Nyhed
Læsetid: 4 min.

Svineinfluenza er ikke farligere end andre pandemier ... endnu

De officielle smitte- og dødstal fra hele verden lyder voldsomme, og ordet pandemi skaber associationer til historiebøgernes afsnit om den spanske syge. Eksperter maner dog til besindighed, men opridser samtidig et uhyggeligt 'worst-case scenario'
Spanske studerende fik en ufrivillig pause i deres sommerstudier i nærheden af Paris, efter der blev konstateret H1N1 på Saint Nicolas Gymnasium, hvor de skal være sommeren over. Den 11. juni i år erklærede WHO H1N1-influenzaen for en pandemi.

Spanske studerende fik en ufrivillig pause i deres sommerstudier i nærheden af Paris, efter der blev konstateret H1N1 på Saint Nicolas Gymnasium, hvor de skal være sommeren over. Den 11. juni i år erklærede WHO H1N1-influenzaen for en pandemi.

Benoit Tessier

Indland
23. juli 2009

Storbritannien hæver deres forventede dødstal til 65.000, Thailand lukker skoler, Mexico advarer mod at gå udenfor, og antallet af smittede i hele verden vurderes til over fem millioner.

OutbreakDet virker som en scene fra filmen , hvor en dødelig virus breder sig med lynets hast.

Men svineinfluenzaen har ifølge eksperterne ikke noget at gøre med Hollywoods beskrivelser af en pandemi. Danmarks fremmeste ekspert på området, professor Jens Lundgren fra Rigshospitalet, maner til besindighed. Han har sammen med en gruppe intenationale forskere holdt øje med virussen, der kun bliver rigtigt farlig, hvis den muterer og ændrer sig.

»Virus har ændret sig lidt siden starten, men ikke bekymringsværdigt i forhold til dens aggressivitet eller immunitet over for vaccinen,« siger Jens Lundgren.

Han understeger, at dødelighedsraten for denne type influenza kun er på 0,1 procent, hvilket ikke er voldsomt anderledes end almindelig sæsoninfluenza, hvor tallet til sammenligning er 0,05 procent.

»Denne pandemi er ikke meget farligere end tidligere mindre pandemier,« siger han og henviser til, at den sidste pandemi, Hongkong-influenza i 1968, kun dræbte omkring en million mennesker. Almindelig influenza dræber mellem 250.000 og 500.000 mennesker hvert år.

Og frygten i Vesten kan vise sig ubegrundet, idet begge vira desuden har en væsentlig højere dødsrate i udviklingslandene end i Europa.

Rammer til efteråret

Chef i Sundhedsstyrelsen Else Smith oplyser, at man forventer op mod 3.000 danske dødsfald som følge af sygdommen.

Hun vurderer desuden, at op til 30 procent af befolkningen, når pandemien er slut om et par år, vil have haft svineinfluenza. Influenzaen forventes at ramme landet for fuld styrke til efteråret, da vejret på denne årstid er meget gunstigt for influenza. Når sygdommen er på sit højeste, vil den toppe »meget skarpt,« som Else Smith formulerer det. Det betyder, at op til 10 procent af befolkningen vil have sygdommen på samme tid.

worst-case scenarioDette kan hurtigt blive et problem, der tager fart, hvis ikke myndighederne er forberedte, advarer Jens Lund-gren, der er gået med på at give sit bud på pandemiens .

»Vigtige samfundsinstitutioner kan bryde ned, hvis mange i samme erhverv bliver syge samtidigt. Hvis det f.eks. er sundhedspersonale, kan det blive meget problematisk. Der er nogle ting, der bare skal fungere, som kan bryde ned og gøre situationen værre,« siger Jens Lundgren.

Han påpeger, at influenzaens uforudsigelighed gør, at man reelt set ikke kan risikere at udelukke nogle scenarier.

»Erfaringen viser, at når der først kommer en ny influenza, så har den en tendens til at udvikle sig fuldstændig uforudsigeligt.«

Ingen tegn på mutation

Det værste der kunne ske, ville ifølge ham være, hvis influenzaen muterede. Selv om man reelt set ikke kan udelukke det, har den internationale forskningsgruppe, som han sidder i, dog ikke fundet tegn på dette.

»Hvis den muterer, kan den blive væsentligt mere aggressiv, og så vil der foreligge en helt ny situation. Hvis f.eks. en gris eller et menneske bliver smittet med både fugleinfluenza og svineinfluenza, vil de to sygdomme kunne overføre egenskaber fra hinanden. Og det er meget problematisk, da fugleinfluenzaen har en dødelighedsrate på 30 procent, som nu vil blive overført til svineinfluenzaen. Dermed vil den blive væsentligt mere farlig,« forklarer professoren, der for alt i verden ikke håber, at hans tankespil bliver en realitet.

Til daglig arbejder han både på Købehavns Universitet og Rigshospitalet, men er i øjeblikket på ferie. Alligevel bruger han mellem fire og fem timer om dagen på arbejde relateret til svineinfluenzaen.

Indtil videre advarer han mod overreaktioner, der kan gøre sygdommen sværere at bekæmpe senere hen.

Medicinen Tamiflu kan kurere folk, der er dødeligt syge med svineinfluenza, men man må ikke bruge den for ofte.

»Der er stor risiko for, at et unødvendigt overforbrug kan føre til, at virus bliver resistent. Dermed vil vi have mistet det bedste kort, vi har på hånden,« advarer Jens Lundgren

For et par år siden udviklede en mere almindelig influenzatype resistens over for Tamiflu, og derfor glæder Jens Lundgren sig over, at myndighederne for nylig ændrede reglerne, så Tamiflu-medicinen kun bruges på folk, der er truet alvorligt på deres helbred.

Unødig frygt

»Det, vi ikke har brug for, er, at der skabes unødig frygt. Folk skal informeres og være klar over, hvad problemstillingen er, så man undgår irrationel opførsel og væremåde,« siger Jens Lundgren.

Verdenssundhedsorganisationen WHO opfordrer også til at tilpasse reaktionen på influenzaen, så sundhedssystemet ikke overbelastes unødigt.

På sin hjemmeside har organisationen lagt anbefalinger ud, der tilsvarer situationen i de forskellige verdensdele, siger talskvinde fra WHO, Aphaluck Bhatiasevi.

»Sygdommen spreder sig forskelligt i hvert land, og derfor må hvert land tilpasse sin reaktioner derefter,« siger Aphaluck Bhatiasevi.

På grund af influenzaviras uforudsigelige natur er det afgørende, at landene fortsat er på vagt og forbereder sig på nye udviklinger, understreger WHO.

I Danmark har myndighederne kun indkøbt H1N1-vaccine til omkring 1,5 millioner mennesker, selv om epidemien kan sende flere i sygesengen. Men det er langtfra alle, der har brug for medicinsk behandling, forklarer Aphaluck Bhatiasevi.

»Antiviral behandling er kun for indlagte patienter. Hvis man bare har mildere symptomer, skal man blive hjemme i sengen,« siger Aphaluck Bhatiasevi.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Han understeger, at dødelighedsraten for denne type influenza kun er på 0,1 procent, hvilket ikke er voldsomt anderledes end almindelig sæsoninfluenza, hvor tallet til sammenligning er 0,05 procent."

Ikke voldsomt anderledes??

Det er en fordobling.

Gorm Petersen

Denne fordobling er første skridt i den "forførelse" der skal bringe sandheden (så godt den nu kendes) frem uden at skabe "public panic".

Den værste konsekvens af at underspille farligheden så vi i England, hvor man holdt "parties" hvor man kunne komme og blive smittet.

Rationalet var, at man ved at blive smittet mens sygdommen endnu er i sit fredelige stadie, kunne blive immun overfor den slemme variant, som erfaringsmæssigt kommer et halvt år efter den fredelige.

Man glemte bare, at tiden frem til den ventede mutation ikke måles i antal dage men antal gensmitninger. Man har måske fremskyndet udviklingen af fase 2.

Det kritiske kapløb mellem hvornår sygdommen muterer til fase 2 og hvornår man har en brugbar vaccine (best case = Sept-Okt) har fået et alvorligt skud for boven af det engelske party-initiativ.

De der arbejder med at finde vaccine, er ikke blevet dopet tilsvarende !

Det er ikke nogen naturlov at en ny influenza muterer til en farligere variant efter 6 mdr. Det er bare erfaringen fra de 2 nyeste, Hong Kong (68) og Spansk Syge (18).

Til gengæld er det som om lægerne (diverse kommentarer rundt på nettet) ikke er så glade for visse sygehistorier, hvor yngre mennesker uden kendte immun-skavanker, synes at være angrebet dybt ned i lungerne (respirator) - som om den nuværende variant allerede har den rette egenskab og bare skal have drejet lidt på sit indre "lykkehjul".

Indtil der er vaccineresultater til efteråret, bør man ikke fremme smitte.

Fuldkommen enig. Det virker som vi bliver holdt for nar.

Rachel Henderson

Petersen skriver: "Til gengæld er det som om lægerne (diverse kommentarer rundt på nettet) ikke er så glade for visse sygehistorier, hvor yngre mennesker uden kendte immun-skavanker, synes at være angrebet dybt ned i lungerne (respirator) "

Du har kun fået det halve af historien med. Det har vist sig, at den patient der ligger i respirator alligevel var immun-komprommiteret:

http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-23703627.html

Der er således stadig ikke gund til panik, medmindre man er i risikogruppen. Men der er selvfølgelig altid grund til at undgå smitte, da influenza under alle omstændigheder er møgubehageligt.

Gorm Petersen

"Jeg vil ikke oplyse, hvad hun fejlede, men hun er én af dem, vi ville vaccinere, hvis vi havde vaccinen nu,"

Mere om det danske tilfælde oplyses ikke end at: "Jeg vil ikke oplyse hvad hun fejlede."

Til gengæld bekræfter de at: "Den kan være meget hård ved lungerne".

Prøv først at google h1n1 internationalt. Derefter "søg inden for resultater" og brug ordene "pneumonia" og "respiratory failure".

Man kan også vælge ikke at gøre det.

Nu opjusterede de så tabstallet til 4.200.

Gorm Petersen

His family said he had mild asthma but was otherwise healthy. (age 39)

The victim is described as a 51-year-old man who had no known pre-existing conditions or chronic illness, according to health officials

Der er så forbandet mange danskere der har "mild astma" - særlig yngre (inhalatorer) - plus en masse forhenværende (og enkelte nuværende) rygere med meget tidlige forstadier til KOL. Man kan teste sig selv ved at løbe morgentur i iskold tåge (store dråber vil irritere inflammerede bronkier).

Mikkel Sauzet

hvis du vil vide mere så kig på
http://scienceblogs.com/effectmeasure/
...kan skabe angst som alt andet, men er ikke så kortfattet som resten af medierne.

Peter Jensen

"På verdensplan er 121.137 officielt blevet smittet, og 746 er døde."
Ja, de tal far jo malaria til at blegne ..
Hold da ferie hvor er jeg bange, jeg må hellere få noget af den der utestede vaccine ..

Malaria?

Det er der ingen hvide mennesker, der dør af.

Nu muterer influenza-virusset jo meget let af sig selv. Det tager f.eks. bare en enkelt aminosyre-udskiftning i Neuraminidase-proteinet ("N"et i H1N1) på position 274 fra Trp til His og Tamiflu er virkningsløs.

CDC har påvist at denne mutation allerede er tilstede i over 30% af alle analyserede influenza-virusser grundet ansvarsløs brug af medikamentet.

Peter Jensen

@ Kim Vibe :
"Malaria?
Det er der ingen hvide mennesker, der dør af."

Hvad mener du helt præcist med den udtalelse ??

Nøjagtigt det.

Mona Blenstrup

Der er absolut ingen, der kan udtale sig om mutation af svineinfluenza virus før om en hel del tid.

Men den er meget aggressiv over for folk med lungeproblemer, altså må den være til fare for mange mennesker.

Både hvide, sorte, brune og gule (er der flere farver?)

Kim,

du ignorer lige den såkaldte turist malaria. Af hvilken der i USA f.eks alene i 2002 var over 1300 tilfælde med 8 døde. Så dit "ingen hvide mennesker dør" kan du skyde en lang hvid pind efter.

Specielt da malaria også er ved at udvikle sig og medicin-resistenserne er ved at tiltage.

Mona,

hvis de data jeg ser omkring H1N1's mulighed for at udløse en cytokin-storm, dvs. en massiv og fuldstændig overreaktion af immunsystemet med efterfølgende immunangreb på adskillige af kroppens organer og systemer, så er alle der har en immunsystemforstyrrelse i fare.

Asthma er en sådan forstyrrelse i lungevævet. En H1N1-cytokin-storm udløser så et immunangreb på lungevævet så man drukner i ens egen immunceller, specielt hvide blodlegemer.

Nu tænk lige på hvor mange i Danmark der løber rundt med en-eller-anden form for allergi...

Thomas,

At 8 døde i USA siger jo ikke noget om hudfarven.:)

Malarone klarer alle problemer. Man skal være medicinsk analfabet for som borger i den vestlige verden, at dø af malaria.

Min pointe var selvfølgelig, at vi ikke kan gardere os imod svinepesten endnu. Det kan vi mod malaria.

Malarone er et atovaquone-præparat. Ca. 33% af alle kendte malaria-stammer er immune mod det grundet M33I-mutationen.

Så du har forbedret dine chancer, men ikke fjernet dem.

Enhver medicin er et evolutionstryk. Ethvert evolutionstryk udløser en modudvikling. Jo hurtigere generationsskifte i organismen, jo hurtigere resistensudvikling.

Jeps og derfor har man jo forskellige præparater til forskellige områder af verden.

Erhhh, nej. Du har forskellige præparater fordi jo flere præparater du kombinerer, jo flere resistenser skal f.eks. malaria-parasitten udvikle samtidigt for at overleve.

Det virker dog kun hvis præparaterne har forskellige funktionsmekanismer.

Dit udsagn står jo så i skærende kontrast til, hvad myndighederne råder til både i Danmark og i flere voldsomt malariaramte områder, jeg har besøgt.

Kim,

biologi og evolution er ikke absolute, stillestående funktioner. At antage at man altid til en hver tid kan gardere sig mod malaria med et bestemt præparat eller også en kombination af præparater er en dødsdom. Kig på dine præparater, udover bare handelsnavnet på hvilke aktive stoffer det indeholder. Jeg vil antage at mange allerede er kombinationer.

Det er derfor du har et stort områder der hedder biostatistik. Antagelser om forskellige resistenser og deres prevalens blandes og mixes og beregnes. Mono-funktionelle præparater er derfor på vej ud. Bare se på kinin. Engang hyldet som den hvide mands store vidundermiddel, i dag næsten virkningsløs.

I sidste ende vil evolutionen altid vinde. Og den er p.t. på parasittens side.

Penicillin blev jo også engang set som det ultimative våben, det eneste man skulle bruge nogensinde for at klare sig mod bakterielle infekter. Indtil evolutionen lagde den ide i graven.

Ja ja, men så opfinder vi jo bare et nyt.

Kineserne har lavet et, de bruger meget nede i Afrika. Det er vist ikke godkendt i vesten, men det virker.

Og den resistens du taler om er jo netop område bestemt, således, at man ikke mere kan bruge klorokin i Afrika, men stadig i dele af mellemøsten.

Artemisinin, ja. mdr1, cg10, tctp, and atp6-mutationerne giver resistens og er på vej op. Så mono-præparatter på ART-basis har måske 5-6 år endnu.

At udvikle et nyt præparat tager adskillige år, 6-10, helt efter hvor hurtigt du kommer igennem Fase 1-3 testene. Det koster ca. US$ 800M.

Mht. "bare opfinde noget nyt", så er der kun en begrænset antal funktioner som kan udnyttes til antibiotisk brug.

Ved penicillinerne gik man over til at nu gøre det funktionelle stof mere resistent mod bakteriets resistensmekanisme, beta-lactamase, så det ikke nedbrydes så hurtigt.

Dertil kommer også, at antibiotika ikke er interessante forskningsemner for medicinal-industrien. Vi har haft held med influenzaen at antivirale stoffer blev interessante efter HIV/AIDS og stoffer der blev opdaget der nu kan bruges mod andre virer. Antiparasitika derimod står endnu længere nede i fødekæden end antibiotika.

Højest oppe står p.t. ikke de helbredende midler, men de behandlende midler. Hvorfor udvikle et stof der kun skal tages en gang, når man kan tjene mange gange mere med et stof der skal tages igen og igen og igen.

Mona Blenstrup

Thomas

Du har da fuldstændig ret.

Men nu kender vi ikke den videre mutation af svineinfluenza viruset.

Og som astmatiker, kan jeg da godt blive bekymret.
dog er jeg ikke alvorlig ramt af astma selv, men udsigterne for behandling er jo aftagende, jo mere skidtet muterer.

Du er godt inde i det latinske hvad?

Mona,

lingua franca i videnskaben.

Mht. virussen, influenza A har ca. 13'000 kodende baser. Der opstår ca. 1 læsefejl ved hver kopi fra den originale virus. En inficeret celle danner ca. 500-800 nye influenza virus. Mens mange mutationer ikke fører til en resistens, så kan du selv regne ud, hvor hurtigt det går.

Hæv jer fra realiteten.

Danmark bruger nogen af 126 millioner kroner på denne vaccine, de resterende lande bruger endnu flere. Hvem gaver det? Firmaer og kapitalhavere. Alene i Danmark i december/ Januar døde omkring 1000 mennesker af almindelig influenza, på verdensplan er der omkring 700 der er døde af denne svine influenza. Da denne influenza udbrød, ved de fleste sikkert godt at den udbrød i Mexico, hvor der har været stor konflikt mellem narko baroner og staten og den Amerikanske stat. På samme tid flygtede 250.000 mennesker fra Congo og der opstod flere krige. Hvor du har kinesiske kræfter og Amerikanske kræfter og britiske og franske kræfter der er på rov drift efter ressourcer. Mens medierne fokusere på en influenza? Hvordan var det nu Usa kom ud af børskrakket 24. oktober 1929? Var det ikke ved at hoppe ind i krigen i Europa, og bandt Europa til dens valuta ? Hvordan tror i Den vil komme ud af finans krisen? ved at starte flere krige, mens medierne bedøver befolkningen eller rettere sagt fjerner focus.

Nikolaj Strandberg

Der er en substans som mikroberne ikke synes at udvikle resistens overfor. Sølv. Den rette form angriber den ydre membran, livsvigtige enzymer og den vitale genpulje på samme tid.

Tidligere topfinansiel insider under Bush-administrationen, Catherine Austin Fitts, vidergiver på sin blog for nylig en vurdering af hvordan Den vil komme ud af finanskrisen.

"Former high-level Bush financial insider says “swine flu” vaccine part of depopulation agenda
By birdflu666

Catherine Austin Fitts, an investment banker and high level government official in the 1st Bush administration, writes in her blog that she believes the H1N1 “swine flu” vaccine is part of a population reduction agenda.

She also analyses the way the international, offshore banking “elite” have plundered the US and (other) economies, impoverishing millions, if not billions, by their crime spree, corruption and greed.

The political and social problems that arise when a small group rob and impoverish a state by their inordinate greed are discussed in Plato’s book, the Republic, sections 8-9. Plato notes that when a state is mismanaged, exploited and ruined by a materially minded clique (timocracy), there will inevitably be many poverty-stricken people resulting in increasing social breakdown and chaos. These impoverished people pose a threat to the corrupt rulers, and they will therefore try to dispose of them by the imposition of ever greater force followed by mass murder (tyranny).

Plato’s analysis of the roots of a state’s decline appears in some respects to be a pretty accurate description of the events unfolding before our eyes in the USA today: the international criminal “financiers” of WHO and the UN, who have destroyed the US economy and just robbed it of 14 trillions in a “bailout” fund for Wall St Banks, now need to use UN troops and WHO killer vaccines to deal with the people of the USA that they have impoverished by their crimes.

“I believe one of the goals of the swine flu vaccine is depopulation. Perhaps it is the goal of a swine flu epidemic as well, whether bio-warfare or hype around a flu season,” writes Austin Fitts on her blog.

http://solari.com/blog/?p=3532

“As trillions of dollars were shifted out of America by legal and illegal means to reinvest in Asia and emerging markets and to build a global military empire, we left a sovereign nation economic model behind. Finally, the expense and corruption of empire resulted in bailouts of $12-14 trillion, delivering a new financial war chest to the people leading the financial engineering. Now we have exploding unemployment, an exploding federal deficit, an Inspector General for the TARP bailout program predicting that the ultimate bailout cost could rise to $23.7 trillion and a Congressional Budget Director who is concluding that we can no longer afford the social safety net.

That is, unless you change the actuarial assumptions in the budget – like life expectancy. Lowering immune systems and increasing toxicity levels combined with poor food, water and terrorizing stress will help do the trick. Review the history of vaccines rushed into production without proper testing and peer review – it is clear about the potential side effects. In addition, a plague can so frighten and help control people that they will accept the end of their current benefits (and the resulting implications to life expectancy) without objection. And a plague with proper planning can be highly profitable. Whatever the truth of what swine flu and related vaccines are, it can be used as a way to keep control in a situation that is quickly shifting out of control.

In short, an epidemic can be used to offset the inflation of capital with increasing deflation of the value and income of labor and continual demand destruction. It is a great deal of time and money spent on something that will not help build a real economy. The disinformation and control opportunities are profound. They keep the slow burn going. It is the next, meaner face of “the establishment against the rest of society.”

That’s what I believe. I am not an expert. I have no case worth presenting in a court of law. There are hundreds of hours of research on the swine flu and related vaccines that I have not done and I am not going to do. It is just what I believe, listening to the people I respect, and in no small part because if you map out all the financial ecosystems around the issue and people and incentives involved, it seems to me to be the logical conclusion.

Now, if this sounds ludicrous to you, it may be because you do not appreciate how dark the culture has become that is now in charge. Do you have any idea how impossibly frustrating it is to manage a highly centralized system in which the vast majority of people lack any responsibility to ensure that the whole thing works? Everyone wants their free lunch and there are no real markets or democracy to force accountability or a shared intelligence. Force works. Force has increasingly become the way to achieve most everything. Using force is a lot easier that living with rising risk and the costs of subsidizing an aging population.

So the question for you and me is “what do we do?” Are we going to take a vaccine? Are we going to allow our children to be vaccinated? Will we have a choice? How can we organize to make sure that we do? Is self-quarantine a practical option? How would we prepare for it?

What you believe is your responsibility. The time has come to build time into Summer schedules to research options, discuss them with those you trust and make informed decisions about what you believe and what actions you intend to take under a variety of scenarios.

I don’t have the answers yet. Somehow, I believe we can find them together. And while we do, let’s remember to pray for the love of humanity to be rekindled and nourished in each and every heart."

http://birdflu666.wordpress.com/2009/07/26/high-level-bush-financial-ins...