Nyhed
Læsetid: 2 min.

K: Vi kan ikke slippe af med Lomborg

De konservative er trætte af Bjørn Lomborg og vil helst smække pengekassen i. Alligevel får hans Copenhagen Consensus Center fortsat 2,5 millioner om året på finansloven. Oppositionen kalder det hyklerisk
Indland
26. august 2009

Mens flere rapporter konkluderer, at indlandsisen smelter hurtigere end forventet, råder Bjørn Lomborg nu grønlænderne til at forkaste en ny klimaaftale, skriver den grønlandske avis Sermitsiaq. En reducering af CO2-udslippene er ikke svaret på verdens klimaproblemer, lyder beskeden fra Lomborg. Dermed leverer han en kærkommen støtte til det grønlandske landsstyre, der gerne vil slippe uden om strammere krav til reduceringen af CO2-udslippene, fordi det vil ramme udviklingen af industrivirksomhed.

Den udmelding viser endnu engang, at Lomborg er ude af trit med virkeligheden, lyder kritikken fra de konservatives miljøordfører, Per Ørum Jørgensen:

»Det må være mangel på viden. Ud fra et klimaperspektiv er det jo en helt anden dagsorden, der gælder i Grønland, hvor vi har de mest markante og konkrete klimaforandringer overhovedet. I stedet for at underholde skulle Lomborg tage en tur til fjorden i Ilulissat, hvor isen forsvinder hurtigere, end man havde forudset. Det er jo virkeligheden.«

Stod det til Per Ørum Jørgensen, skulle Bjørn Lomborgs Copenhagen Consensus Center have frataget sin statsstøtte.

Bundet indtil 2012

Men regeringen har siden 2007 bundet sig til at give centeret 2,5 millioner årligt frem til 2012. Den aftale kan man ikke løbe fra, så Lomborg er fortsat at finde på regeringens nye finanslovforslag:

»Det ville selvfølgelig være fornuftigt at se på, hvordan vi får mest miljø for pengene, så stod det til mig, skulle Lomborg søge penge på lige fod med alle andre, men vi er nødt til at acceptere den aftale, der er indgået. Dog skulle vi måske lave et kasseeftersyn,« siger han.

Den forklaring køber SF's miljøordfører, Ida Auken, ikke. Hun mener, at de konservative ikke tør gøre alvor af deres trusler, fordi Dansk Folkeparti holder hånden over Lomborg:

»Det er en joke, at de konservative ikke har mere indflydelse på finansloven, selvom deres miljøordfører kalder Lomborg 'en støjsender', og klimaministeren melder ud, at 'han ikke er en blomst, der er groet i hendes have'. Lomborg er en narrehat, som Dansk Folkeparti år efter år sætter på hovedet af de Konservative i forbindelse med finansloven.«

Socialdemokraterne kalder det direkte hyklerisk, at Lomborg får særbevillinger trods den vedvarende kritik:

»Man sætter en mand på finansloven, der bruger al sin tid på at skabe tvivl om det, adskillige seriøse forskere når frem til. Det er vigtigt at have alle aspekter af klimasagen fremme, men vi uddeler ikke forskningsmidler på den måde. Jeg forstår ikke, hvorfor han skal have særstatus,« siger miljøordfører Mette Gjerskov (S). Mens SF og Socialdemokraterne ligeledes gerne ser en finanslov uden Lomborg, mener miljøordfører hos Dansk Folkeparti, Jørn Dohrmann, at man får fuld valuta for pengene:

»Da man inviterede Lomborg indenfor, var det en debattør, man efterlyste. Han har så sandelig løst den opgave til fulde, og det er godt, at vi har en debattør, der tør sætte dagsordenen. Det kan desuden slet ikke betale sig at diskutere det emne, når der ligger en aftale.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her