Læsetid: 3 min.

PET tillod udlevering af personoplysninger til Stasi

I slutningen af 1960'erne lod PET en tidligere nazisympatisør infiltrere trotskisterne med det formål, at han senere skulle lade sig hverve af DDR. Dobbeltagenten forsynede derfor Stasi med navnelister over danske trotskister
10. juli 2009

Kyllingefoder ...

Sådan er den tekniske betegnelse for de oplysninger, som en dobbeltagent fodrer en efterretningstjeneste med, selv om agenten i virkeligheden arbejder for en anden tjeneste.

Også PET har brugt kyllingefoder i en såkaldt kontraefterretningsoperation med kodenavnet SAMSON i slutningen af 1960'erne, fremgår det af de mere end 100 sider i bind 9, som PET-Kommissionen bruger på de danske trotskister 1945-89.

SAMSON var PET's første kontra-operation, og formålet var at give PET en »tiltrængt« - som Kommissionen formulerer det - viden om, hvordan den østtyske sikkerhedstjeneste Stasi opererede i forhold til deres kontakter i Danmark.

Lister over danskere

Nazisympatisøren blev i juli 1968 første gang sendt af sted som turist til Rostock, hvor han ganske rigtigt hurtigt blev kontaktet af en østtysker, der angiveligt arbejdede på »et videnskabeligt værk om de nordiske lande og venstrefløjen«.

Resultatet var, at Stasi modtog lister over medlemmer af en dansk trotskististisk organisation samt navnene på abonnenterne på det trotskistiske blad 'Socialistisk Information'.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Anders Henriksen

Den nazistiske PET-agent. Erik Johnsen, og PET-kontaktmanden på Reflex, Peter H. Hartvig, blev afsløret i DKU's blad Fremad allerede i 1979 (nr. 2).
Johnsen blev ikke, som hævdet i PET-kommissionens rapport, lagt på is i 1970. Han blev sidst anvendt af PET i 1973 mod "Samarbejdsudvalget mod NATO", men blev her afsløret, og derfor - og først da - måtte PET opgive af bruge ham mere som infiltrator.

Hugo Barlach

Tak for kommentaren.

Der vár på tidspunktet aktører, som forberedte en voldelig situation, med indkøb af sprængstoffer bl.a. DSB.

Hvilket dog ikke (nemlig) godtgør den overvågning af venstrefløjen, som blev resultatet. Det er derfor ikke uvæsentligt at få rettet PET-rapporten. Det ér jo ikke ligefrem de magt-arrogante monologiske udsagn herfra, der tilfredsstiller den erfaring, som en lang række af danskere har måttet tolerere uden mulighed for at sige rapporten midt imod. Jo flere som tør udtale sig, jo bedre. Opgøret med fortiden bør under ingen omstændigheder foregå som magt-fuldkommen monolog...

Med venlig hilsen