Analyse
Læsetid: 3 min.

Mindst tre ministre er i DFs skudlinje

Både sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K), integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) og kulturminister Carina Christensen (K) har grund til at være nervøse over Pia Kjærsgaards udmeldinger
Sundhedminister Jakob Axel Nielsen har været på cykeltur til Paris, mens frygten for influenza A er steget i Danmark.

Sundhedminister Jakob Axel Nielsen har været på cykeltur til Paris, mens frygten for influenza A er steget i Danmark.

Indland
4. august 2009

Det var med vanlig slagkraft, at Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard i går på TV 2/News stemplede ind til næste politiske sæson.

Nogle af VK-regeringens ministre har siddet for længe, og andre er aldrig rigtig slået igennem. Derfor må statsministeren sætte sig i respekt, lød budskabet fra Kjærsgaard, der direkte opfordrede Lars Løkke Rasmussen (V) til at gennemføre en ministerrokade.

Mindst tre ministre har grund til at være bekymrede over dén melding fra regeringens magtfulde støtteparti.

Den første er Venstres omstridte integrations- og kirkeminister Birthe Rønn Hornbech (V).

Egentlig har der været forholdsvist ro på det til tider bistre forhold mellem Rønn og DF, siden regeringen og støttepartiet i kølvandet af Metock-dommen i efteråret blev enige om en række stramninger på udlændingeområdet.

Men efter en gruppe irakere den 15. maj valgte at besætte Brorson-kirken, er DF's irritation over integrations- og kirkeministeren kun steget.

Tavs Rønn Hornbech

I flere omgange har DF nu krævet Birthe Rønn Hornbech på banen i sagen - først i et brev fra DF's Martin Henriksen, og senest i weekenden, da Pia Kjærsgaard krævede irakerne anholdt og udvist - om ikke andet til lejre, der til lejligheden skulle opføres tæt på Irak. Men Hornbech har forholdt sig tavs.

Først efter Kjærsgaards tv-optræden i går kom ministeren med en karakteristisk skriftlig kommentar, hvori hun erklærer, at hun »går ud fra, at politimyndighederne snarest udsender et antal afviste irakere«.

Dén sendrægtige reaktion er en sikker måde at udløse vrede hos DF-ledelsen på.

En anden minister i DF's skudlinje er den konservative sundhedsminister Jakob Axel Nielsen.

Sommeren igennem har medierne kunne berette om en truende epidemi af influenza A. Danmark har bestilt nok vaccine til at vaccinere halvanden million danskere - og de første vacciner vil være klar 1. november.

Norge, Sverige, England og USA har indkøbt vacciner i væsentligt større mængder, men Sundhedsstyrelsen har hele vejen igennem forsikret om, at strategien er den rigtige til at sikre Danmark mod epidemien.

Men sundhedsministeren - der blandt andet har deltaget i cykelløbet Team Rynkeby til Paris - har efter støttepartiets mening været alt for fraværende.

I forrige uge opfordrede sundhedsordfører Liselott Blixt direkte Jakob Axel Nielsen til at »træde i karakter« og simpelthen lægge sit hoved på blokken og forsikre borgerne om, at myndighed-erne gør det rigtige. Men igen var det først, da Pia Kjærsgaard meldte sig på banen og gentog kritikken, at Jakob Axel Nielsen svarede.

»Visionsløs«

Også kulturminister Carina Christensen (K) er på kornet.

Hun har ikke haft nogen særlig grund til at afbryde sommerferien i år - og det er netop hendes generelle fravær fra den offentlige debat, der flere gange har udløst skarp kritik fra Kjærsgaard.

DF-lederen trådte selv ind i Folketingets kulturudvalg efter valget i 2007 med det erklærede mål at få sat fornyet gang i det, hun betegner som »værdikampen«.

Og i maj i år - godt et halvt år efter, at Carina Christensen havde overtaget kulturministerposten - gik Kjærsgaard i frontalangreb på hende.

Her i Information blev kulturministeren betegnet som visionsløs og »for meget embedsmand«.

»Man hører aldrig en markant eller på nogen måde kontroversiel udmelding fra hende,« lød Kjærsgaards karakteristik lige inden en sommerferie, hvor Carina Christensen heller ikke har ladet høre meget fra sig.

Så også hun har grund til at være bekymret.

De tre ministre er nu ikke de eneste, der formentlig har bidt et nervøst mærke i Kjærsgaards udtalelser i går.

Hverken videnskabsminister Helge Sander (V) eller udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) kan i hvert fald føle sig helt trygge, når Kjærsgaard taler om ministre, der har siddet for længe uden at gøre noget væsen af sig.

Dansk Folkeparti indleder i dag sit sommergruppemøde i Vemb i Vestjylland.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Måske skulle Pia Kjærsgaard fyre HELE regeringen og derefter pensionere sig selv? Så kunne vi endelig få den fornyelse og de politikere med visioner, hun efterlyser.

Jeg undrer mig over at Justitsministeren ikke bliver kritiseret omkring Flygtningenævnets tilsidesættelse af de aftaler der er indgået med FN omkring flygtninge, - men jeg ved jo godt hvorfor hun ikke har omtalt ham.
Og så er jeg mildest talt også forundret over at alle interviewer Integrationsministeren, men ingen spørger til Kirkeministerens holdninger! Det er da ellers oplagt at høre det fra en anden vinkel; men Kirkeministeren hører vi jo heller ikke meget til.

At indlede artiklen med at det var med "vanlig slagkraft" synes jeg er lidt overdrevet, - jeg ser ikke slagkraft i den form for opførsel, nærmest tværtimod!

Måske ønsker Pia K. bare at lade " Oprør fra midten"'s
tanker om almen jobrotation - blive påbegyndt i Folketinget og i det hele taget: I toppen af samfundet.
Og HVIS det - med jobrotation, virkligt bliver HELT alment gennemført i de kredse kan vi jo da kun tilslutte os det !

Men det er jo nok ikke lige fra DF's side at Midteroprørerne skal forvente den helt store hjælp.

Dansk Folkeparti har ret i, at de pågældende ministre er usædvanligt dårlige. Men vanen tro er Dansk Folkeparti virkelig i stand til at præsentere et endnu værre alternativ.

Jeg undrer mig over, hvor let DF efterhånden har ved at sætte den politiske dagsorden her i landet.
PiaK sender en fuldstændig latterlig og intetsigende agurketids-varmluftsballon op, og straks er sagen forsidehistorie i samtlige landets medier. Tophistorie i radioavisen her til morgen. "X antal ministre bør ryste i bukserne pga. DF-udmelding". Helt ærligt... bør der ikke snart komme lidt perspektiv i pressens holdning til dækningen af DF? Pressen behøver måske bruge hver eneste lejlighed til at gå DF's ærinde? - Også selvom DF's balloner måske sælger masser af aviser. PiaK er altså ikke Gud!

Pressen behøver måske IKKE bruge hver eneste lejlighed til at gå DF's ærinde?

Erik Lillienfryd

Nu du er i gang, 'fru statsminister', så har vi en socialminister, der kun er det af navn, og fordi hun hedder 'Ellemann'. Vi har en arbejdsminister, der er en af de mest 'glatte' i mange år. Vi har - igen en 'jydsk' trafikminister, og en arrogant finansminister..
Alle disse, bakkes op, at et parti, der hævder at være på 'de svages side', men er i virkeligheden et asocialt foretagne der tilmed er fremmefjendsk.
Var det mon en ide, med et valg?...

Jeg brækker mig snart over medierne...
de er jo bare blevet talerør for div ..... der er så mange emner der er total vigtige at blive belyst i vores samfund...