Nyhed
Læsetid: 3 min.

Danskere kan ikke få p-piller med lav risiko for blodpropper

Danske kvinder spiser p-piller, der giver større risiko for blodpropper end den sikreste version, viser en ny undersøgelse. De sikre piller er slet ikke på markedet - formentligt fordi medicinalindustrien ikke kan tjene nok på penge dem
Danske kvinder spiser p-piller, der giver større risiko for blodpropper end den sikreste version, viser en ny undersøgelse. De sikre piller er slet ikke på markedet - formentligt fordi medicinalindustrien ikke kan tjene nok på penge dem
Indland
14. august 2009

De nyeste typer af p-piller giver op til 80 procent større risiko for blodpropper i venerne i forhold til de gamle versioner. Det viser den hidtil største undersøgelse af sammenhængen mellem blodpropper og p-piller, som udgives i dag i tidsskriftet British Medical Journal.

Det er professor på Rigshospitalet, Øjvind Lidegaard, der står bag undersøgelsen, som dækker over samtlige danske p-pillespisere mellem 15 og 49 år fra 1995-2005.

»De nye typer af p-piller giver større risiko for venøse blodpropper end de gamle,« siger Øjvind Lidegaard, og hans resultater bakkes op af professor Nick Dunn fra University of Southampton Medical School i Storbritannien:

»Man forestiller sig, at nye piller på markedet er sikrere, for hvorfor skulle man ellers producere et nyt præparat,« spørger Nick Dunn.

Trods resultatet er det alligevel de nye versioner af pillerne, der fuldstændig dominerer det danske marked. Faktisk kan man slet ikke få den type af p-piller, som er mest sikker - for den er aldrig blevet lanceret i Danmark.

Penge

Grunden til at danske kvinder ikke kan få den gamle og mere sikre p-pille, kan meget vel være økonomisk. Den største spiller på p-pillemarkedet, Beyer Schering Pharma, tjener nemlig flere penge på at sælge de nye produkter, som de stadig har patent på, eksempelvis præparater som Yasemin og Yaseminelle.

I Tyskland markedsføres Bayer Scherings tidligere p-pille Miranova stadig, men i Danmark og en lang række andre europæiske lande er der intet økonomisk incitament til at markedsføre Miranova, fordi den er gået af patent, mener Erik Pfeiffer, der er direktør i virksomheden Paranova, som lever af at parallelimportere medicin til Danmark:

»Når pillen ikke er på markedet, så er det formentlig fordi, producenten kan opretholde en højere pris på deres nyere produkter,« siger han.

Gamle p-piller var sikrest

Ifølge Øjvind Lidegaards forskningsresultater giver piller med lavt indhold af østrogen også mindre risiko for blodpropper i venerne. Den ideelle p-pille er derfor en såkaldt '2.generations' p-pille med lavt østrogen-indhold. Den pille findes, men bare ikke i Danmark, hvor de nyere piller fra '3. generation' og '4. generation' sidder på stort set hele markedet:

»Det er lidt ærgerligt, at p-pillen med den mindste risiko ikke er på det danske marked, altså en lavdosis 2. generationsp-pille. Den ville for eksempel være relevant for den tredjedel af befolkningen, som er overvægtig, fordi de har øget risiko for venøse blodpropper,« siger han.

Øjvind Lidegaards studie offentliggøres omtrent samtidig med, at en hollandsk forsker, Van Hylckama Vlieg, har samlet lignende kvindedata i Holland. Resultaterne er »overraskende ens«, siger Nick Dunn, der har skrevet en leder om resultaterne i dagens udgave af British Medical Journal:

»2. generationspillen med kun 20 mikrogram østrogen kan med fordel ordineres til kvinder, der har for højt blodtryk eller er lettere overvægtige, fordi den reducerer risici for blodpropper. Derfor undrer det mig, at den pille hverken findes på det engelske eller det danske marked. Det burde den,« siger Nick Dunn.

Svært at sammenligne

Hos Bayer Schering Pharma forklarer informationschef Anna-Carin Stark, at deres 2.generationspille med 20 mikrogram østrogen, Miranova, er forældet:

»Vi har ikke lanceret Miranova i Danmark, fordi vores nye produkt med 20 milligram østrogen, Yaseminelle, er på markedet. Den er baseret på et nyt virkningsstof,« siger hun.

Hun understreger blandt andet, at 2.generation af p-pillerne havde bivirkninger i form af dårlig mave, uren hud og uønsket hårvækst.

- De nye piller er dyrere, fordi I har patent på dem. Handler det også om penge?

»Vi har jo også brugt mange penge på at udvikle de nye piller. Og det er et helt andet virkningsstof, så det er svært at sammenligne de to produkter.«

- Men hvorfor ikke give forbrugerne muligheden for selv at vælge?

»Det er en gammel pille, og der er ikke så mange, der vil have den på grund af bivirkningerne.«

- Men hvad hvis der er større risiko for blodprop ved de nye piller?

»Vi har studier med 60.000 kvinder involveret. Og de viser, at der ikke er forskel i risikoen på 2. generation-pillerne og de nye,« siger Anna-Carin Stark, som ikke vil kommentere på Øjvind Lidegaards nye undersøgelse:

»Vi baserer vores information på de undersøgelser, som vi allerede kender. Men vi vil naturligvis læse de nye forskningsresultater meget grundigt, når de offentliggøres.«

Friederike Lorenzen, talsmand for Bayer Schering i Berlin kan ikke forklare, hvorfor Miranova er på markedet i Tyskland men ikke i Danmark og flere andre europæiske lande:

»Det er op til virksomhederne i det enkelte land at vurdere, hvilke præparater, de vil markedsføre, og derfor kan jeg ikke kommentere på den konkrete situation i Danmark, « siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det står vel apotekerne frit for at importere de mindre farlige p-piller til det danske marked. Hvad mon afholder dem fra at gøre det?

Hvis danske kvinder blev oplyst sagligt om p-piller, ville de sikkert fravælge de farligste piller og foretrække dem, hvor dødsrisikoen er lavere.

To danske kvinder dør årligt som følge af brug af p-piller - typisk som følge af blodpropper, som kan ramme helt ned i teenageårene.

http://avisen.dk/blogs/nanna/p-piller-er-ikke-helsekost_13435.aspx

Danske læger anbefaler p-piller til piger under den seksuelle lavalder og mange piger får disse piller bagom forældrenes ryg.

P-piller, som man altså kan dø af og invalideres af eller som kan forårsage kræft ordineres sommetider til formål som at mindske menstruationssmerter!

Medicinalindustrien har ucensureret adgang på lægehjemmesider som fx "Netdoktor.dk" til at udsprede deres propaganda uimodsagt til de unge målgrupper, som knap når at debutere seksuelt før de allerede er på p-piller.

Staten forsømmer sin pligt til at sikre saglig sundhedsoplysning om p-piller.

Lægestanden optræder ansvarsløst, når den ordinerer p-piller uden grundig forudgående undersøgelse og oplysning om farer ved at tage p-piller, fx hvis man skal opereres på et sygehus. Da må man fx ikke have spist p-piller forinden.

En sådan undersøgelse bør indbefatte blodprøve, hvor der undersøges for en mutation, som ca. 11 pct. har og som betyder, at der lettere dannes blodpropper. Har man denne mutation, er man overvægtig eller disponeret for hjerte- karsygdomme eller de fleste kræftformer, bør man ikke tage p-piller.

Læger bør tvinges til at tage disse blodprøver og de bør strafforfølges, hvis de ordinerer p-piller til kvinder i risikogrupperne, som efterfølgende rammes af blodprop.

Hvis ikke der bruges sådanne hårde metoder overfor lægestanden, vil de som vi har set indtil nu ikke leve op til deres ansvar.