Læsetid: 4 min.

Absolut monarki på universiteterne

90 procent af de universitetsansatte mener ikke, de har nogen indflydelse på ledelsens beslutninger. Mens næsten alle i ledelsen synes, de inddrager de ansatte og studerende, viser en ny undersøgelse. Universiteternes ledelsesstruktur rummer en risiko for 'absolut monarki'
90 procent af de universitetsansatte mener ikke, de har nogen indflydelse på ledelsens beslutninger. Næsten alle i ledelsen synes, de inddrager de ansatte og studerende. Universiteternes ledelsesstruktur rummer en risiko for 'absolut monarki'
24. august 2009

Der er langt til ledelsen på især de store danske universiteter. Knap 90 procent af de ansatte på universiteterne mener ikke, de har nogen indflydelse på den øverste ledelses beslutninger. Det viser en ny undersøgelse fra Capacent, der skal indgå som del af den igangværende evaluering af universitetsloven.

Jo tættere lederen er på, jo mere indflydelse oplever medarbejderne, de har. I gennemsnit er det dog kun halvdelen af de over 8.369 adspurgte, der mener, de har indflydelse på, hvad der sker på deres eget institut.

Ledelsen derimod synes, at de er meget lydhør over for de ansatte og studerende. 95 procent lytter til ansatte, mens kun 85 procent af cheferne lytter til de studerendes argumenter.

Formand for Danske Universiteter, Jens Oddershede, der repræsenterer universitetslederne i form af rektorer og bestyrelsesformænd, er ikke overrasket over, at der er så stor modstrid mellem ledelsens og de ansattes oplevelse af medindflydelse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjarne Bisballe

Oddershed kender åbenbart ikke universiteternes ledelsesstruktur til bunds, idet der ikke eksisterer institutbestyrelser. Menes der i stedet institutsamarbejdsudvalg?

Taler man undersøgelsen væk med grundlag i de universitets-ansatte, som Oddershede klart forsøger, taler man samtidig viden væk. Og - den eneste form for viden, man hár at henvise til! Med mindre en opinionsundersøgelse skulle kunne opveje de universitets-ansatte forskere m.v. med hensyn til vægt. Og undersøgelsernes tal, som henviser til tab af forskningsfrihed er brat stigende.

Nu repræsenterer jeg selv forskning, som valgte at forlade universitetet med indførelsen af erhvervsfolk til styring af vidensindsatsen. Og mit standpunkt har ikke ændret sig. Oddershede er mainstream-universitetets, rating-universitetets, erhvervslivs-niversitetets og Regeringens mand. Vi herude undrer os såre over, hvor produktion af ny og afgørende viden udenom erhvervslivets interesser (grundforskningen med et gammeldags ord) efterhånden befinder sig i prioritets-rækkefølgen?

Vi undre os også stærkt over, hvor universiteternes rolle som udgangspunkt for kritisk overvejelse er blevet af? Hvor er den samfundsmæssige omgang med viden blevet af i den forstand, at universiteterne kunne tilbyde standpunkter, som betød at teknokrati, bureaukrati og jura ikke skulle tegne al nytænkning?

Er den gået til journalistikken? Tænketankene? Opinionsmålings-institutterne? Under alle omstændigheder udenom universiteterne. Der er blevet kedeligt, konformt og uinspireret i hallerne. Og de studerende er totalt sat af i sammenhængen. Om igen Oddershede. Vi tror simpelthen ikke på, hvad du siger. Der er anden erfaring tilstede på feltet, som tilsiger at tingenes tilstand snildt kunne være anerledes...

Med venlig hilsen