Note
Læsetid: 1 min.

Mere forskning om fisk og smerte, tak

Der er behov for forskning for at øge viden om fisks evne til at føle smerte, siger Fødevarestyrelsen i en udtalelse til Justitsministeriet, der er ansvarlig for dyrevelfærd
Indland
2. juli 2009

Senest om fem år vil EU indføre krav om beskyttelse af fisk ved aflivningstidspunktet, fordi forskning har vist, at fisk potientielt kan føle smerte. Det kan være gode nyheder for de titusinder af levende rødspætter, der årligt landes i Danmark for derefter at blive lagt gispende på is, f.eks. under transport.

Kendskabet til evnen til at sanse hos fisk er endnu begrænset, skriver Fødevarestyrelsen. Dog vides det, at fisk »har udviklet højt sofistikerede sanseorganer«.

»Det fremgår således, at der er behov for forskning for at øge viden om fisk evne til at opfatte smerte,« konkluderer Fødevarestyrelsen i en udtalelse sendt til Justitsministeriet, der er den ansvarlige myndighed for dyrevelfærd.

Det får Bente Dahl, dyrevelfærdsordfører for de radikale, til nu at bede fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) om at svare på, hvordan hun vil sikre den nødvendige forskning i fisks neurobiologi.

Information har tidligere beskrevet, at justitsminister Brian Mikkelsen (K) har afvist at tage et initativ for at forbedre dyrevelfærden for de levendefangede rødspætter med henvisning til, at Dyretisk Råd ikke havde sat emnet på deres dagsorden. Men rådets formand, professor i bioetik Peter Sandøe fra Københavns Universitet, afviste, at ministeren kunne »tage Det Dyreetiske Råd til indtægt for, at man ikke skal gøre noget ved de lidelser, som fisk må formodes at gennemleve, når man lader dem dø en langsom kvælningsdød.« Når rådet ikke havde fisk på dagsordenen, var forklaringen ifølge formanden rådets begrænsede ressourcer, som allerede er bundet op i konkrete projekter.

Om Eva Kjer Hansen kan finde de nødvendige ressourcer til en indsats for bedre dyrevelfræd hos fisk, må ministerens svar vise.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her