriminalitet og pirateri. Hver er en trussel mod verdensordenen. Hver placerer nye krav på vores alliances evne, tilføjer hun.

---- Konferencen i Bruxelles

Danmark topper som it-nation

Byline:

Forord:

Sundhed

De økologiske landmænd har vokseværk

De økologiske marker fortsætter med at brede sig. Landbruget er klar til at omlægge cirka 10.000 nye hektar til økologisk drift. Dermed nærmer det samlede økologisk areal i Danmark sig 180.000 hektar, der enten allerede er omlagt til økologi eller er under omlægning. Det svarer til 6,7 procent Danmarks samlede landbrugsareal. Det oplyser Fødevareministeriet på baggrund af ansøgninger om økologistøtte fra landmændene.

---- - De danske landmænd imødekommer forbrugernes efterspørgsel efter økologiske produkter, og det er helt i tråd med regeringens plan for landbrug og natur, Grøn Vækst. Der har været stor efterspørgsel på at omlægge. Ved at lave nogle enkelte omprioriteringer finder vi de nødvendige midler til at imødekomme alle ansøgningerne, siger fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) i en skriftlig kommentar.

Mad

Vi i spidsen for fødevaresikkerhed

Danmark skal stå i spidsen for et internationalt samarbejde om fødevaresikkerhed, der dækker mere end 180 lande. Danmark er blevet udpeget af Codex Alimentarius Kommissionen (CAC)som formand med USA som næstformand for en ny gruppe, der skal se på fødevaresikkerhed i forbindelse med foder. CAC er en organisation under FAO/WHO. Danmark har tidligere været formand for et par undergrupper under CAC. Arbejdsgruppen er ikke mindst aktuel efter skandalen i Kina med foder, der var inficeret med det kemiske stof melamin. Kemikaliet. De forurenede mælkeprodukter fik skylden for seks kinesiske spædbørns død og for at have gjort næsten 300.000 børn syge.

---- Arbejdsgruppen under dansk formandsskab skal også se på, hvordan man på verdensplan udvikler en liste over de største risici ved foder til fremme af fødevaresikkerhed og international handel.

----

---- /ritzau/

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her