Læsetid: 4 min.

Irerne er den største udfordring for den svenske EU-kusk

Finanskrise og klimatopmøde var toppunkter under gårsdagens møde mellem det svenske EU-formandskab og Europa-Parlamentet. Men efterårets gyser bliver irernes ja eller nej til Lissabon-traktaten, mener professor Ove K. Pedersen
Sveriges statsminister, Fredrik Reinfeldt (tv.), gav i går i Strasbourg  håndslag på et forhåbentligt godt halvt år med Sverige ved roret i EU. I midten Europa-Parlamentets nyvalgte formand, polakken Jerzy Buzek, og EU-kommissionsformand José Manuel Barroso (th). Han er ikke genvalgt for en ny fem-årsperiode endnu.

Sveriges statsminister, Fredrik Reinfeldt (tv.), gav i går i Strasbourg håndslag på et forhåbentligt godt halvt år med Sverige ved roret i EU. I midten Europa-Parlamentets nyvalgte formand, polakken Jerzy Buzek, og EU-kommissionsformand José Manuel Barroso (th). Han er ikke genvalgt for en ny fem-årsperiode endnu.

Yves Herman

16. juli 2009

Uanset om irerne siger ja eller nej, når de går til stemmeurnerne den 2. oktober, bliver Lissabon-traktaten det svenske EU-formandskabs største udfordring, mener Ove K. Pedersen, professor og leder af Institute for Business and Politics på Copenhagen Business School.

Arbejdsopgaverne handlede mest om finans- og klimakrise, da det svenske EU-formandskab pr. 1. juli anført af regeringsleder Fredrik Reinfeldt, i går mødtes med det nyvalgte Europa-Parlament med gensidige ønsker om konstruktivt samarbejde.

Information bad samtidig Ove K. Pedersen udfærdige en 'top tre' i krisehåndtering:

»Den irske folkeafstemning bliver den største begivenhed i løbet af efteråret, ikke bare for det svenske formandskab, men for hele EU's fremtid. Dernæst bliver beskæftigelsespolitikken og finanspolitikken de helt store knaster for det svenske formandskab.«

Irsk ja eller nej

- Hvad bliver udfordringen for det svenske formandsskab, hvis irerne siger ja?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu