Nyhed
Læsetid: 2 min.

SKAT: PR-aktioner er forebyggende

SKAT forsvarer brugen af PR-aktioner med, at de virker i det lange løb. Samtidig er skattesnydet steget med tre milliarder i de seneste år. Man burde fokusere på de store fisk frem for de små, men stort opslåede aktioner, mener skatteretsekspert
Indland
30. juli 2009

Det var guf for medierne, da SKAT i 2007 delte bøder ud til folk, der havde brugt deres firmabil på gule plader til at komme til Dolly Parton-koncert i Horsens. Aktioner som denne er ifølge SKAT en del af strategien. Men lektor i skatteret Michael Bjørn Hansen mener, at man burde prioritere resultater frem for PR. Han fremhævede i en kronik i Politiken aktioner mod kiosker.

»Kioskerne udgør en meget lille del af erhvervslivet. Der er langt fra de undragne 'colaafgifter' til de 30-50 mia. kr., som den sorte økonomi udgør,« skrev han og kaldte aktionerne for »opreklamerede«.

Men ifølge SKAT er PR-aktionerne med til at forebygge svindlen og vil dermed kunne betale sig økonomisk i det lange løb.

»Vi lavede f.eks. den aktion ved Dolly-koncerten, så de borgere, som ikke overholder reglerne, kan læse om det i avisen. Det giver jo et incitament til, at man sørger for at betale sin skat, når man har tiltro til, at SKAT kommer efter synderne,« forklarer Rikke Madsen og understreger, at de medietiltrækkende aktioner ikke er tilfældige.

»Det er en del af vores strategi at synliggøre det arbejde, vi laver. Det kan have en effekt over for de folk, som siger, at 'man jo aldrig bliver fanget alligevel, så hvorfor skulle jeg ikke snyde i skat?'«

Mere svindel

Men i de seneste par år har SKAT's indsats tilsyneladende ikke fungeret. Svindlen er blevet langsomt større.

'Skattegabet' viser forskellen på, hvad danskerne betaler i skat, og hvad de burde betale, hvis man ser på indkomsterne i nationalregnskabet.

Ifølge Skatteministeriet var gabet i 2006 på 3,4 procent af BNP, svarende til omkring 51 milliarder kroner. SKAT oplyser nu, at tallet i 2007 steg til 3,5 og i 2008 til 3,6, hvilket svarer til cirka 54 milliarder kroner. Selv om skattegabet er forbundet med væsentlig statistisk usikkerhed, kan der alligevel spores en stigning i skattesnyderiet på omkring 3 milliarder.

En stigning, der dog ikke bekymrer vicedirektør i SKAT Jan Lund voldsomt.

»Når man kigger på det ene år til det andet, skal man være påpasselig med at konkludere for meget. Man skal se det over en længere periode. Jeg vil sige, at vi ligger på sammen niveau,« siger vicedirektør Jan Lund og henviser til, tallet tilbage i 2006 var helt oppe på 4,7 pct, og at Danmark ikke har ret meget svindel i forhold til andre lande.

'Befolkningen enige'

Vicedirektøren lægger også meget vægt på, at befolkningen er enige i prioriteringen af f.eks. kiosker og pizzeriaer.

»Når der er så mange skriverier om kiosker, så synes befolkningen jo, at det er vigtigt at tage fat i dem. De er så åbenbare, at vi er nødt til at gøre noget ved det. Min vurdering er, at folk er enige i det,« siger Jan Lund og påpeger, at SKAT også kigger på andre typer virksomheder.

Men man kigger stadig for lidt på de virksomheder, hvor snyderiet i kroner og øre er størst, mener Michael Bjørn Hansen.

»Man laver noget spektakulært f.eks. omkring pizzeriaer og aktioner mod landevejsboder. Og så er der store områder, hvor der ikke sker noget. Små og mellemstore virksomheder, private hjem og de helt store virksomheder kan de ikke røre.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Karsten Aaen

Der er mindst to (måske tre) grunde til, at SKAT render rundt og kontrollerer alt og alle, f.eks. ved kontrol af folk der brugte deres firmabil på gule plader til koncerter mm.

Og det er 1) SKAT er blevet pålagt at kontrollere et vist antal borgere for skatte-snyd pr. måned. Hvis man så lige mangler 50-100 kontroller, ja så kan man jo altid lige hente dem ved at kontrolle gulplade-biler eller ved at kontrollere pizzeriaer for svindel og 2) Dansk Folkeparti (og andre) har haft held til at få det til at fremstå som om mange (ja, stort set alle) kiosker, pizzeriaer er ejet af indvandrere, som så snyder, bedrager mm. den danske stat.

og 3) er måske så det forhold, at ved kommunal-reformen så blev der lige fyret nogle tusinde mennesker i SKAT; nu skal der sørme fyres flere mennesker i SKAT (igen). Dette fører så til, at der ikke nok er nær mennesker i SKAT til at kontrollere de store og de mellemstore virksomheder - som måske snyder (mere) i skat end andre - måske ikke.