Irakere: 'Vi bliver truet'

Den irakiske delegation, der skal fastslå irakiske asylansøgeres identitet, truer med fængselsstraffe, lyder det fra irakerne selv. Bisiddere må ikke være til stede, så ingen kan be- eller afkræfte kritikken
Indland
20. august 2009

Den irakiske delegation, der er ankommet til Danmark for at fastslå identitet og nationalitet på 34 afviste asylansøgere fra Irak, går hårdt til værks. Det fortæller flere af Informations kilder blandt de uidentificerbare irakere, der er indespærret i Ellebæk Fængsel ved Sandholmlejren.

»De råber af folk. De siger, de lyver, og de truer,« siger en af de afviste asylansøgere og fortæller, at de er blevet endnu mere bange for at blive tvangshjemsendt, efter de har hørt, hvordan delegationen, der angiveligt består af tre embedsmænd, opfører sig:

»De sagde til en af os, at han ville komme to måneder i fængsel, når han kommer til Irak, hvis han ikke fortæller, hvad han i virkeligheden hedder. Til en anden sagde de, at de ville sørge for at tage fat i ham hjemme i Bagdad, fordi han har været så fræk, mens han var væk.«

Informations kilde var imidlertid ikke så nervøs på egne vegne, da Information talte med ham tirsdag. Selv var han ikke blevet afhørt endnu, og hans advokat ville være til stede, når han skulle møde for delegationen, forklarede han. Og så ville de tre irakere vel ikke turde være så brutale.

Sådan skulle det imidlertid ikke gå. Dansk Flygtningehjælps jurister og de advokater, der ønskede at være til stede under afhøringen sammen med deres klienter, fik tirsdag aften besked på, at den irakiske delegation havde udbedt sig, at der ikke er bisiddere til stede under samtalen - og at Rigspolitiet ville efterkomme anmodningen.

Over for Information fortæller en repræsentant for Rigspolitiet, at en dansk politimand samt en tolk fra Danmark også er til stede under afhøringerne.

Rigspolitiet vil imidlertid ikke kommentere, hvad der konkret foregår under de afviste asylansøgeres møde med den irakiske delegation.

De afviste irakere

Seneste artikler

 • Enl. og R: Et umenneskeligt system

  10. april 2010
  Myndighedernes behandling af 72-årige Hassan Gardi viser, at loven bliver brugt til at forhindre asylansøgere i at få hjælp, mener Enhedslisten og De Radikale
 • Så fik dement iraker lov at blive

  10. april 2010
  Integrationsministeriet afviste at få foretaget en hjernescanning af den svært demente 72-årige irakiske asylansøger Hassan Gardi, og Rigspolitiet fængslede ham. Efter læger udenom ministeriet foretog scanningen, har han nu - efter års ventetid - fået humanitær opholdstilladelse
 • De er flygtninge i deres eget land

  25. januar 2010
  Vinterkulden har lagt sig over Qalawa-flygtningelejren i Kurdistan. Her lever en lille del af de mange internt fordrevne irakere fra Kirkuk
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nå, det er da godt der er skrevet om det! Jeg havde ikke set det før andre steder, men tak for offentliggørelsen af denne forbrydelse mod irakerne!

I Kristeligt Dagblad udtaler Karsten Lauritzen sig om det og påstår alt nok er i skønneste orden og at advokaterne alligevel ikke forstår irakisk.

Men han taler jo nok heller ikke selv irakisk og er vel heller ikke tilstede, så hvordan pokker han kommer til en konklusion om at alt nok er i skønneste orden fatter jeg ikke.
Måske er det godt jeg læste det i Kristeligt, for så fik jeg endnu en gang lejlighed til at korse mig!

"Den irakiske delegation, der skal fastslå irakiske asylansøgeres identitet, truer med fængselsstraffe, lyder det fra irakerne selv. Bisiddere må ikke være til stede, så ingen kan be- eller afkræfte kritikken"

Det er ganske enkelt skandaløst!

Inger Sundsvald

Når nu staten ofrer så mange ressourcer på irakerne og dem der skal identificere dem, hvad kunne der så være i vejen for at anbringe en båndoptager i rummet og få nogle tolke til at oversætte enten skriftligt eller mundtligt hvad der foregår?

Hvornår er det blevet kutyme at der ikke behøver referat af afhøringer? Hvad fanden er det der foregår her i landet?

Mona Blenstrup

Hvis irakere der har nægtet at identificere sig iover for de dnske myndigheder også fortsat gør det over for de irakiske myndigheder, kan man da kun undre sig.

Hvorimod man ikke undrer sig spor over Mona Blenstrups rygmarvsreaktioner.
Eller over, at den nuværende regering suspenderer såvel grundlov som amindelig anstændighed, hvis det betyder, at de kan få smidt nogle flere ud af landet.

Inger Sundsvald

Og hvad så hvis irakerne har identificeret sig og taler sandt om at de er truet på livet ved at vende tilbage, og at det bare er myndighederne der ikke har styr på noget?

Hvad hvis den irakiske identifikationspatrulje bliver betalt for at komme med et bestemt resultat?

Hvad hvis de truer de afhørte efter irakisk mønster, og vi her i landet ikke engang interesserer os for hvad der foregår, men bare siger at det sikkert er helt i orden?

Mona Blenstrup

Nå men for en gang skuld ville jeg blot lufte min mening om det besynderlige i, at man ikek vil afsløre sin identitet til hverken den ene eller den anden myndighed. Det er mig ubegribeligt.

Altså hvis man kommer til et land,hvor man vil søge fred og frihed, må det mindste vel være, at man bekender, hvem man er?

Og det skal man gøre straks man ankommer efter mn mening elelrs kan man blive fængslet, som det jo også er sket. men der gik lige nogle år med at undlade at efterkomme henstillingen til at identificere sig.

Troels Ken Pedersen

I en del tilfælde har der jo ikke været tale om at de ikke VILLE, men at de ikke lå inde med dokumenterne til at bevise det. Det lyder ikke for mig som den bedste grund i verden til at kyle folk bag tremmer...

Niels G Madsen

Det med at identificere sig er da hvist ikke noget stort problem i dagens DK. Hvem delegationen af irakiske "embedsmænd" er kan vi jo heller ikke få at vide.

Det ville ellers være interessant at kunne undersøge i hvilken grad disse personer er blevet bestukket af den danske regering, på samme måde som den danske regering tidligere har brugt genopbygningsbistand som bestikkelse for overhovedet at få Irak til at accepterer modtagelse af personer deporteret fra Danmark.

Eller at de er af en forfulgt minoritet hvilket ville betyde at når de giver dem deres ID, så giver de deres forfølgere en mulighed for identificere deres næste ofre.

Niels G Madsen

Det er også pokkers svært at identificer voldsmænd blandt de danske myndighedspersoner, da de ikke har synlige numre på uniformen (som det er tilfældet i mange virkelige retssamfund), og da de altid dækker over hinanden, uden at det i sig selv får nogle konsekvenser.

Mona Blenstrup

At destruere sine identitetspapirer er en handling, der skal dække over et eller andet.

Man kan ikke bevæge sig i lufthavne eller grænseovergange uden at skulle bevise, hvem man er.

Og jeg tror helt sikkert at ingen her på tråden har aktuel og korrekte oplysninger om de irakeres forhold, hvad angår identitetspapirer og deres forsvinen

Martin Kristensen

Korrekt - det faktum at de destruerer deres papirer (for det er jo det der er sket) tyder kraftigt på at de ikke er dem de påstår at være.

Så lad os endelig få nogle ægte irakere til at forsøge at slå fast hvem de er.

Til gengæld er alting vundet og ingenting tabt ved at have en bisidder/referent til at overvære mødet for at imødegå rygter om hvad der sker. Igen tyder modstanden mod at samtalerne bliver overværet på at der skjules noget.

I flere tilfælde har de forsøgt at identificere sig selv, men den Danske regering har ikke anerkendt deres papire. Dette er f.eks sket for nogle flygtninge som kun kunne flygte med deres kørekort, men ikke med deres pas.