PET tillod udlevering af personoplysninger til Stasi

I slutningen af 1960'erne lod PET en tidligere nazisympatisør infiltrere trotskisterne med det formål, at han senere skulle lade sig hverve af DDR. Dobbeltagenten forsynede derfor Stasi med navnelister over danske trotskister
Indland
10. juli 2009

Kyllingefoder ...

Sådan er den tekniske betegnelse for de oplysninger, som en dobbeltagent fodrer en efterretningstjeneste med, selv om agenten i virkeligheden arbejder for en anden tjeneste.

Også PET har brugt kyllingefoder i en såkaldt kontraefterretningsoperation med kodenavnet SAMSON i slutningen af 1960'erne, fremgår det af de mere end 100 sider i bind 9, som PET-Kommissionen bruger på de danske trotskister 1945-89.

SAMSON var PET's første kontra-operation, og formålet var at give PET en »tiltrængt« - som Kommissionen formulerer det - viden om, hvordan den østtyske sikkerhedstjeneste Stasi opererede i forhold til deres kontakter i Danmark.

Lister over danskere

Nazisympatisøren blev i juli 1968 første gang sendt af sted som turist til Rostock, hvor han ganske rigtigt hurtigt blev kontaktet af en østtysker, der angiveligt arbejdede på »et videnskabeligt værk om de nordiske lande og venstrefløjen«.

Resultatet var, at Stasi modtog lister over medlemmer af en dansk trotskististisk organisation samt navnene på abonnenterne på det trotskistiske blad 'Socialistisk Information'.

PET-Kommissionen understreger, at der ikke på det tidspunkt gjaldt regler for PET's kontraoperationer, men finder det »bemærkelsesværdigt, at PET tillod, at oplysningerne blev viderebragt«.

Alligevel har Kommissionen »ikke grundlag for at fastslå«, at nogen i PET herved har handlet retsstridigt, selv om »i hvert fald en del af disse oplysninger objektivt set realiserer straffelovens § 108«, dvs. den milde spionparagraf, eller sagt med andre ord: ulovlig landsskadelig virksomhed.

Stasi fik i pose og sæk

At PET brugte personer fra den yderste højrefløj som infiltratorer og kilder i venstreorienterede organisationer, synes der at være en kær tradition for hos efterretningstjenester.

Som daværende PET-chef Jørn Bro fortalte Kommissionen om nazisympatisøren fra operation SAMSON, så var »den omstændighed, at vedkommende muligt havde nazistiske sympatier (...) ikke nødvendigvis afgørende.« Vigtigere var det, om PET fandt kilden pålidelig.

Og det var åbenbart en pålidelig mand, PET i sommeren 1968 overtalte til at melde sig som deltager på Østersøugen, som var et årligt internationalt reklamefremstød for DDR-staten frem til 1975. I østersøbyen Rostock blev PET-kilden kontaktet af en Peter Lindner, der udgav sig for at være sekretær i Tysk-Nordisk Selskab. Lindner inviterede kilden til et nyt besøg i Berlin, og PET opfordrede kilden til at modtage den.

PET-kilden blev nu af Lindner bedt om at skaffe oplysninger om VS og på et senere møde om Fjerde Internationale, dvs. trotskisterne. Selv om en PET-medarbejder ifølge Kommissionen »advarede kilden mod at levere sådant materiale«, var det åbenbart forgæves, for allerede i oktober 1968 overdrog kilden en rapport om de danske trotskister til sin kontakt.

Julekatalog

Lindner blev hurtig sulten efter mere, og i løbet af en lang række besøg afleverede PET-kilden bl.a. forskellige interne blade fra venstreorienterede organisationer, medlemslister over danske trotskister, liste over abonnenter på trotskistbladet Socialistisk Information, interne mødereferater og dokumenter fra forskellige aktionskomiteer, en VS-lokalafdeling samt et trotskistisk landsmøde - foruden et julekatalog fra Daells Varehus!

Stasi modtog også personoplysninger, heriblandt om ægteskabelige forhold og politiske gøremål, om mindst en navngiven dansk trotskist. Hvor meget eller hvor lidt Stasi her fik at vide, har Kommissionen »på baggrund af det foreliggende« haft vanskeligt ved at vurdere.

Ifølge Kommissionen står det imidlertid klart, at »samtlige oplysninger, der tilgik de østtyske myndigheder, var tilvejebragt af kilden selv« - >uden at Kommissionen dog sandsynliggør, hvorfor det er klart - men PET var undervejs i operation SAMSON, der strakte sig helt frem til 1970, »vidende om oplysningernes overdragelse.«

Algier satte PET i gang

PET's interesse for de danske trotskister, der på intet tidspunkt havde mere end 100-200 medlemmer, og som gang på gang af PET blev bedømt som »en betydningsløs sekt«,var oprindeligt fransk inspireret:

Krigen i Algier 1954-62 førte til, at den franske efterretningstjenste bad sine samarbejdspartnere om oplysninger om trotskister, fordi de støttede op bag FNL, den algierske frihedsfront.

De danske trotskister engagerede sig snart bl.a. i en eksport fra Frihavnen til Marokko af visse maskindele, der måske-måske ikke kunne bruges som våbendele, og pludselig gik det op for PET, at den beskedne danske efterretningstjeneste på dette felt kunne måle sig med de udenlandske storebrødre: »PET var en vigtig leverandør til det europæiske efterretningsnetværk, idet det var lykkedes PET at få velplacerede kilder,« som PET-chef Jørn Bro fortalte Kommissionen i 2005.

Helt frem til efter murens fald fortsatte PET flittigt med at infiltrere trotskisterne, således var Anders Nørgaard, der i 1998 i en TV 2-dokumentar afslørede sig selv som PET-agent, ifølge Kommissionen bare én ud af fem agenter, som PET på det tidspunkt havde i gang i det trotskistiske Socialistisk Arbejderparti (SAP).

Informations kommission

Seneste artikler

 • Noget forbandet sludder

  2. november 2009
  Kunne drabet på betjent Jesper Egtved Hansen i Købmagergade i november 1988 være undgået, hvis PET på et tidligere tidspunkt havde delt sin viden om Blekingegadebanden med det almindelige politi? Dette kontrafaktiske spørgsmål skal Folketingets retsordførere i dag drøfte med justitsminister Brian Mikkelsen, og resultatet afventes af flere grunde med en vis spænding
 • 11 debatter, Folketinget bør tage

  3. oktober 2009
  PET-Kommissionen. Tirsdag tager Folketinget hul på et nyt folketingsår. At PET-Kommissionens beretning vil komme på dagsordenen, er der ikke tvivl om. Men endnu er det uklart, hvilke emner og og områder, som justitsminister Brian Mikkelsen vil tage op. Som en hjælp til Folketingets partier opridser Information her - på baggrund af avisens granskning af Kommissionens beretning - 11 debatter, som Folketinget bør tage
 • Demokrati udhules i regionerne

  30. september 2009
  Det regionale demokrati er under afvikling, konkluderer en ny analyse. Selv er regionspolitikerne stærkt utilfredse med deres arbejdsvilkår og kræver ændringer i lovgrundlaget. Eksperter er uenige om, hvorvidt regionalt demokrati er nødvendigt
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anders Henriksen

Den nazistiske PET-agent. Erik Johnsen, og PET-kontaktmanden på Reflex, Peter H. Hartvig, blev afsløret i DKU's blad Fremad allerede i 1979 (nr. 2).
Johnsen blev ikke, som hævdet i PET-kommissionens rapport, lagt på is i 1970. Han blev sidst anvendt af PET i 1973 mod "Samarbejdsudvalget mod NATO", men blev her afsløret, og derfor - og først da - måtte PET opgive af bruge ham mere som infiltrator.

Hugo Barlach

Tak for kommentaren.

Der vár på tidspunktet aktører, som forberedte en voldelig situation, med indkøb af sprængstoffer bl.a. DSB.

Hvilket dog ikke (nemlig) godtgør den overvågning af venstrefløjen, som blev resultatet. Det er derfor ikke uvæsentligt at få rettet PET-rapporten. Det ér jo ikke ligefrem de magt-arrogante monologiske udsagn herfra, der tilfredsstiller den erfaring, som en lang række af danskere har måttet tolerere uden mulighed for at sige rapporten midt imod. Jo flere som tør udtale sig, jo bedre. Opgøret med fortiden bør under ingen omstændigheder foregå som magt-fuldkommen monolog...

Med venlig hilsen