Nyhed
Læsetid: 2 min.

Aktivister vil lukke kraftværk på Amager

I protest mod brugen af kul planlægger en gruppe aktivister at lukke driften af Amagerværket med civil ulydighed
I protest mod brugen af kul planlægger en gruppe aktivister at lukke driften af Amagerværket med civil ulydighed
Indland
18. august 2009

Aktivister fra gruppen Shut It Down vil den 26. september i år forsøge at lukke det københavnske kraftværk Amagerværket. Det sker i protest mod værkets fortsatte brug af kul.

»Vi kommer både fra land og til vands med tømmerflåder og sejlbåde, og det skal nok lykkes os at stoppe værket,« siger Tannie Nyboe fra Shut It Down. Hun håber på, at 3.000 aktivister vil deltage på dagen. Men Vattenfall forstår ikke, hvorfor aktivisterne vender deres aktion mod selskabet.

»Vi er jo netop enige med aktivisterne i, at kulforbruget på sigt skal nedbringes,« siger kommunikationschef i Vattenfall Marianne R. Sparrevohn.

»Sagen er bare, at vi endnu ikke har fundet et brændsel, der gør, at vi kan undvære kul,« forklarer Marianne R. Sparrevohn.

Det mener Tannie Nybroe ikke passer:

»Vedvarende energi og biobrændsel kan godt erstatte kul. Det er der lavet flere scenarier, som viser. Vi skal begynde at nedtrappe kullet i de rige lande nu, hvis vi skal have en chance for, at kloden ikke varmer mere op end to grader,« siger Tannie Nybroe.

Hun fortæller, at aktionen blev inspireret af et møde i Danmark med den amerikanske chefforsker for NASA, James Hansen, hvor han direkte opfordrede folk til civil ulydighed mod kulkraft.

»Kul er det allermest klimaskadelige brændsel og en af hovedårsagerne til klimakatastrofen. Men Danmarks kulforbrug er ikke faldet under den nuværende regering, og det vil vi gerne gøre noget ved,« siger Tannie Nyboe.

Kullets fremtid

Et af stridspunkterne mellem selskabet og aktivisterne er, hvorvidt ny teknik til opsamling og lagring af CO2 kan betyde, at man kan fortsætte afbrændingen af kul. Det mener Vattenfall, som håber på at have CCS-teknikken installeret på et dansk værk allerede i 2014. Det er en afgørende del af virksomhedens langsigtede mål om at være CO2-neutrale i 2050.

CCS-teknikken går ud på at indfange og deponere CO2 i undergrunden

Den strategi tror aktivisterne ikke på. De mener, at teknikken er for usikker og ikke hjælper på behovet for øjeblikkelige reduktioner.

»Selv hvis CCS på lang sigt kommer til at fungere, så bliver teknikken kun økonomisk på kæmpe kraftværker, så det vil kræve en hel ny dansk energistruktur, hvor man lukker alle de små og mellemstore kraftværker,« mener Tannie Nyboe.

Aktionen den 26. september er speciel i sin form, fordi aktivisterne åbent fortæller, hvad der er deres mål.

- Bliver det ikke nemt for politiet at stoppe jer, når I fortæller om jeres planer?

»Jo måske, men til gengæld kan vi få mange flere til at komme, og vi vil jo gerne skabe debat om kulkraft. Politiet har jo også en interesse i, at fremtiden ikke bliver ødelagt for vores børn,« siger Tannie Nyboe.

Vattenfalls kommunikationschef er ked af aktionsformen.

»Skal man debattere klima, er det bedre at bruge ord end den slags aktioner,« siger Marianne R. Sparrevohn.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ses den 26., folkens! Det bliver stort, det bliver fedt, det bliver større, det bliver hedt og bedre end nogensinde før set i nyere danmarkshistorie. G13, go home - this is the real shit!
...
For resten, vil lige minde læserne om at Vattenfall er blevet nomineret af græsrødder for at være det mest greenwashende firma og endte med at vinde 'prisen': http://politiken.dk/klima/klimapolitik/article717356.ece
Så ja, lyt ikke til deres pis! Gå ud og aktionér sammen med os andre på dagen eller join den fredelige demo som vil følge trop bagved. ONE SOLUTION - NO POLLUTION!

Generelt bakker jeg op om civil ulydighed når værktøjet bliver brugt at en civilbefolkning til at udvide demokratiet. Også i klimaets navn. Men lige netop denne aktion har jeg ikke det store håb til for allerede det at man på forhånd har "indkaldt" politiet vidner for mig om at dagsordenen er sat på forhånd.

Vil hellere anbefale aktioner som dem man har set greenpeace udføre i Storbritannien. Læs evt denne artikel fra Information tidligerepå sommeren http://www.information.dk/196850

Grunden til GPs kæmpe succes er netop den civile ulydighed - MEN de er aldrig gået på kompromis med at det er ikke voldeligt, og at de laver nogle ting almindelige mennesker kan identificere sig med. Vil vi redde klimaet må vi ikke ekskludere men skal hele tiden tænke i aktiviteter der kan inkludere flest muligt!

God kamp!