Læsetid: 3 min.

'Det er stadig svært at være homo i Danmark'

Én fik skrevet bøsserøv i panden på det billede, der hang af ham i vuggestuen, hvor han arbejdede. En anden oplevede, at en forældregruppe ville have ham fyret, fordi han er homoseksuel, og forældrene mente, han derfor også måtte være pædofil. Diskrimination af homoseksuelle er langtfra fortid i Danmark
Jacob Chresten Hermansen har aldrig haft lyst til at fortælle på sin arbejdsplads, at han er homoseksuel.

Jacob Chresten Hermansen har aldrig haft lyst til at fortælle på sin arbejdsplads, at han er homoseksuel.

Sigrid Nygaard

24. juli 2009

I 1981 slettede Sundhedsstyrelsen homoseksualitet fra listen over sygdomme, og siden er det gået frem for de homoseksuelles rettigheder og anerkendelse som gruppe i det danske samfund - ikke mindst på grund af homobevægelsen, som har formået at sætte fokus på bøsser og lesbiske bl.a. gennem store arrangementer som Copenhagen Pride og World Outgames, der starter i morgen. Alligevel er det stadig svært at være andet end heteroseksuel i Danmark.

Miki Flores Marker Christensen er homoseksuel og har arbejdet i to år på ungdomstelefonen for bøsser og lesbiske, hvor unge kan ringe ind og få rådgivning.

Han er i sit arbejde stødt på mange, som er bange for at være åbne omkring deres sexualitet.

»Jeg synes tit, at man glorificerer Danmark i forhold til diskrimination. Men der er f.eks stadig masser af steder i København, jeg aldrig ville turde at gå og holde i hånd med min kæreste - hvis jeg havde en,« siger han og nævner som eksempler Nørrebro, Amager og Christianshavns Torv. Miki Flores Marker Christensen er blevet råbt efter på gaden, og i byen oplever han tit, at der er nogen, der vil slås, fordi han er 'bøsse'.

Bøsserøv i panden

Men det værste, Miki Flores Marker Christensen har været udsat for, var, da han sidste år arbejdede i en vuggestue på Christianshavn. En dag efter arbejde blev han ringet op af nogle af sine kollegaer.

»De fortalte, at der var nogen, der havde skrevet homosvin i panden på det billede, der hang af mig ude i gangen. Det var selvfølgelig nogle af forældrene eller pædagogerne, der havde gjort det, for børnene kunne jo ikke finde ud af det,« siger han.

»Jeg var så rystet. Jeg har aldrig prøvet noget lignende,« husker han.

To dage senere skulle vuggestuen holde sommerfest, men han havde ikke lyst til at deltage.

»Jeg havde ikke lyst til at stå og feste og være glad, når jeg ikke vidste, hvem der havde gjort det,« fortæller Miki Flores Marker Christensen. Men det mødte ikke forståelse blandt kollegaerne.

De fortalte, at han ville blive indkaldt til tjenstlig samtale, hvis ikke han mødte op.

»Jeg råbte og skreg og forbandede dem langt væk, og så løb jeg tudende ud derfra,« fortæller han.

Episoden fik ham til at sige op.

»Jeg ville ikke arbejde et sted, hvor jeg ikke blev bakket op i en diskriminationssag,« siger han.

Anklaget for pædofili

Jakob Chresten Hermansen, som læser idræt og sundhed på Odense Universitet og er homoseksuel, mener, at sagen om den københavnske metro, som i sidste uge ikke ville vise en film, hvor to mænd kysser - og først efter megen medieomtale pludselig vendte på en tallerken - er meget sigende for de homoseksuelles situation i Danmark.

Han har aldrig selv følt sig diskrimineret på sin arbejdsplads, men han har dog heller aldrig i sit job som lærer haft lyst til at være åben omkring sin seksualitet. »Jeg har en god ven, der har været udsat for så grel en hetz, at han begyndte at overveje, om det var værd at leve,« fortæller han. Hans ven var pædagogmedhjælper i en børnehave i Vestjylland.

»Man snakker jo med sine arbejdskollegaer om forhold i sit privatliv, og nogle af de oplysninger slap så videre til en forældregruppe, som straks sagde, 'det kan vi ikke have i vores dagsinstitution',« fortæller han. Forældrene mente ikke, han skulle have lov til at arbejde i institutionen, fordi man risikerede, at han var pædofil, når han var homoseksuel.

»Han blev i en alder af 22 år beskyldt for den slags, og han har brugt mange år på at komme ovenpå igen. I dag, hvor han er 26 år, slås han faktisk stadig med det,« siger Jacob Chresten Hermansen.

juha@informaton.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Elizabeth Japsen

Det er ganske interessant, at der ikke er en eneste kommentar til en artikel, der sætter dokumenteret spørgsmålstegn ved det danske frisind - mens der er snart 400 kommentarer til artiklen om det samme frisind i form af et interview med Asmaa.
Hvorfor ?

Lars Barfred

Ja, det der med det danske frisind, der ervidst noget vi havde i 60´erne, det er meget trist at den slags afstumpede opførsel er så udbredt.

Flot artikel, der undertreger hvor vigtigt initiativer som World Outgames er for både København og Danmark...

Elizabeth Japsen:

Det er ganske interessant, at der ikke er en eneste kommentar til en artikel, der sætter dokumenteret spørgsmålstegn ved det danske frisind - mens der er snart 400 kommentarer til artiklen om det samme frisind i form af et interview med Asmaa.
Hvorfor ?

Det er da vist det, man kalder et godt spørgsmål...

Jesper Petersen

Det er da godt nok trist læsning det her...

Og Elizabeth: jeg tror desværre det er nemmere at være fordomsfuld ifm asmaa, end at se alt for meget på hvor mange danskere der åbenbart stadig gemmer på nogle substantielle fordomme over for homoseksuelle. Kan kun håbe disse eksempler er et udslag af nogle halvrabiate mindretal, som i så mange andre samfundsdebatter, hvor de få formår at få de mange til at se dumme ud...

Måske er det fordi at konservative religiøse er dem som angriber frisindet, ikke de homoseksuelle. Selvfølgelig er det trist at homoseksuelle chikaneres, det er bare ikke så mærkeligt, når det er et fag i skolen, at betragte dem som vederstyggelige.
Held og lykke med Outgames til dem som skal være med.

@Elisabeth Japsen

Hejsa Elisabeth her får du en kritiker :)
Demokratiet forguder og helliggør friheder. I vestens opfattelse er friheder ikke at redde mennesket fra at være slave for et andet menneske, fordi slaveri betragtes som udgået og ophævet. Frihed betragtes heller ikke som at blive frelst fra at blive koloniseret eller udnyttet, da vesten jo ikke bliver koloniseret eller udnyttet, tværtimod er det dem, som udnytter og koloniserer hele verden over.

Frihederne i vestlige demokratier er nedenstående:

A- Trosfrihed.

Mennesket kan vælge hvilken som helst livsanskuelse ifølge eget ønske, uden tvang eller pres. Mennesket kan vælge en livsanskuelse i dag og forlade den i morgen, og blive ved på denne måde. Muslimen kan ifølge dem forlade sin livsanskuelse når som helst og antage kommunisme den ene dag, kapitalisme den anden, buddisme den tredje dag og kristendommen den fjerde dag med fri vilje.

B- Ytringsfrihed.

I demokratiet kan ethvert individ bære på hvilken som helst ide, sige hvad det vil og kalde og udføre propaganda for hvilken som helst ide og tanke. Ingen individer eller selve staten har ret til at forbyde dette, men tværtimod bliver lovene ifølge deres opfattelse vedtaget for at beskytte ytringsfriheden, uanset om det modstrider Islam, eller det drejer sig om at bande på Allah, Qur'anen eller profeter, som eksempelvis Salman Rushdie har gjort. Enhver tanke og ide bliver beskyttet.

C- Ejendomsfrihed.

Det er denne frihed, der gør kapitalismen fremtrædende i økonomien. Det var fra denne frihed, at tanken om at stjæle samfunds rigdomme, kolonisere, suge og udgyde deres blod opstod. Denne frihed tillader camoufleret tyveri. Denne frihed tillader og opfordrer til rente, at gemme varer indtil markedspriserne stiger, snyd, gambling, salg til høje priser via snyd, at tjene penge via hor, homoseksualitet, udnyttelse af kvindens skønhed i medier og aviser, og via at sælge kvinder, børn eller voksne, bare man tjener penge. Man undrer sig over om dette system er klarlagt for et menneskeligt samfund eller dyr i junglen.

D- Personlig frihed.

Denne frihed i demokratiet betyder, at man løsriver sig for enhver grænse, og optræder som savlende hunde, og tilbeder sine egne lyster og begær ved at blive slave for disse, med andre ord løsrivelsen fra enhver menneskelig, åndelig eller moralsk værdi. Denne frihed resulterer blandt andet i børnesex, dyresex, sexchikane, incest, homoseksualitet, Aids, syfilis, handle med alkohol, horehuse, gambling, handle med renter, drikke alkohol, handel med narkotika, voldtægt, vold, kiminalitet, forældreløse - og hjemløse børn, ludere, fattigdom, nøgenhed og dyriske handlinger på offentlige steder og over alt, med andre ord fører denne frihed til et forvirret, kaotisk junglesamfund, hvilket er et sanseligt faktum i alle statistikker og demokratiske lande

Hajii Malik

Jammen så tag dog hjem til dit islamistiske diktatur Hajii Malik, Langt de fleste danskere vil hellere se din hæl end din tå.

Det er betegnende for tilhængere af autoritære, patriarkkalske religioner, at de tror, at alle ville opføre sig, som de selv åbenbart inderst inde har lyst til, hvis de ikke har en gud at væe bange for.

Som en klog person engang skrev i en graffiti: "Fascisme er ønsket om at forbyde andre det, man selv gerne vil, men ikke tør."

De religiøses fantasier om, hvad ateisme (her, læs: demokrati) vil føre til, siger mere om deres egen ønsketænkning end om virkeligheden.

Karsten Aaen

-ehm-

Faktisk er det vist mest højre-radikale grupper, der spytter på, eller overfalder bøsser (og lesbiske?). Indvandrer-drengenes råb mod dem kommer altså bare mere i medierne...

Hvorfor Københavns Politi har en annonce i det officielle program, som advarer mod at sex i det offentlige rum ikke er tilladt i Danmark, aner jeg ikke?

Desuden er det ikke helt korrekt. Det er der forbudt er at krænke andres blufærdighed (af en eller anden mærkelig grund?). Hvis man f.eks. har sex ved en strand, hvor ingen ser det, er det så stadigvæk forbudt? eller hvis man har sex i en skov hvor ingen ser det, er det mon så stadigvæk forbudt?

Og så vidt jeg lige kan huske, er der vist ikke bøsser, der er blevet anholdt for at dyrke sex offentligt i umindelige tider...

Når det er sagt, så har jeg det sådan, at man bør tage hensyn til folk...

Inger Sundsvald

Skal skolebørn ikke lære om homoseksualitet?
”Flere skoler dækker sig ind under, at have benyttet sig af eksterne foredrag. Men foredragene berører kun i svag grad homoseksualitet, og kun hvis en elev selv bringer det op. Man skal altså som elev i 8. klasse springe ud foran klassen og spørge direkte til homoseksualitet, hvis det skal berøres. Og springe ud er svært. Ikke mindst når man går i 8. klasse.”
http://politiken.dk/debat/article757389.ece

"»Jeg har en god ven, der har været udsat for så grel en hetz, at han begyndte at overveje, om det var værd at leve,« fortæller han. Hans ven var pædagogmedhjælper i en børnehave i Vestjylland."

---------------

Det er vist ret tydeligt at hhv. Land-Venstre og By-Venstre har temmeligt modsatte meninger om de i denne artikel påpegede problemstillinger ( Der er bare det at By-Venstres MÅDE at opnå og at være tollerant, måske er "lidt" billig, umennskelig og set som helhed og på langt sigt: Ikke særlig rar:

At HVIS du bare har/opnår(!) masser af penge - SÅ må og kan du gøre helt som du selv vil.

For ( også) qweer flest er/bliver By-Venstres tilbud om "frelse" : Som at pisse i bukserne for at få varmen.

Nu er det mig, Miki, som har udtalt mig til denne artikel.
Jeg kan betro jer alle, at det absolut ikke er nemt at være homoseksuel i Danmark.
Vi tror at vi er noget så frisindede herinde. Men summa summarum er, at hvis jeg en dag igen får en kæreste, så skal jeg overveje hvor I hovedstaden jeg tør tage hans hånd og holde den imens vi går tur ned ad gaden.
Jeg skal gøre mig overvejelser om hvorvidt et blidt kys på åben gade, sætter min sikkerhed over styr.
Og jeg skal stadig følges med en ven ud fra Cosy bar om aftenen, fordi der er drenge der har gjort det til deres weekend-fornøjelse at overfalde bøsser der kommer fulde og alene ud fra baren.... udelukkende fordi de er bøsser.

Og når jeg i mit daglige virke som medhjælper i en vuggestue, ikke engang kan være sikret mod hatecrimes, så tror jeg at der er mile vidt til vi en dag kan kalde os frisindede som vi kunne i 60'erne.

Jeg er ked af at vi ikke bare kan leve side om side, i fred og ro og med repekt for hinandens forskelligheder. Køn, religiøs overbevisning, seksuel orientering etc... det burde ikke betyde noget... Vi er alle mennesker... og det handler i bund og grund om kærlighed... vi vil jo alle egentlig bare gerne elskes.... og elske.... jeg vil i hvert fald gerne....

Leonida Hansen

Homofobi kan aldrig slettes væk, fordi selv homofobien er skjult homoseksualitet eller, som også kaldes latent homoseksualitet. De latente homoseksueller, dvs. homofobisker, er bange for at vise deres interesser og længsel til sit eget køn. Deres frygt udvikler sig til aggression og angreb mod dem, der åbenlyst udtrykker deres identitet.