Læsetid: 3 min.

Medicinalindustrien designer selv deres forskningsresultater

Forskning i bivirkninger falder mere positivt ud, når medicinalindustrien selv betaler den, viser hollandsk undersøgelse. Seneste eksempel er Bayer Scherings bevis på, at en type p-pille ikke er mere farlig end en anden
Forskningsresultater afhænger af, hvem der betaler regningen.

Forskningsresultater afhænger af, hvem der betaler regningen.

17. august 2009

Forskningsresultater afhænger af, hvem der betaler regningen.

Fredag beskrev Information det hidtil største studie af kvinders brug af p-piller, offentliggjort i British Medical Journal samme dag. De nye versioner af p-pillen, blandt andet mærker som Yasemin og Yaseminelle, giver omkring 60 procent større risiko for blodpropper i venerne end de gamle p-piller - de såkaldte 2.generationspiller.

Resultatet bakkes fuldstændig op af en uafhængig hollandsk undersøgelse, som blev offentliggjort i samme tidsskrift. P-pille-producenten Bayer Schering, der har patent på de nye såkaldte 4.generations-piller, Yasemin og Yaseminelle, har imidlertid finansieret sin egen undersøgelse af risikoen for blodpropper.

Den viser, at der ikke er nogen forskel på de nye og de gamle piller. Ifølge forskeren bag den hollandske undersøgelse, er det helt systematisk sådan, at forskning, der er finansieret af private firmaer, giver mere positive resultater end uafhængig forskning:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Skandaløst at 2. generations p-pillen, som er den sikreste ALDRIG HAR VÆRET MARKEDSFØRT I DANMARK!!!

Hvem har ansvaret?

Sundhedsministeren?
Øjvind Lidegaard - førende forsker på området?
Medicinalindustrien?
Kvinderne - er vi for sløve?

Da oplysningerne kom frem, kom Øjvind Lidegaard bare med en sludder for en sladder om at kvinderne selv må være opmærksomme. Jeg mener at han som ekspert lader kvinderne i stikken!

Er der en, som taler for brug af hormonmidler og prøver at neddysse advarslerne og dermed gå medicinnalindustriens ærinde, så er det ham!

Alle som modtager penge til forskningsprojekter fra denne industri, er til dels i lommen på dem. Uafhængige forskere er svære at finde - især i et lille land som Danmark, hvor en enkelt ekspert ofte har alt for stor magt, fordi der mangler modekspertice og økonomisk frihed til at kunne tale frit. Dertil kommer en sammenspisthed indenfor standen.

Husker I stormløbet sommeren 2007 imod TV2 pga. en kritisk udsendelse om p-pillen Yasmin?

Det er netop en af de farlige 4. generations p-piller, hvilket man havde observeret allerede dengang. Men der lød et RAMASKRIG fra lægekredse og den pågældende journalist måtte stå skoleret både her og der.

Men nu viser det sig, at hun - journalisten Cecilie Beck - havde ret!!!!

Hvad jeg synes der skal gøres er at der må skrives meget mere om dette, så danske kvinder forstår, at de sætter livet på spil.

I Sverige har 11 procent af befolkningen en forhøjet risiko for blodpropper (FV Leiden) og dermed langt højere risiko end man har de fleste andre steder i verden. Derfor kan vi i Norden ikke regne med undersøgelser i andre lande, men må formode at vores risiko er højere.

http://www.obst.mas.lu.se/perinatal/apc/apc_eng.htm

Genetisk ligner vi svenskerne, hvorfor der nok også er ca. 11 pct. at danskerne, som uden at ane det har den forhøjede risiko for blodpropper og derfor ikke bør bruge p-piller.

Det bør være obligatorisk med undersøgelse af blodprøver for FV Leiden og anden grundlig helbredsundersøgelse før læger har ret til at udskrive p-piller. I modsat fald gamles der ansvarsløst med menneskers liv og førlighed.

Der findes andre udmærkede præventionsformer end p-piller. Hvorfor risikere blodpropper og i værste fald livet, når der ikke er denne risiko ved andre former for prævention? Det er da fuldstændig uunødvendigt at kvinder dør, bliver syge eller invalideres af denne årsag!

Ole Gerstrøm

Jeg kender en it-mand, der laver udtræk af de rå forskningsdata til analyseformål. Han siger, der er mange mange muligheder for at manipulere. Og det gør man. Det kan betyde rigrtigt mange penge, om den kommer ud med 6,4% eller 22,3%. Så opdragsgiveren får, hvad han vil have. Og patienterne påføres nye lidelser.